Çamaşır Kurutma Makinesi Çeşitleri
Çamaşır kurutma makinesi çeşitleri nelerdir? Piyasada üç çeşit çamaşır kurutma makinesi vardır. Bunlar: Bacalı ve kondenserli ve ısı pompalı kurutuculardır.
Kış aylarında çamaşır kurutmak çok zordur. Ancak kurutma makinesi ile, çamaşır kurutma işlemini kolaylaştırmak mümkündür.
Balkonu olmayan evlerde veya kış aylarında çamaşırlar, evlerin içinde çek-aslara asılıyor ya da petek üzerinde kurutuluyor. Bu da, ev içinde uzun süre dağınıklık ile rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor. Bu durum ortam ısısını da düşürmekle birlikte, kişileri rahatsız edebilecek nem ve koku oluşumuna da neden oluyor. Ayrıca kış aylarında, baca ve egzoslardan çıkan is, ısınma nedeniyle oluşan hava kirliliği ve rutubet ile çamaşırlar kurumadan kirleniyor.
Çamaşır yıkamak, vazgeçilebilecek bir işlem değildir. Kışında çamaşırlar daha zor kurur ve kurumaları için daha uzun süre beklenir. Bu noktada, kurutma makinesi satın alınması tavsiye edilir. Zira, kurutma makinesi günümüz şartlarında artık lüks bir ihtiyaç değildir. Farklı özelliklere sahip ve her bütçeye uygun kurutma makineleri mevcuttur.
Kurutma makinesi ile çamaşır kurutmak çok daha az süre gerektirir ve zaman tasarrufu sağlar. Kurutma makinesinin, kolay ve zahmetsiz kullanım avantajı bulunur.
Siz de bu öneriler ile çamaşır kurutma sürenizi en aza indirebilir, ailenize ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Çamaşır Kurutma Makinesi Alacaklara Tavsiyeler
Çamaşırların kısa zamanda kurumasını sağlayan ve böylelikle zamandan tasarruf sağlayan çamaşır kurutma makinelerini alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular vardır. Bu konulara ilişkin bilgiler, satın alma kararının doğru verilmesine yardımcı olur.
Enerji tüketimi: Kurutma makinesinin enerji tüketim oranı, hem çevre bilinci açısından, hem de ekonomik olması açısından önemlidir.
Kırışıklık programı: Kurutma makinesinin kırışıklık programı varsa, ütüde harcanacak zaman kısalır.
Sabit ısı: Çamaşırların türüne göre sürekli ısının uygun düzeyde ayarlanmasını sağlar. Bu şekilde, çamaşırın türüne en uygun ısıda kurutma gerçekleştirilir.
Kendi kendini temizleme: Bazı kurutma makineleri, filtrelerini kendi kendine temizleyebilir. Bu sayede elle temizlemeye gerek kalmaz.
Ses seviyesi: Kurutma makinesinin sessiz çalışma özelliği, kullanım rahatlığı açısından son derece önemlidir.
Kurutma makinesi satın alırken bu özelliklere dikkat ederek doğru makineyi seçebilirsiniz.
Bacalı-Havalı Çamaşır Kurutma Makinesi
Bu kurutma makinesinin diğerlerinden ayrılan en büyük özelliği çamaşır üzerinden alınan nemli hava bir baca vasıtası ile dışarı atılmasıdır. Bu ise makine için bir dezavantajdır. Çünkü makinenin kurulması için odada veya banyoda bir baca deliği açılması gerekir. Açılmadığı takdirde makine nemli havayı içeriye vererek mobilya ve ahşap malzemelerin zarar görmesine neden olacaktır. Diğer yandan enerji tüketiminde en fazla yer alanda bu tip kurutuculardır. Çünkü devamlı olarak dışarıdan yeni hava almaktadır. Diğer makineler gibi kapalı bir hava çevrimi yoktur.
Çalışması ise, dışarıdan alınan hava ısıtıcılardan geçtikten sonar hava yöndendiriciler ile tamburun arka kısmındaki delikten (süzgeçten ) çamaşırların üzerine verilir. Tamburdan çıkan hava çamaşırın nemini bir miktar aldıktan sonra filtreden geçerek dışarı çıkar. Isı ve nem bir çıkış hortumu ile bina dışına, nadir hallerde oda yeterince büyük ise oda içine verilebilir. Bu durumda iyi bir havalandırma gereklidir. Sonra kullanılan hava baca borusu ile dışarı atıldığı için tekrar dışarıdan hava emilir. Emilen hava ısıtıcı üzerine üflenir. Bu durum tekrarlanır.
Kondanserli / Bacasız Çamaşır Kurutma Makinesi
Bu kurutucu tipinde ise bacalı tipe gore biraz daha geliştirilmiştir. Ek olarak makine içerisinde malzemeler eklenmiştir. Bu makinede çamaşırdan gelen nemli hava dışarı atılmamaktadır. Tamburdan sonar kondanser denilen bir yoğunlaştırcıya verilmektadir. Yoğunlaştırıcıdan çıkan suyu toplamak için bir su tankı konulmuştur. Kondanserden çıkan hava tekrar kullanılmaktadır. Bir de bu makinede çift fan bulunmaktadır.
Motor dışarıdan aldığı havayı ısıtıcılar üzerine üfler. Burada ısınan hava hava yöndendiricileri yardımı ile tambur arkasındaki delikten çamaşır üzerine gönderilir. Tambura verilen sıcak hava çamaşırın nemi alır. Nemli hava kondanserdeki filitreden geçerek nemi alınır. Nemi alınmış hava ısıtıcı fan tarafından rezistans üzerine üflenir, sürekli bir hava çevrimiyle camamaşırlar kurutulmuş olur. Kondanser içerisine giren nemli havanın nasıl nemi alındı diye düşünüyorsak; yukarıda da belirtildiği gibi kondanser içerisinde birbirine 90 derece dik olan ince aliminyum kanallar bulunur. Soğutucu fan dışarıdan aldığı soğuk havayı kondanser plakaları üzerine üfler nemli hava kondanser içerisinde soğuk hava ile ısı alışverişine girer ve yoğunlaşır. Yoğunlaşan su bir haznede toplanarak su haznesine ulaşır. Bir şamandıra ve şalter ile alt haznenin taşmaması sağlanır ve su tankı dolduğunda geri dönüş hortumundan şamandıra haznesine ulaşır ve şalteri harekete geçirerek programı durdurur ve uyarı verir. Ancak su tankı boşaltılırsa kurutma tekrar başlayabilir. Böylelikle su tankında biriken su makineye ve etrafa zarar vermemiş olur.
Kondanserli kurutucularda kondanser önü kapatılmamalıdır. iyi bir kurutma istiyorsak her kurutmadan sonra kondanser ve su tankı kontrol edilip gerekli bakım yapılmalıdır.
Isı Pompalı Çamaşır Kurutma Makinesi
Diğer kurutucularda mevcut olan ve enerji tüketiminin artmasında ana rol oynayan ısıtıcı (200-2500Watt) ısı pompalı kurutucuda yoktur. Kurutucularda gerçek anlamda enerji tasarrufu ısı pompalı kurutucular ile sağlanmaktadır. Isı pompalı kurutucularda klimalarda olduğu gibi kompresör kullanılmıştır. Kompresör yardımı ile R 134 a gazı çeşitli evrelerden geçirilerek çamaşırların kurutulması sağlanır.
Kompresör içerisindeki gaz kondanser içerisinde sıkıştırılır. Sıkışan gazda bir ısı açığa çıkar. Açığa çıkan bu ısı hava yönlendiriciler ile tambur içindeki çamaşır üzerine verilerek çamaşırın kuruması sağlanır, yani nemi alınır. Nemli hava evaparatörün bakır borularından geçerek yoğunlaşır. Böylece hava ısısını ve nemini bırakarak kondensere gelir. Çevrim bu şekilde devam eder. Çamaşır üzerine üflenen havanın nemi alındığı için kurutma daha kısa sürede ve daha az enerji sarfiyatı ile gerçekleştirilir. Isı pompalı kurutucu da diğer kurutuculara göre ısı düşüktür. Bu da çamaşırların zarar görmesini ve tehlikeleri aza indirir.
Dıştan bakıldığında kondenserli ve ısı pompalı kurutucular arasındaki tek fark ısı pompalı kurutucuda makinenin ön alt kısmında tekmelik altında filtre çekmecesi bulunmasıdır.