Çamaşırların Yıpranması Nasıl Engellenir?

Çamaşırlar ayrıştırma, yıkama, ütüleme gibi çeşitli aşamalardan geçtikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Bazen lekelerle baş edemeyebilirsiniz, giysileriniz bir türlü ütü tutmaz ya da sık yıkanmaktan dolayı yıpranır.

Çamaşırları sık yıkamak zorunda olmak yıpranmalarına neden olabilir. Öncelikle doğru yıkama yöntemlerini kullanmanız gerekir.

Yıkama Önerileri

Çamaşırlarınızın temiz ve yumuşak görünmesini sağlamak için işinize yarayacak bazı pratik bilgiler vardır. 

Yeni çamaşırlarınızı yıkamadan önce sodalı veya tuzlu ılık suya batırın. Böylece apresini bozabilirsiniz. Kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız beyaz çamaşırlarınızın kar gibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Kot pantalonlarınızın renginin açılmasından şikayetçiyseniz kullanmadan önce bol tuzlu soğuk suda 12 saat bekletin. Renkleri sabitleşecektir. Sentetik kumaşlardan pas lekesini çıkarmak için tuz ve limon karışımını kullanabilirsiniz. Amonyaklı suyla da silerseniz lekeler yok olacaktır.

Meyve suyu lekesini çıkarmak zordur. Elbiseye, tişörte, pantolona dökülen meyve suyunun kalıcı bir lekeye dönüşmesini engellemek için tuz kullanabilirsiniz. Meyve suyunun döküldüğü yere zaman kaybetmeden tuz serpin ve biraz bekletin. Çamaşırı yıkadığınızda lekenin çıktığını göreceksiniz.

Havlular, yıkamanın etkisiyle zamanla yumuşaklığını kaybeder. Havlunun yumuşaklığını korumak için fırça kullanabilirsiniz. Yıkadıktan sonra kurumaya bıraktığınız havluyu, ters yönde fırçalayın.

Beyaz çamaşırlarınızda çay lekesi varsa, çamaşırlarınızı soğuk suyla durulayın. Renkli çamaşırlarınızda çay lekesi varsa yumurta sarısını suyla karıştırarak ovabilirsiniz. Eğer leke yeniyse gliserinli suyla ovun.

Kırışık giysilerin kırışıklığını gidermek için, üzerine su serpip, 10 dakika bekletin. Mandal izleri ütülemeyi güçleştirir. Çamaşırlarınızı mandal izi kalmayacak şekilde asın. Havluların yumuşaklığını korumak için fırça kullanın.

Soğuk havalarda çamaşırlarınızın donmaması için çamaşırları yıkadığınız suya biraz tuz katabilirsiniz. Gömlek yakalarındaki kirden şikayetçiyseniz, yıkamadan önce yakalarına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Pamuklu giysileriniz çekmemesi için ilk yıkamadan önce bir gece soğuk suda bekletin. Sık sık yıkanan çamaşırlar zamanla yıpranmaya başlar. Çamaşırlarınızın solmadan, yıpranmadan, çabuk temizlenmesi elinizde.

Çamaşırların Yıpranması

Çamaşırlarınızın yıpranmasını önlemek için dikkat etmeniz gereken ikinci şeyse makine kullanımınızdır. Makinenizi doğru kullanarak, çamaşırlarınızın yıpranmasını önleyebilirsiniz. Her makinenin kendine özgü kapasitesi vardır. Makinenizin kapasitesini aşmamalısınız.

Deterjanın ölçüsünü suyun sertliğine, çamaşırlarınızın kirliliğine göre ayarlayabilirsiniz. Kullanılan fazla deterjan çamaşırlarınızın yıpranmasına neden olur.

Çamaşır makinenizin gereğinden yüksek devirde sıkma yapması da, çamaşırlarınıza zarar verir. Çamaşır makinenizi çalıştırmadan önce ayarlarını kontrol etmelisiniz.

Her çamaşır farklı sıcaklık ve sürede yıkanır. Kumaş türleri farklı olan çamaşırlarınızı birlikte yıkamayın. Çamaşır yıkayacağınız zaman, çamaşırlarınızı kumaş türüne göre gruplayıp, aynı türdeki çamaşırları birlikte yıkayın. Beyazlarınızı 60 derecede, renkli çamaşırlarınızı ise 30 – 40 derecede yıkayabilirsiniz.

Yünlü, saten, ipek gibi hassas çamaşırlarınızın yıpranmaması için özel programlarda ya da elde yıkayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu