Çatı tadilatı nasıl yapılır?

Çatılar, yapıları atmosfer olaylarından koruyan kısımlardır. Taşıyıcı ve çatı kaplaması olmak üzere iki kısımdan oluşurlar.  Tamir işlemlerinde her iki kısım da ayrı ayrı yenilenmelidir.

Çatılar evlerinizin tepesindeki koruyuculardır. Evlerinizi kışın yağmur ve kardan koruyarak tavanlarınıza su sızmasını önler, yazın sıcağa karşı yalıtımıyla sıcaktan korunmanızı sağlar.

Çatılarınızın sizleri yazın sıcaktan, kışın yağmurdan koruyabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Bir çatının iyi olabilmesi için su geçirmeme, su sızdırmama, koruma, kaplama, hava sirkülasyonu, sıcak ve soğuğa karşı yalıtımının olması gerekiyor. Bunun yanı sıra, dayanıklı olması için malzemelerinin sağlam olması gerekiyor.

Çatılarınızın dayanıklı olması için; alt çatı bölümünün kuru ve nemsiz olmasına özen göstermelisiniz. Nemsiz ve kuru bir alt yapı, aynı zamanda çatınızda su ve ısı yalıtımını da sağlamış olacaktır.

Çatı yalıtımında kullandığınız malzeme kadar, uygulama da büyük önem taşır. Yalıtımı iyi yapılmamış bir çatı, iç kısımda rutubet oluşmasına, ahşabın çürümesine, küf ve bakteri yaratarak çatının ömrünün azalmasına neden olur.

Çatının malzemeleri, yalıtımı ve işlevi kadar görüntüsü de önemlidir. Çatı seçimlerinizde binanızın rengini, boyasını, kaplama özelliklerini göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Tadilata başlamadan önce çatıda bulunan baca ve borularından uzman bir ekipçe elden geçirilmesi gerekir.

  • Kiremit çatıların tadilatı: Kiremitlerin altına tahta çakılması ve bu tahta kaplamaların üzerine de nitelikli bir su geçirmez örtü serilmesi gerekir. Bu örtü kiremitlerden sızabilecek suyun aşağıya geçmesini engellemek için kullanılır. Kiremitler tek tek gözden geçirilerek kırılmış olanları yenilenmelidir.
  • Baca diplerinin tadilatı: Baca dipleri su geçirmez yalıtım malzemeleri ile su sızmalarına karşı korunmalıdır. Yalıtım malzemeleri zamanla hava koşulları sebebiyle yıpranabilir. Yıpranan malzemeler yenilenmelidir.
  • Çatı iskeleti tadilatı: Tahta olan çatılarda dış etkenler ve hava koşullarının da etkisiyle zamanla çürüyebilir, yıpranabilir. Bu tip hasarlar çatının çökmesine bile sebep olabilir. Hasarlı çatı iskeleti muhakkak yenilenmelidir.
  • Su yalıtımı: Su yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan örtüler kontrol edilerek yenilenmelidir.
  • Su boruları: Kırılan, çatlayan su boruları binanın güvenliği açısından nitelikli malzemelerle yenilenmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Çatı yenilemesi işlerinde kullanılacak yalıtım ya da kaplama malzemeleri, proje veya detaya göre kullanılmalıdır.
  • Çatı tadilatı yapacak kişilerin güvenlik önlemleri almaları gerekir.
  • Çatı bakım onarım uygulamalarında kullanılan malzemeler CE ya da TSE belgeli olmalıdır.
  • Tadilat sırasında yangın önlemlerinin alınması gerekir.

Çatınızın belli periyotlarda tadilatını yapmayı ihmal etmemelisiniz. Fazla hasar görmüş çatılarda tadilat yapmak yerine tamamıyla yenilenmesi daha sağlıklı olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu