Çatılarda Yalıtım Nasıl Yapılmalıdır?
Çatılar, evleri dış etkilere karşı koruyan yapılardır. Binalarda çatılardan kaynaklı ısı kaybı %25 civarındadır.
Doğru malzeme ve işçilikle uygulanmış bir çatı ısı yalıtımı uygulaması kış aylarında bina içerisindeki sıcak havanın dışarıya çıkmasını engellediği gibi, yaz aylarında da güneşten kaynaklanan sıcak havanın bina içerisine girmesini engellemektedir. Çatılarda yalıtım uygulamaları enerji masraflarını da önemli ölçüde azaltmaktadır.
Çatı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler:
- Yalıtım çatı arasında, betonarme döşeme üzerine uygulanır.
- Çatı ve yalıtım arasında havalandırma sağlanmalıdır.
- Saçak alnı veya altında 15°’den düşük eğimli çatılarda en az 25 mm., 15 °’den yüksek eğimli çatılarda ise en az 10 mm, sürekli havalandırma boşluğu sağlanmalıdır.
- Nefes alan su yalıtım örtüsüyle yapılmış uygulamalarda, çatı arasının uygun şekilde havalandırılması gerekir.
- Bırakılan boşluklarda, böcek küf vb. canlıların girmesini önlemek amacıyla 3–4 mm gözenekli sıva filesi, kafes teli vb. kullanılmalıdır.
- Saçakların iç taraflarında, çatı örtüsü ile döşemenin birleştiği noktalarda, yalıtım malzemesi havalandırmayı engellemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Saçak alnı veya altında bırakılan sürekli açıklık alanlarının toplamına eşit kalacak şekilde mahyada havalandırma boşluğu bırakılmalıdır.
- Döşeme ve mantolamayı delip geçen tüm elektrik kabloları vb. etkenlerin çevreleri buhar geçirmeyecek şekilde kapatılmalıdır.
- Çatı içine akma veya damlamaya imkan bırakmayacak şekilde eğimli bir boru yardımı ile saçaktan dışarı atılması sağlanmalıdır.
- Çatı arası soğuk olacağından, tesisat boruları ve su deposu vb. içinde su hareketi olan tüm tesisat ekipmanlarının mümkün olduğunca buraya konulmaması gerekir.
- Tüm borular için ne tür yalıtım yapılacağı belirlenmelidir.
- Döşemeye serilen yalıtım malzemesi kalınlığı homojen ve sürekli olmalıdır.
Çatınıza doğru malzemeyle ve iyi işçilikle yalıtım yaptırırsanız enerjiden tasarruf edebilirsiniz.