Çaydanlık Nasıl Temizlenir?
Çaydanlık nasıl temizlenir? Demliklerde kullanıma bağlı olarak zamanla kararma ve lekeler oluşuyor. Çaydanlıklarınızda oluşan kararma ve lekeleri temizleyerek çay keyfinize devam edin. Çaydanlıklarınıza daha parlak bir görünüm kazandırmak için tavsiyeler.
Çay demlemeyi, ayrı bir keyfe çevirmek mümkün hale geldi. Çay demlemek, ayrı bir sanat olarak düşünün. Bir çaydan beklenilen başlıca unsurlar şunlar: rengi, kokusu ve tadı. Daha sonra ise sunum geliyor. Demlik seçimi yaparken, mutfağın stili ve sunum yapılan bardaklarla uyum sağlaması çay saatini farklı kılıyor. Bu stili yakalamak birkaç detayla mümkün olabilir. Porselenin klasik ve modern estetike olanını tercih edin. Yeni çıkan; nokta ya da petek desenli ürünler tercih edin. İngilizlerin 5 çayında sıkça kullandıkları demlik ya da potlar mutfakta ya da salonda dekoratif olarak sergileyin. Modern ve dekoratif tarzda seçilen çaydanlıklarla, çay saatleri daha keyifli hale getirin.
Hangi demliği seçerseniz seçin, demliği muhakkak temiz tutun. Bunun için ne yapabilirsiniz? Çaydanlık nasıl temizlenir?
Çaydanlık Temizliği
Çay, işlenmiş bitki yapraklarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek. Ülkemizde kahvaltılarda ve günün hemen her öğününden sonra keyifle için çay tüketiyoruz. Çaydanlıklar, mutfakta en çok kullanılan gereçlerin başında geliyor. En çok kullanılan, sürekli göz önünde bulunan araç ve gereçlerin bakımına daha dikkat edin. Durum böyle olunca çaydanlıkların bakımı da önem kazanıyor.
Çaydanlıkların bu kadar sık kullanılması kolay kirlenmelerine sebep oluyor. Çay içmesi ne kadar keyifliyse demlik temizlemesi de bir o kadar keyifsiz sayılıyor. Ama püf noktalarını bilirseniz pırıl pırıl demliklerin hiç de zor olmadığını görürsünüz.
Çay bir süre bekleyince çaydanlıkta sararma oluşuyor. Bunun yanı sıra zamanla çaydanlığın dışında da lekelenmeler oluşmaya başlar. Demlik parlaklığını yitirir.
Sudaki kireç ve demin uzun süre demlikte kalması sebebiyle oluşan lekeleri doğal yöntemler kullanarak temizleyebilirsiniz. Uzun süre kullanılmayan çaydanlıklarda zamanla kötü kokular oluşur. Bunun olmaması için çaydanlık içine birkaç tane kesme şeker koyun.
En iyi çaydanlığı almak kadar, o çaydanlığın nasıl kullanıldığı ve temizliği de çok önemli konulardır. Örneğin; çaydanlık kullanıldıkça içinde kireç kalıntıları birikir. Kireç bağlayan çaydanlıklar, hijyen açısından çok sağlıksız sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle biriken kirecin belli aralıklar ile çıkarılması gerekir. Kireci kolayca çıkarmak için, bir patates soyun. Ve kabukları çaydanlık içine koyun. Ardından bir süre çaydanlık içinde kaynatın.
Çaydanlık içinde zamanla biriken kireci çıkartma yöntemlerinden biri de şudur: Kireçli çaydanlık boş iken, ocakta kısık ateşte bir süre bekletin. Bu işlem sonrası kuruyan kireçler kolaylıkla çıkıyor. Ancak, bu işlem sırasında çaydanlığı yakmamaya özen gösterilmelidir.
Çaydanlık Nasıl Temizlenir?
- Çaydanlığınızı eski parlaklığına kavuşturmak için ilk olarak yarım bardak sirkenin içine bir tutam tuz atın.
Çaydanlıklarınız zamanla matlaşır. Sirke ve tuz temizlik için birebir.
- Karıştırdığınız tuzlu sirkenin içine sert bir sünger batırın.
Daha sonra bu süngerle çaydanlığınızı silin. Çaydanlığınızın eskisi gibi parladığını göreceksiniz.
- Çaydanlığınızın içine sirke koyun.
15 dakika kaynatırsanız çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemiş olursunuz.
- Çaydanlığınız içine bir tane kesme şeker atabilirsiniz.
Kullanılmayan eski çaydanlıklarda zamanla hoş olmayan kokular meydana gelir. Bu kokuyu önlemek için şeker kullanın.
Karbonat ile Çaydanlık Temizleme
Malzemeler
- Karbonat
- Su
- Karbonat
- Yumuşak bezler, fırçalar
Demliğin içerisine bir fincan karbonat koyun ve demliği su ile doldurun. Suyu kaynatın. Lekelerin yumuşaması için sıcak suyu demliğin içinde bekletin. Fırçayla demliğin içini fırçalayın. Suyun bir kısmını dökün ve fırçayla ovalamaya devam edin. Bir bez yardımıyla demliğin dışını silin. Ardından tüm demliği yıkayın ve kurulayın.
Sirke ile Çaydanlık Temizleme
Malzemeler
- Beyaz sirke
- Su
- Yumuşak bezler, fırçalar
Su ve sirkeyi karıştırın ve karışımı demliğin içine dökün. Karışımı orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve su soğuyana kadar bekleyin. Bir bezle demliğin dışını silin ve demliği bol suyla yıkayın.
Kaynatmaya Uygun Olmayan Çaydanlık Nasıl Temizlenir?
Sirke ve karbonat yöntemlerini suyu kaynatarak kullanabilirsiniz. Kaynatmaya uygun olmayan demlikleriniz için ise başka yöntem kullanmalısınız.
Bir ölçü sirke yarım ölçü tuz ve 1 ölçü kaynar su ila yapacağınız karışım ile demliği doldurun. Lekelerin yumuşaması için su soğuyuncaya kadar bekleyin. Ardından demliği bol su ile yıkayın.
Porselen Çaydanlık Temizleme
Demlikler sıklıkla tercih edildiği gibi, kolaylıkla kirlenmesi nedeniyle, kullanım zorluklarına yol açabiliyor. Temiz görünmesini sağlamak için temizlik yöntemlerine dikkat etmeniz gerekiyor.
Demliğin içerisinde kahve renkli lekelerin oluşmaması için çay demlikte uzun süre bekletilmemeli ve demliği kullandıktan sonra yıkamak gerekir. Bunun yanı sıra, etkili temizlik yöntemleri kullanmaya dikkat edilmelidir.
Sirke ile Temizlik: Porselen demliğinizin temizliği için sirke ve su kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı sirkeyi demliğin içerisine dökün, bulaşık süngeri ile çizmeden ovun ve 20 dakika kadar bekledikten sonra bol su ile durulayın.
Kabartma Tozu ile Çaydanlık Temizleme: Porselen demliğinize bir tatlı kaşığı kabartma tozu dökün ve ıslak sünger ile demliği ovun, birkaç dakika bekledikten sonra bol su ile yıkayın.
Bulaşık Deterjanı ve Çamaşır Suyu ile Temizlik: Porselen demliğinizin içerisindeki lekeleri çıkarmak için, demliğin içerisine biraz çamaşır suyu bir iki damlada sıvı deterjan koyun ve üzerine sıcak su ilave edip 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra bulaşık süngeri ile ovalayıp yıkayın.
Porselen demliklerin içerisinde lekelerin oluşmaması için çayı demlikte uzun süre bekletmeye özen göstermeli ve etkili temizleme yöntemleri kullanmalısınız.
Çaydanlık Dışı Nasıl Parlatılır?
Demliğinizin içindeki sarı rengi gidermek için limon tuzu kullanabilirsiniz. Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz. Çaydanlığın içindeki limon tuzu tadını gidermek için çaydanlığı bol suyla durulayın.
Bu yöntem çaydanlığın içindeki kireci gidermek için de kullanılabilir. Demliğinizin dışını parlatmak için sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. Bir miktar sirkeyle karbonatı karıştırın. Demliğinizin içini bu karışımla silin. Böylece demliğiniz ilk günkü gibi parlayacaktır.
Bir miktar sirke ile bir miktar tuzu karıştırıp demliğinizi bu karışımın içinde bekletin. Bu yöntem de demliğinizi parlamasını sağlayacaktır. Kaynar suda eritilmiş kaya tuzu ve sirke karışımını da demliğinizi parlatmak için kullanabilirsiniz. Bu yöntemi demliğinizi dezenfekte etmek için de kullanabilirsiniz.