Çiçek Düzenleme Nasıl Yapılır?
Çiçek düzenleme tekniği ile değişik renk ve türdeki çiçekleri bir araya getirerek harika buketler hazırlayabilirsiniz. Peki çiçek düzenleme nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?
Evinizin görüntüsünü zahmetsizce ve bir anda değiştirmek için taze çiçekler idealdir. Evinizde kullanacağınız taze çiçekleri düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı genel ilkeler vardır. Bunlar: birlik, ölçü ve ilgi merkezidir.
Bahçede, balkonda ya da odanızda bulunan çiçekleri, bulundukları ortama şık bir hava katması amacıyla belirli aralıklarla düzenlersiniz. Çiçek düzenlerken, nelere dikkat edebilirsiniz. Çiçek düzenlemede ilk dikkat çeken, çiçeğin genel görüntüsüdür. Hoş bir görüntü oluşturmak amacıyla kullanacağınız materyallerin çiçeğe uygun olmasına özen gösterin. Aynı zamanda kullanmayı düşündüğünüz materyallerin kolay bulunuyor olmasına dikkat edin. İşe başlamadan önce neyi, nasıl yapacağınıza karar verin. Düzenli ve temiz çalışmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Düzenlemede kullanacağınız çiçeklerin uzun ömürlü olmasın özen gösterin. Seçtiğiniz çiçekler kullanacağınız ortamla uyumlu olsun.
Çiçek düzenlemesi için gerekli malzemeler:
- Vazonuza yerleştirmek istediğiniz iki – üç çeşit çiçek
- Geniz ağızlı cam bir vazo ya da bir fanus
- Çiçeklerin rengine göre seçebileceğiniz çakıl taşları
Vazonun Hazırlanışı
Kullanacağız vazoyu iyice yıkayın. Yıkadıktan bezle kurulamak yerine, kendi kendine kuruması bekleyin. Bez cam üstünde leke bırakabilir.
Vazo kuruduktan sonra içine gelişi güzel bir şekilde çakıl taşları serpin. Çakıl taşlarını çok doldurmamaya özen gösterin. Çakıl taşlarını doldurduktan sonra, taşların üzerini fazla geçmeyecek şekilde su ilave edin.
Çiçekleri yavaş yavaş vazoya dizin. Çiçekleri dizerken kısa boylu olanları vazonun etrafına gelecek, dışta kalacak şekilde yerleştirin. Diğer çiçekleri ise, vazonun orta bölümünden başlayarak yerleştirebilirsiniz. Eğer vazonun ağzı eğimliyse çiçekleri daha açılı yerleştirebilirsiniz. Böylece daha dekoratif bir görüntü oluşturabilirsiniz.
Birlik: Kompozisyonun bütün olarak bir birlik içinde olması, bir bütün olarak uyum içinde olmasıdır. Çiçekler bir araya geldiklerinde kompozisyonun kimliği öne çıkmalıdır.
İlgi merkezi: Bir kompozisyonda gözün kaydığı odak noktasına ilgi merkezi denir. İlgi merkezinin kompozisyonun ortasında olması gerekmez. Bu kompozisyonun içinde herhangi bir detay da olabilir. Göz, kompozisyonda ilgi merkezine doğru yönelir.
Ölçü: Kompozisyonu oluşturan tüm parçaların birbirleriyle ölçü bakımından uyumu ve oranıdır. Çiçek düzenlemede çiçekler, yapraklar, yerleştirildiği kap ve varsa aksesuarlar birbiri ile ölçü bakımından uyum içinde olmalıdır. Genel olarak, çiçek sapları uzun bir kapta kabın yüksekliğinin bir buçuk iki katı, geniş bir kapta ise, genişliğinin bir buçuk katı olduğu zaman ideal görünüm elde edilir. Çok hafif, ince bitkiler, otlar ve dallar kompozisyonda kullanıldığı zaman bitkinin uzunluğu kabın iki katı arttırılabilir.
Çiçek Düzenleme Sanatı
Bir çiçek kompozisyonunda ilgi merkezi yaratmak için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır:
Denge: Çiçek düzenlemede denge baz alınarak yaratılan kompozisyonlarda, tüm malzeme ortadaki sanal bir çizginin çevresinde ağırlık bakımından eşit olarak dağıtılarak, yerleştirilmelidir.
Derece: Çiçek düzenlemede derecelendirme, büyüklük, renk ya da şekil bakımından kademeli bir değişim anlamına gelir. Bir aksesuarın kullanımında seyrekten, yoğuna doğru kademeli olarak ilerlenmesi, ya da bir rengin tonlarının çevreden merkeze doğru yoğunlaşması örnek olarak gösterilebilir.
Hat: Çiçek düzenleme kompozisyonundaki bir dal, bir aksesuar, çiçekler ya da yapraklar serisi, gözü ilgi merkezine yönlendirecek şekilde yerleştirilir. Birden falza hattın oluştuğu ya da bir araya geldiği de gözlenebilir. Oluşturulan hatlar I, C veya S şeklinde olabilir.
Renk: Çiçek düzenlemede ilgi merkezi yaratmak için en yoğun kullanılan yöntem renk kullanımıdır. Renk kullanımı ile kompozisyonun farklı noktalarına dikkat çekilebileceği gibi, genel uyum bu sayede sağlanablir.
Yineleme (Tekrar) : Çiçek düzenleme kompozisyonunda kullanılan bir ögenin tekrar yolu ile vurgulanarak, ilgi merkezi haline getirilmesidir.
Zıtlık: Çiçek düzenleme kompozisyonunda ilgi merkezi yaratmanın en etkin yollarından biri de zıtlık yaratmaktır. Bu çevre ile bariz fark yaratan herhangi bir uygulama olabilir.
Çiçek düzenleme konusunda bazı temel kavramları bilmek de uygulamada kolaylık yaratacaktır:
Simetrik Denge: Merkez çizginin bir yanındaki şekil, diğer yandaki şeklin görüntüsü ile aynıdır. Arada bir ayna tutulmuş gibi, her iki taraf da birbirini tekrar eder.
Asimetrik Denge: Kompozisyonun bir yanı, diğer yanından farklıdır.
Uyum (Armoni): Çiçek düzenleme kompozisyonunda kullanılan tüm öğelerin birbiri ile uyum ve ahenk içinde olması, kompozisyonun estetik açıdan ne derece doyurucu olduğunu belirler.Kompozisyondaki armoni tüm öğeler için geçerli olmalı ve bir bütünlük söz konusu olmalıdır.
Ritim: Çiçek düzenlemede ritim, dondurulmuş hareket anlamına gelir. Kompozisyonda kullanılan öğelerin kendi içlerinde yarattıkları bir hareket, bir akışkanlık duygusu olmalıdır.
Çiçek Düzenleme İçin Renkler
Ana renkler: Kırmızı, mavi ve sarı ana renklerdir. Diğer renklerin karışımından oluşmaları mümkün değildir. Diğer tüm renkler, bu ana renklerin karışımlarından, gerekirse siyah ya da beyazın da eklenmesiyle oluşturulabilir.
İkincil renkler: Yeşil, turuncu ve menekşe (kırmızı –mavi karışımı) renklerinden oluşur. Renk skalasında, her rengin karşısında bulunan renk, o rengin tamamlayıcı rengidir. İkincil renkler kullanılmamış olan ana rengin tam karşısındadır. Örneğin; turuncunun karşısındaki mavi ana renktir ve turuncunun oluşmasında kullanılmamıştır. Mavi renk turuncunun tamamlayıcısı konumundadır. Dizaynlardaki renk kombinasyonlarında renklerin, tamamlayıcı renkleriyle birlikte kullanılması, dizaynın görsel etkisini artıracak önemli bir unsurdur.
Üçüncül renkler: Turkuaz, çivit, mor, açık portakal kırmızısı, altın rengi ve ıhlamur yeşili renklerinden oluşur. Renk skalasına bakıldığında her üçüncül rengin iki yanındaki ikincil ve ana renklerin karışımından oluştuğu görülür. Örneğin; Turkuaz rengi, mavi ve yeşil renklerin karışımıdır.
Buketin Hazırlanışı
Tür seçimi önemlidir. Örneğin, Orkide gibi değerli bir çiçek ile buket hazırlıyor iseniz yanına koyacağınız karanfil buketin havasını olumsuz yönde etkileyecektir.
Renk seçiminde de birbiri ile uyumlu olan renkleri tercih etmeniz bukete ayrı bir güzellik verecektir. Örneğin, pembe tonlarda bir buket hazırlıyorsanız pembe ve mor tonları kullanmanız hatta arasına koyacağınız lila veya fuşya rengi çiçekler buketin güzelliğine güzellik katacaktır.
Çiçeklerin sapları çiçeğe uygun kesim tarzıyla kesilmelidir. Örneğin, gül keskin bir bıçak ile mümkün oldukça çapraz bir şekilde kesilmeli, çiçeğin damarlarına zarar verilmemelidir. Hatta sap kesim işlemi temiz bir ortamda, su içinde yapılabilirse sonuç daha iyi olacaktır.
Bir gül buketi yapabilmek için öncelikle dikenlerini temizlemelisiniz. Bunu yapabilmek içinde ya keskin bir bıçak ya da gül dikeni temizleme makinesinden yararlanabilirsiniz.
Bukette kullanacağınız çiçeklerin suya girecek olan sap kısımları yeşil yapraklarından arındırmalıdır ki, bu bitkinin vazo içinde geçireceği ömrünün uzamasına yardımcı olsun. Zira suyun içinde bulunan yapraklar ya da başka maddeler bakteri oluşumuna neden olur, bu da çiçeğin vazodaki ömrünü kısaltmaktadır.
Çiçekler demetlenirken mutlaka verev (çapraz) tutularak toplanmalıdır. Bukette kullanacağınız ara ürünler yani yeşillik, bahar dalı ya da diğer dekorasyon ürünleri bukete ayrı bir hava katacaktır. Alt yapı malzemelerinin çiçeği kapamadan desteklemesi sağlanmalıdır.
Buket ip veya rafya ile bağlanır. Buketin altına çiçeğin rengiyle uyumlu ve müşterinin zevkine uygun selefon veya krepon bağlanır. Hazırlanan buketin ambalajı, buketi alan kişi tarafından kolayca açılabilmelidir.
Çiçek Düzenlerken Yapılan Hatalar
Evde çiçek düzenlemesi yaparken, şık görünümlü aranjmanlar tasarlayabilmek için sık yapılan hatalardan kaçının.
Çiçek düzenlemek, bir ev sahibinin hayattan daha çok keyif almasını ağlayan küçük mucizevi detaylardan biridir. Çarpıcı bir çiçek aranjmanı, bir yemek masasının görünümünü tamemen değiştirir.
- Çok fazla çeşit çiçek kullanmak
Öncelikle size hitap eden bir iki çiçek ile başayın. Bu çiçekleri biraraya getirdikten sonra, gerekiyorsa, aralarına tamamlayıcı olarak sadece birkaç çeşit ekleyin. Sade bir buket ile çok daha hoş bir görünüm yakalayabilirsiniz.
- Dengeyi yakalayamamak
Çiçek aranjmanındaki tüm renklerin birbiri ile uyumlu olmasın gerek yok. Ancak buketin içinde daima bir geçiş rengi olmalıdır ki tüm renkleri biraraya getirebilsin. Aranjmanda ideal dengeyi yakalamak için farklı renk ve dokuları, ahenk yakalayacak şekilde biraraya getirmek gerekir.
- Kümeler oluşturmamak
Genellikle üçlü kümeler her çiçek aranjmanı için idealdir. Üçlü kümeler dikkati aranjmanın üzerinde tutar. Kümelerden birini tam vazoya yakın bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Böylece, beklenmedik bir etki yakalarsınız.
- Sapları düzgün kesmemek
Çiçeklerin saplarını daima diyagonal olarak kesmek gerekir. Bu şekilde kesildiğinde, çiçekler suyu ve içindeki besinleri daha kolayca emer. Vazonun dibinde bakteri oluşumu da engellenmiş olur.
- Suyu yeterince sık değiştirmemek
Çiçeklerin suyunu gün aşırı değiştirin. Vazodaki suyun içine bir miktar çiçek besini eklemeniz de çiçeklerin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Sık yapılan hataları yapmamaya dikkat ederek, evinize renk katacak çiçek düzenlemeleri yapabilir, çok güzel aranjmanlar hazırlayabilirsiniz. Sürekli taze çiçekler bulunan bir ev, yaşayanlara da büyük mutluluk verir.