Çiçek Düzenlemede Renk Uyumu
Çiçek düzenlemede renk uyumu nasıl sağlanır? Çiçek düzenleme sanatına renkler açısından bakalım.
Renk, maddi varlıkların hoşa giden başlıca özelliklerinden biridir. Dolayısıyla çiçek düzenleme konusunda renk oldukça önemlidir. Dekorasyon konusunda kullanılacak çiçeklerin renkleri, kabın, süs eşyasının ve yerleştirileceği yerin fon rengi ile uyumlu olmalıdır. Bu sebeple renk bilgisi önemlidir.
Çiçek Düzenlemede Renk
Temel Renkler
Tabiatta çok çeşitli olmakla birlikte üç temel renk vardır. Kırmızı, mavi, sarı. Bu temel renklere aynı zamanda ana renkler de denir.
İkincil Renkler
Temel renkler birbirleriyle karıştırılırsa diğer bazı renkler elde edilir. Bunlar ikincil renklerdir.
- Kırmızı + Mavi: Mor
- Kırmızı + Sarı: Turuncu
- Sarı + Mavi: Yeşil
Ton Uyumu
İki veya daha fazla rengin bir amaca göre yan yana getirilmesine uyum (armoni) denir. Renk uyumlarının teknik kuralları vardır. Bunları sıra ile inceleyeceğiz. Diğer uyumlardan kolay ayırt edilebilecek renk uyumlarının başında ton uyumu gelir. Bu tek rengin koyudan açığa veya kuvvetliden zayıfa olan uyumudur. Bu uyumda monotonluktan kaçınmak gerekir. Renk tonları iyi seçilirse bu monotonluk kırılır, istenilen değişiklik sağlanmış olur. Örneğin açık pembe , pembe, kırmızının beraber kullanılması tek renk ton uyumuna iyi bir örnektir.
Yerleştirmede bir rengin en az üç tonu kullanılmalıdır. Eğer mor – mavi kullanılıyorsa, bu çiçeklerin açık veya koyu renkler de mor ve mavi aynı yoğunlukta olmalı, kap ise aynı rengin açık veya koyusu ya da gri, beyaz, siyah gibi nötr bir renkte olmalıdır. Açık renk kaplar, ancak kullanılan çiçek renginin koyu tonları fazla ise kullanılmalıdır. Çiçeklerde kullanılacak yapraklar aynı renk tonları kapsamıyorsa kullanılmamalıdır. Aksi halde renk uyumu bozulur.
Komşu Renklerin Uyumu
Bu, renk çemberinden komşu olan renklerin oluşturduğu uyumdur. aynı grupların renginden olan yarım dairenin üst kısmındaki renkler, bunlara komşu olan renklerin bünyelerinde bulunurlar. Örneğin sarı, sarı – turuncu, turuncu gibi. Bu armoniyi kullanabilmek için renk çemberini iyi öğrenmek gerekir.
Çiçek düzenlemede yalnız iki renk kullanmak yeterli değildir. Örneğin turuncu ve sarı ile üçüncü renk muhakkak kullanılmalıdır. çünkü kullanılan koyu renk açık rengin değerini kaybettirir. Üçüncü renk dengeyi sağlar.
Kullanılan vazonun rengi nötr veya çiçek düzenlemede kullanılan renklerden biri olabilir. Yeşil vazo kullanmak güçlük yaratır. Fakat renk uyumunu tamamlayacak özel bir renk seçilirse durum değişir. Örneğin yukarıdaki renk uyumunda sarı – yeşil yaprak kullanılması tavsiye edilir. Yani kullanılan yeşil yaprakların içine nüans olan renklerden birinin konulması gerekir.
Zıt Renklerin Uyumu
Renk çemberinde bulunan renklerin karşıtları ile yapılan renk uyumlarıdır. Bu uyum, ayrıca renklerin sıcak soğuk, mat parlak halleri kullanılarak da yapılabilir. Bu uyumda etki şiddetli ve canlı olur. Örneğin mavi turuncu , yeşil kırmızı, renkleriyle meydana gelen uyum gibi.
Çiçek düzenlemede kullanılan zıt renklerin aynı değerde olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin kuvvetli sarı ile kuvvetli morun kullanılması gibi. Düzenlemede açık renkler, koyu renklerden daha çok sayıda kullanılmalıdır. Zıt uyum, bir renk değerinden daha fazla sayıda kullanıldığı zaman çekici olur. Az sayıda kullanılan parlak renkli çiçeklerle çok sayıda kullanılan mat renkli çiçekler bir denge yaratırlar. Örneğin az sayıda turuncu çiçek ile çok sayıda kullanılan mavi renkte çiçek uyum yaratır. Burada turuncu ren, parlak ve sıcak renk olduğu gibi maviye en çok yakışan zıt renktir. Zıt renkleri beraber kullanmak, renkleri daha çok zenginleştirir. Kullanılan kaplar ve fon nötr renklerde olmalıdır.
Dengeli Uyum
Üç renk kullanılarak yapılır. Bunlar çoğu zaman kırmızı mavi sarı gibi temel renklerdir. Düzenlemede siyah, beyaz veya gri kapların kullanılması çok çekici sonuçlar verir.
Dengeli ve zıt uyum, salonlar ve holler için yapılacak çiçek yerleştirmelerinde kullanılmalıdır. Ton ve komşu renk uyumları, günlük çiçek düzenlemelerinde kullanılır.
Bölünmüş Zıt Uyum
Üç renkler yapılır. Bir temel renk, örneğin kırmızı, zıt renk olan mavinin iki komşu rengi olan mavi yeşil ve mavi mor renklerle kullanılır. Bu renk uyumu zıt renk uyumundan daha çekici, az karışımlı ve daha yumuşaktır.
Renkler
Renk çemberine göre sarı renk çarkın üstüne, mor da altına rastlar. Renk çemberinden sarı ve mora kadar bir hat çizersek hattın solunda kalan renklere sıcak renkler, sağında kalan renklere soğuk renkler denir.
Sıcak ve Soğuk Renkler
- Sıcak Renkler: İnsan üzerinde fikri çalışmayı hızlandırıcı, aktiflik verici, kolaylaştırıcı, yakınlık hissetme hafifletici etkiler uyandırır. Sıcak renkler de sıcak açık renkler ve sıcak koyu renkler olmak üzere iki gruba ayrılır. Kırmızı, sarı, turuncu sıcak renklerdir.
- Soğuk Renkler: İnsan üzerinde soğuk, uzaklaştırıcı, kaygı uyandırıcı, aydınlatıcı, tehdit edici, hüzün ve yükseklik etkisi uyandırır. Yeşil, mor, mavi soğuk renklerdir.
Renklerin Etkisi
Sıcak Renkler: Sarı, sarı turuncu, turuncu kırmızı, kırmızı, kırmızı mor.
- Etkileri yönünde gürültülü ve canlıdırlar.
- Yüzeylerin ölçülerini büyük gösterirler.
- Nesneleri ve eşyayı yakın gösterirler.
- Gruplaşmaya elverişlidirler.
Soğuk Renkler: Yeşil, mavi yeşil, mavi, mavi mor, mor.
- Sakin, etkileri yönünde dinlendirici ve tazelik vericidirler.
- Yüzeylerin ölçülerini küçük gösterirler.
- Nesneleri ve eşyayı küçük gösterirler.
- Ayrılık gösterirler.
Nötr Renkler: Tarafsız renklerdir. Bir rengin ışık halinden karanlık hale gelişinin ilk gamına beyaz, son gamına da siyah renk denir. Temel renklerin karışması ile de üçüncü bir nötr renk olan gri renk elde edilir.
- Kırmızı: En fazla kanda görülen bir renk olduğu için: heyecan, huzursuzluk duygularının yoğun yaşamasına sebep olur. Mekânlarda kullanıldığında samimiyet ve hoşlanma duygularını da kamçılar, mücadele ve canlılığı da temsil eder.
- Sarı: Aydınlığın temsilcisidir. Zekâda açıklık, kan dolaşımında hareketlilik sağladığı için, neşe ve canlılığı artırır.
- Mavi: Gökyüzünü sonsuz boşluğunu oluşturan soğuk ve sakin bir renktir. Düşünme, kara verme, yaratıcılığı artırma gibi etkileri vardır.
- Yeşil: Ormanları ve baharı temsil eden yeşil; serin, taze, gençleştirici, memnuniyet ve huzur verici, ümit telkin eden bir renktir.
- Turuncu: Güneşin akşam üzeri gökyüzünde bıraktığı duygusal bir renktir. Hareket, canlılık verir ve yaşama sevincini artırır.
- Mor: Güneşin battığı son anların oluşturduğu renk yok olmanın ve ölümün temsilcisidir. Gerçekleşmesi zor olan sabit fikir ve hüzün, korku, pişmanlık duygusunu yaşatır.
- Beyaz: Parlaklığı nedeniyle temizlik, ferahlık ve saflık duygularını verir.
- Siyah: Gecenin rengi olduğu için ağırlık, ciddiyet ve tehlikenin temsilcisidir.
- Gri: Olgunluk, rahatlık ve temkinli olmayı telkin eden bir renktir. Denge kurmada kullanıldığında, yakındaki rengi belirgin hale getirir.
Rengin Nitelikleri
- Mavi: Kullanışlı çetin bir renktir. Geceleri griye döner, parlak mavi kullanmaya dikkat etmelidir.
- Eflatun: Koyu siyah veya kahverengi gibi görünür.
- Sarı: Ancak turuncu sarı ise kullanılmalıdır.
- Turuncu: Çok fazla sarısı bulunmamalıdır.
- Kırmızı ve Pembe: Çok açık pembe hariç kullanışları iyi sonuç verir. Fakat bazı kırmızılar eflatun görünür.
- Koyu Renkler: Işığın hızını keserler. Bazı çiçekler (lale gibi) ışıkta açılırlar. Bu gibi çiçeklerin ışıktan uzak bulundurulması gerekir.
Çiçek Düzenlemede Yapılan Hatalar
Çok fazla çeşit çiçek kullanmak
Öncelikle size hitap eden bir iki çiçek ile başayın. Bu çiçekleri biraraya getirdikten sonra, gerekiyorsa, aralarına tamamlayıcı olarak sadece birkaç çeşit ekleyin. Sade bir buket ile çok daha hoş bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Dengeyi yakalayamamak
Çiçek aranjmanındaki tüm renklerin birbiri ile uyumlu olmasın gerek yok. Ancak buketin içinde daima bir geçiş rengi olmalıdır ki tüm renkleri bir araya getirebilsin. Aranjmanda ideal dengeyi yakalamak için farklı renk ve dokuları, ahenk yakalayacak şekilde bir araya getirmek gerekir.
Kümeler oluşturmamak
Genellikle üçlü kümeler her çiçek aranjmanı için idealdir. Üçlü kümeler dikkati aranjmanın üzerinde tutar. Kümelerden birini tam vazoya yakın bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Böylece, beklenmedik bir etki yakalarsınız.
Sapları düzgün kesmemek
Çiçeklerin saplarını daima diyagonal olarak kesmek gerekir. Bu şekilde kesildiğinde, çiçekler suyu ve içindeki besinleri daha kolayca emer. Vazonun dibinde bakteri oluşumu da engellenmiş olur.
Suyu yeterince sık değiştirmemek
Çiçeklerin suyunu gün aşırı değiştirin. Vazodaki suyun içine bir miktar çiçek besini eklemeniz de çiçeklerin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Çiçek düzenlemede renk uyumu konusu bu şekildeydi. Kolaylıklar diliyoruz.
Kaynak:
- Çiçek Yerleştirme Yolları ve Şekilleri – Neriman Sapmaz