Çiçek Nasıl Canlandırılır?

Çiçek nasıl canlandırılır? Kurumaya, yaprakları dökülmeye başlayan çiçekler nasıl iyileştirilir?

Evinizdeki ya da bahçenizdeki çiçeklerin canlanması için; çiçeklerin aldığı güneş miktarını ayarlama, toprakta gübreleme yapma ve sulama düzenine dikkat etmek gereklidir.

Bitkiler, ısı ve ışık, toprak ya da sulama nedeniyle zaman içerisinde canlılığını yitirebildiği gibi, bazı durumlarda çiçeğin eski haline döndürülmesi mümkün olmaz. Çiçeklerin tamamen solarak ölmeye başlaması durumunda, bitkiyi kurtarmak oldukça zor olduğu gibi, canlılığını kaybeden çiçekler, birkaç düzenleme ile eksi canlılığına kavuşturulabilir.

Çiçek Nasıl Canlandırılır?

  1. Çiçeğin dalları ya da bir kısmı kuruyarak dökülmeye başladıysa, tüm ölü dalları kesin. Bu işlem, çiçeğin canlı dallarının güneş ışığından daha fazla yararlanmasını sağlayacaktır.
  2. Toprağı sadece kuru olduğu zamanlarda sulayın. Ancak toprağın tamamen kurumamasına dikkat edin.
  3. Çiçeğin kuru dallarının sayısının çok fazla olması durumunda, toprak için gübre kullanın ve düzenli sulamaya dikkat edin.
  4. Eğer seramik saksı kullanıyorsanız, değiştirebilirsiniz. Seramik saksılar suyun daha hızlı emilmesini sağladığı için toprağın kurumasına yol açabilir.
  5. Bazı çiçeklerin fazla miktarda güneş ışığı alması, hızlı kurumlarına yol açar. Bu nedenle, güneş ve sulama konusunda tüm çiçeklerinizle ayrı ayrı ilgilenin.

Bitki Hastalıkları İçin Öneriler

Bahçede yetiştirilen irislerin yapraklarında siyah noktacıklar oluşabilir. Bu durumdaki bitki, karaleke hastalığına yakalanmış olabilir. Bitkiye, etkin maddesi chlorothonil olan bir ilaç verilmesi önerilir. Ayrıca bunun dışında, yemek sodası da kullanılabilir. Sonbaharın sonuna doğru ve kış döneminde, bakır sülfat verilebilir. Tüm bu öneriler ile, karaleke hastalığını engellemek ve bitkiyi tekrar canlandırmak mümkündür.

Sardunyaların yapraklarında ve gövdesinde, nemli ve yağışlı dönemlerde bozulmalar olabilir. Böyle bir durumda bitkinin, bakteriyel hastalığa yakalanmış olma ihtimali yüksektir. Bunun için eczaneden, etkin maddesi streptomisin sülfat olan bir ilacın alınması tavsiye edilir. Bitkinin, dört litre suda, ilacın bir gramı eritilerek ilaçlanması önerilir.

Bahçede yetiştirilen ortancaların bazıları, istenildiği gibi çiçeklenmeyebilir. Onları canlandırmak, yaşlanan ve çiçek vermeyen küçük yaprakları olan ortancalara, kök budaması yapmak ideal bir uygulamadır. Kök budamasının, bitkiler uyanmadan önce, yani şubat ortasında yapılması önerilir. Ayrıca ortancaların köklerini güçlendirmek için, humik asitli gübreler ve amino asitli deniz yosunu kullanılabilir. Bunlar, organik ürünler olduklarından tavsiye edilir.

Çiçeklerin Uzun Ömürlü Olması İçin Ne Yapılır?

Renk ve çeşitleriyle evinize canlılık ve ferahlık katan çiçeklerinizin, doğru bakım yöntemleriyle ömrünü uzatın. Çiçeklerinizin uzun ömürlü olmasını ve canlı görünmesini sağlamak için sulamadan, toprağın verimliliğine, aldığı ısı  ve ışığa kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çiçeğinizin yeşil kalması ve büyümesi için, temel bakım önerilerini dikkate alın. Vazodaki çiçeklerinizi sularken, vazonun ¾’ünü su ile doldurun. Suyun sıcaklığı çiçeğinizi doğrudan etkileyeceği için, ılık su kullanmaya dikkat edin. Çiçeğiniz için, çiçek besini vitamini kullanın. Bu şekilde ömürlerini uzatabilirsiniz. Çiçek besini yoksa çiçeğin suyuna bir parça şeker koyabilirsiniz. Her 5 günde bir çiçeklerinizin suyunu değiştirin. Çiçeğinizin dallarını 3 günde bir kontrol edin ve kesin. Kurumuş veya yosun tutmuş kısımlarını temizleyerek, çiçeğinizin yenilenmesini sağlayın. Çiçeklerinizi direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmayın. Gölgede kalmaları, yeterli ışığı almalarına yetecektir.

  1. Evinizde menekşelerinizin daha çok çiçek vermesini  istiyorsanız, toprağına yumurta kabuklarını karıştırın. Böylece menekşeleriniz  daha sağlıklı ve güzel çiçekler açacaktır.
  2. Çiçeklerinizin  canlılığını korumak için sıcak ya da soğuk su yerine ılık su kullanın.
  3. Çiçekler çok su tükettiği için, su seviyesini kontrol ederek yeterli su miktarının sağlanması önemlidir. Bu yüzden düzenli aralıklarla çiçeklerinizin suyunu tazeleyin.
  4. Evinizin güneş alan yerlerinde çiçeklerinizi bırakmamaya özen gösterin.
  5. Çiçeklerinizin dallarını her üç günde bir budayın ve üzerlerinde oluşan küf ve  yosunları temizleyin. Bunlar çiçeklerinizin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
  6. Kır çiçeklerinizin daha uzun süre vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız,  suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaktır.
  7. Mevsim çiçekleri tercih edin; mesela lale gibi, yazın ilk aylarında büyüyen çiçekler yaz mevsiminde doğru seçim olacaktır.
  8. Çiçeklerinizi sadece suyun içine koymak yeterli olmayacağı için, çiçek vitaminleri kullanın.
  9. Alacağınız çiçeğin, tomurcuklu olması, daha uzun süre canlı kalmasını sağlayacaktır.
  10. Vazonuzu, direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Ayrıca radyatörlerden de uzak yerlere koyun. Aksi takdirde, çiçekleriniz kuruyabilir.
  11. Vazonuzdaki suyu günlük olarak değiştirin. 
  12. Lale ve nergis gibi, farklı vitaminlerle beslenmesi gereken çiçekleri, aynı vazoya koymayın. Çiçekleriniz solabilir.
  13. Olgunlaşmış meyveleri, vazonuzdaki çiçeklerden uzak tutun. Meyvelerin yaydığı gaz, çiçeklerinize zarar verebilir.
  14. Vazonun içine düşen yaprakları temizleyin. Düşen yapraklar suyun kıvamını bozduğu için, çiçekleriniz zarar görebilir.
  15. Birkaç günde bir çiçeklerin saplarını budama makası ile kısaltın.

Çiçeğin türünü öğrenmeniz ve bu doğrultuda toprak değişimi ve sulama yapmanız gerektiğini unutmayın. Evinizi  renklendiren çiçeklerinizin sağlıklı ve güzel açmaları için bu uygulamaları yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

290 Yorum

  1. Benim yeşil bir çiçeğim var adını o kadar aradım,bulamadım küçük ufak çiçekler açıyor.doğu penceresine kaynanam bıraktı her gün suladı şimdi çiçek ölmeye başladı acil yardım edin ne yapmalıyım normalde onun çiçekleri orda hep gelişir ama benim ki doldu resim gönderemiyorum size ne olur ya yardım edin kaç çiçeğimi kaybettim bunu da kaybedersen dile duşerim? .çiçek konusunda acemiyim çevremde uzmanda yok.googlede ha bire kafamı karıştırıyor

    1. Merhaba Sevgili Özge,

      Çiçeğin cinsini bilmeden maalesef yardımcı olamayız. Fotoğrafını göndermeniz gerekir. Aksi durumda doğru yönlendiremeyiz. Fotoğrafı editor@evhayat.com adresine yollayabilirsiniz.

    2. Merhaba iki tane aynı cins renkli yapraklı bitki yetistiriyorum ve çok ufaklar. Bir tanesi iyi gelişiyor ama kırmızı yapraklı olan can çekişiyor. Size fotoğrafını atarsam yardımcı olabilir misiniz?

    3. Merhaba benim acelya cicegim var once cicekler soldu sonra yapraklari kurudu ama dokmedi yapragida cicegide napacagimi bilemedim oglumun anneler gunu hediysiydi bakamadim cok.uzuldum .nasil kurtarabilirim onu canlanirmi geri yardimci olabilirmisiniz şimdiden tesekkkurler

  2. Cicekler solmaya basladi yeni aldim saksilarini degisdirdim cicek topragi aldim ve saksilari o topragi kullandim ama solmaya basladi ne yapicam

    1. Merhaba Gülderen Hanım,

      Hangi çiçek olduğunu öğrenebilir miyiz?

  3. Merhabalar.saksi ciceklerimiz topraginin degismesine ragmen soluyor bu durumu nasil cozebilirim.yardimlarinizi rica ediyorum

  4. merhaba iyi bayramlar yeni aldıgım çiceklerim yerlerini begenmedi galiba degiştirdim ama canlılılarını kaybetti yeniden canlandırmak için ne yapmam gerekiyor ve nasıl foto yüklemesi yapıcam şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Müge Hanım,

      Size de iyi bayramlar. Hangi çiçekler olduklarını öğrenebilir miyiz? editor@evhayat.com adresine fotoğrafları yollayabilirsiniz.

  5. Merhabalar benim de ortanca çiçeğim vardı memlekete bayram tatiline gdip geldim ve kurumuş olduğunu gördüm ne yapmam gerekiyor dallarını budayayım mı?

    1. Merhaba Cahit Bey,

      Eğer yapraklar tam olarak yanmış ölmüşse ama dallar diri ve sağlıklı ise zamanla yeniden yeşerir. Fakat dallar da cansızsa sorun köktedir. Ortancayı toprak saksıda yetiştirin. Devamlı açık havada ve fazla güneşli yerlerde tutulmalıdır. Kuruyan dallar iyice kuruyup dökülene kadar bekleyin. Gövde de kurumuşsa maalesef yapacak bir şey yok.

  6. Merhaba benim açelya çiçeğim var ilk önce yaprakları ve çiçekleri kuruyup döküldü ve sonra dalları kurudu son olarakta kökü çürümüş nasıl kurtarırım

    1. Merhaba Gizem Hanım,

      Sıcak aylarda sulamakla kurumayı önleyemezsiniz. Toprak yüzeyine 1,5-2 cm yüksekliğinde yaprak çürüntüleri ya da çay posası yayarak kurumayı engelleyebilirsiniz. Toprağın nemini kaybetmesi kurumasına sebep olur. Açelya bahardan bahara çiçeklenir. Onun haricindeki zamanlarda yaprakları dökülebiliyor. Fakat eğer kökleri çürümüşse maalesef yapılacak bir şey yoktur. Köklerin çürüyüp çürümediğiden emin olun. Çürümemişse başta dediğimiz gibi toprağı nemli tutmaya çalışın.

  7. Merhaba benim barış çiçeğim var toprağı azdı biraz ekleme yaptım ondan sonra yavaş yavaş solmaya başladî ne yapmam lazım düzeltmek için. Tesekkürler

    1. Merhaba Sevgi Hanım,

      Barış çiçeği çok lifli ve kumlu toprak sever. Çiçeğiniz için 3 ölçü lifli toprak + 1 ölçü kuvars kumu karışımı kullanabilirsiniz. Barış çiçeği için saksı köklerin zor sığacağı büyüklükte olmalıdır. Fazla büyük saksıda ve fazla toprakta kökler boğulur ve çiçek solmaya başlar. Saksı ve toprak değişimi kış sonu ile mayıs sonu yapılmalıdır. Aksi durumda kökler adapte olamayabilir.

    2. Pazardan feslegen aldim aldigim gunun aksami ektim 2 gun sonra feslegenin yapraklari kurudu ne yapmam gerekiyor

  8. tobragımızı uzun bi tatile cıktıgımız için yaklasık 2 ay sulamadık bahcedeki agacları ve cicekleri nasıl canlandırabiliriz ne kadar sürer canlanması

    1. Merhaba Alican Bey,

      Eviniz hangi bölgede ve bahçede hangi çiçekler, ağaçlar var?

  9. Merhabalar eşim avmde bahçıvanlık yapıyor kılıç ciceklerinin olduğu saksılarin içi balçık oldu bize yardımcı olur musunuz

    1. Merhaba Arzu Hanım,

      Muhtemelen yanlış suluyorsunuz. Toprak yarıya yakın kurumadan kesinlikle sulanmamlıdır. Kış mevsiminde daha az su verilmelidir. Suyu klorsuz olmalıdır. Muslukta doldurduğunuz suyu 24 saat ağzı açık şekilde bekletin, onda sonra çiçeğe verin.

      Ayrıca toprağın havasız kalması da köklerin çürümesine sebep olmuş olabilir. Toprağına ponza taşı karıştırılmalıdır. Poşetlerde satılan hazır topraklardan lifli olanını alın. Toprağa 1/4 oranında ponza taşı karıştırın.

      Kolaylıklar dileriz.

  10. Merhabalar
    Poinsettia cicegimin kirmizi yapraklarini acmasi icin gun dönümünü farkedip 12 saat karanlikta kalmasi gerektigini ogrendim evimin aksam ışık olmayan odasina koydum. Koydugum oda sabahlari cok gunes aliyor cicegimin yapraklari dökülmeye basladi yesil olanlar ise cansiz. Eski yerine aldim ama duzelme olmadi. Nasil canlandirabilirim
    Simdiden tesekkurler

    1. Merhaba Gülşen Hanım,

      Yeri havasız, esintisiz olduğu için uyum sağlayamamış olabilir. Gereksiz yere sulamaktan dolayı kökler çürümeye başlamış da olabilir. Serin ve havadar bir yerde tutun, toprak kurumadıkça da sulamayın. Kolaylıklar dileriz.

    2. merhabalar benim difenbahya çiçeğim var balkondaydı ve üşüdü yaprakları sarardı ev içersine aldım nasıl yeniden canlandırma bilirim yardim edermisinix

    3. Merhaba Aslı Hanım,

      Sararmış yaprakları kesin. Güneşi sever, güneş alan bir yerde tutun. Yapraklar herhangi bir cisimle temas etmemelidir. Buna dikkat edin. Rüzgardan ve hava akımlarından olumsuz etkilenir. Rüzgardan koruyun. Suyu da bitkinin her yerine ulaşacak şekilde vermelisiniz. Çeşmeden aldığınız soğuk suyu direkt çiçeğe vermeyin. Suyu biraz bekletin ki ılınsın. Bitkinin köklerini kontrol edin. Kolaylıklar dileriz.

  11. Merhaba
    benim orkidem papatyam ve güllerim var yanliz vazoda bakiyorum iki gün once solmaya basladilar ama dallari kokleri saglam ne yapmaliyim?

    1. Merhaba Yağmur Hanım,

      Maalesef topraktan besin alamayacakları için vazo çiçekleri eninde sonunda kurur. Fakat daha uzun süre canlı tutabilmek için koruyucu su hazırlayabilirsiniz. Bunun için Vazo Çiçekleri İçin Koruyucu Su yazımıza göz atabilirsiniz: https://evhayat.com/vazo-cicekleri-icin-koruyucu-su
      Kolaylıklar dileriz.

  12. Merhaba beyaz bodrum papatyalarim var solmaya ve kurumaya başladı nasıl eski haline donderebilirim. Toprağı az diye biraz toprak koydum dibine sonrasında başladı

    1. Merhaba Özlem Hanım,

      Solması normal. Solan yaprakları dibinden kesin ve sulamaya özen gösterin. Tekrar çiçeklenecektir.

  13. Bende sabah çiçekleri sularken yanlışlıkla fesleğene şu yerine porçöz doktum sonda yıkadım falan ama sizce ne yapmalıyım solmamasi için acil yardım?

    1. Merhaba Sedef Hanım,

      Porçöz bitkiye zarar verebilecek bir kimyasaldır. Toprağı değiştirmeniz gerekir.

  14. merhaba benim çiçeğim solmaya başladı ne yapmalıyım ısmını bılmıyorum ama resmını atabılırım nereye yollayabılırım acaba?

  15. Gülüm sıcaktan dolayı soldu sıcak olmayan yere koydum ama hala kurulugunda bir değişme olmadı ne yapmam gerekiyor

    1. Merhaba,

      Tomurcuklar hiç gelişemeden mi kuruyor, yoksa açmaya yakınken mi? Kurumanın sebebi hastalık da olabilir. Tomurcukların hiç gelişememesi, güdük kalıp bozulması ile yaprakların çok sağlıklı ve iri olması besin değerlerindeki dengesizlikten kaynaklanır. Toprağı gübrelemelisiniz. Sebep hastalık ise ve bahçeniz kuytu bir yerdeyse akşam sulamaları yüzünden gece ıslaklığı hastalıklara sebep olur. Esintisiz kuytu yerlerde sulamaları sabah ile öğle arasında yapmalısınız.

  16. merhabalar horoz ibiği çiçeğimiz vardı 10 gün kadar sulamayyı unuttuk çiçiekler boynunu büktü dik duruyordu aşağı bakıyor artık.yaprakları kurumuş dallarıda kuru gibi bişey yapamaz mıyız?Suladım sonradan fakat bir fayda göremedik.Kötüyede gitmiyor iyide olmuyor.Yardımcı olabilir misiniz?

    1. Merhaba Uğur Bey,

      Horoz ibiği çiçeğinin toprağı sürekli nemli olmalıdır. Günlük olarak sulanmalıdır. Fakat toprak sulu kalmamalı, nemli olmalıdır. Bkaımını ihmal etmeyin, bahara doğru tekrar canlanır.

  17. MERHABA;

    AREKA BŞTKŞM VAR VE SOLMAYA BAŞLADI NE YAPMAM GEREKLİ YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ FOTOGRAF İSTERSENİZDE ATABİLİRM TESEKKÜRLER

    1. Günaydın Ezgi Hanım,

      Areka fazla güneş istemez. Yaz kış oda sıcaklığında tutulmalıdır. Hava akımlarıdan kolay etkilendiği için rüzgardan korunmalıdır. Pencere önünde duruyorsa pencereden rüzgar gelmediğine emin olun. Bulunduğu yerde herhangi bir şeyde temas halinde olmamalıdır. Kış aylarında soğuktan korunmalı ve çok az sulanmalıdır. Her seferinde aynı miktarda su verdiğinizden emin olun. Verdiğiniz su da oda sıcaklığında olmalıdır, direkt musluktan vermeyin. Budama işlemi için kış günlerinin geçmesini beklemelisiniz. Çiçeğin besine ihtiyacı var. Mineral desteği sağlamlısınız. Bunun için bitki satan yerlerden destek alabilirsiniz.

      İyi günler dileriz.

  18. Lütfen bana yardımcı olun
    Benim bir açelyam var nişanlım aldı yaklaşık bir aydır bende yalnız geldiğinde daha tam çiçek açmamıştı zamanla yaprak dökmeye başladı dalları korudu eski haline göre baya kelleşti suan yaprakları var ama çiçekleri hep gitti aşırı yaprak döküyor onu yeniden çiçeklendirmem ve canlanması için neler yapabilirim acaba lütfen yardımcı olun. bir çiçekçiye götürdüğümde bir şeyi yok gayet dedi ama çok yaprak döküyor.

    1. Merhaba Büşra Hanım,

      Açelya yılda bir kez, ilkbaharda çiçeklenir. Nadiren kışın da çiçeklendiği görülür. Şu an çiçeklerini dökmesi normal. Açelya aslında bir bahçe-balkon çiçeğidir. Evde bakımı oldukça zordur. Çünkü gerekli koşulları sağlamak zor olur. Açelya sürekli havadar bir ortam ister. Evde sürekli esinti olan bir yer bulmak da mümkün olmayabilir. Varsa balkonda tutmanızı öneririz. Açelya kesinlikle toprak saksıda tutulmalıdır. Musluk suyu verecekseniz, suyu üç gün bekletin ardından verin. Toprağı kurudukça su verin, gereksiz sulamayın. Kolaylıklar dileriz.

    1. Merhaba Buket Hanım,

      Orkidenizin hangi tür olduğunu öğrenebilir miyiz? Hepsinin farklı bakım ihtiyacı vardır.

  19. Merhaba benim sarmaşık çiçeğim var . ama hiç büyümüyor en son yaprakları fazla ısıdan yanmıştı kestim o yaprakları yeni bir yaprak çıkardı hala o yaprak ve hiç büyümüyor yardım edin ne yapmalıyım ?

    1. Merhaba Zeynep Hanım,

      Sarmaşık güneşi sever. Bol güneş almalıdır. Ayrıca nemli havayı sever. Kuru havada gelişemez. Bulunduğu yerin havası nemli olmalıdır. Toprağı da suyu iyi süzdüren, havadar toprak olmalıdır. Bu özellikleri sağlarsanız büyüyecektir. Kolaylıklar dileriz.

  20. Merhabalar bende pothos sarmaşığı var . uzamış bir dalını kestim ve şuan suda köklenmelerini bekliyorum sizce bu mevsimde köklenir mi ? Veya ne kadar sürede köklenir ?

    1. Merhaba Rümeysa Hanım,

      Hava sıcaklığına göre nem oranı düşük olmadığı bahar aylarında bir – bir buçuk ay içinde köklenmiş ve büyümeye başlamış olurlar. Pothos sarmaşığı soğuğa dayanıklı değildir. Kış aylarında köklenmesi mümkün olmayabilir. Bir süre bekleyerek gözlemleyin.

  21. Ben çiçeğimle hergün düzenli şekilde ilgilenmeme ramen açtıktan sonra geri soluyor

  22. Merhaba ;
    Benim sardunyalarım kar üzerine yağınca yandı sanırım hepsi öldü dalları yumuşadı acaba kurtarabilirmiyim ne yapmalıyım..yardımcı olursanız sevinirim

  23. Merhaba, Gülhatmi çiçeğinin saksısını değiştirdim. Uzerinden 2 hafta geçti bitki sararmya başladı. 1-2 yerinde kuruma sözkonusu. Ne yapmam lazım bilgi verirseniz minettar olurum. Kolay gelsin

    1. Merhaba Gülendam Hanım,

      Çiçeği kapalı alanda ve ışıksız bir yerde mi tutuyorsunuz? Gülhatmi iyi güneş alan, havadar bir yerde durmalıdır. Koşullarından bahsedebilir misiniz? Nasıl bir değişiklik yaşadı?

  24. Mrb. Güneş alan bir oda yani kapalı bir ortam. Oda sıcaklığında. Saksısını değiştirdikten 15 gün sonra yaprakları cansızlaşmaya sararmaya başladı.

    1. Gülendam Hanım,

      Vaktinden önce saksı değiştirdiğiniz için yerini yadırgamış. Sıcakların başlamasıyla saksı değişimi yapmak daha doğru olur. Bitki besini vermenizi öneririz. Muhakkak güneş alan yerde dursun. Bir süre sonra toparlayacaktır.

  25. merhaba ficus çiçeğimin büyük bir kısmı kurudu hala canlı dalları var nasıl canlandırabilrim

    1. Merhaba Necla Hanım,

      Ficus çiçeği güneşi sever. Güneş gören bir yerde durmalı ve hava akımlarından korunmalıdır. Bulunduğu yer en az 15 derece olmalıdır. Yaprakları herhangi bir cisme temas etmemelidir. Çiçeğe oda sıcaklığında su vermelisiniz. Bu koşulları sağlarsanız toparlayacaktır. Kolaylıklar dileriz.

  26. Benim nar ağacı saksıda çiçeğin vardı çok güzel büyüyordu narları olmuştu bir gecede yaprakları yanmış solmuş ne yapmam gerrkir

    1. Merhabalar …
      Benim pothos sarmaşığım var evde yaklaşık 3 aydır hiç büyümüyor . Geçenlerde bir köklerine bakayım dedim köklerinde hiçbir sorun yok fakat 3 tane ayrı ayrı kökü var bitkinin kıştan dolayı hiç güneş görmüyor fakat yeri aydınlık sizce neden hiç büyümüyor köklerden olabilir mi ?

    2. Merhaba Yakup Bey,

      Koşullarında herhangi bir değişiklik oldu mu?

  27. Merhabalar …
    Benim pothos sarmaşığım var evde yaklaşık 3 aydır hiç büyümüyor . Geçenlerde bir köklerine bakayım dedim köklerinde hiçbir sorun yok fakat 3 tane ayrı ayrı kökü var bitkinin kıştan dolayı hiç güneş görmüyor fakat yeri aydınlık sizce neden hiç büyümüyor köklerden olabilir mi ?

  28. Merhabalar …
    Benim pothos sarmaşığım var evde yaklaşık 3 aydır hiç büyümüyor . Geçenlerde bir köklerine bakayım dedim köklerinde hiçbir sorun yok fakat 3 tane ayrı ayrı kökü var bitkinin kıştan dolayı hiç güneş görmüyor fakat yeri aydınlık sizce neden hiç büyümüyor köklerden olabilir mi ?

    1. Merhaba Nihan Hanım,

      Salon sarmaşığı çok kolay büyüyen bir bitkidir. Büyümemesi sıra dışı bir durum. Havadar bir yerde durmalı fakat soğuğa maruz kalmamalıdır. İlkbaharda da toprağını değiştirin. Bir de bitki besini verin. Büyümeye başlayacaktır.

  29. Geçen ilkbahar toprağını değiştirmiştim çiçeğin bakımında hiçbir sorun yok fakat yinede büyümüyor

    1. Merhaba Nihan Hanım,

      Hangi çiçek olduğunu öğrenebilir miyiz?

  30. Merhaba. Kalanşo çiçeğim var ve soldu çiçekleri filan yaprakları kurudu nasıl canlandırabilirim acaba ? Yardımcı olabilirmisiniz.?

    1. Merhaba,

      Kalanşo günde en az 2 saat kuvvetli gün ışığı almalı ve gündüz gün boyu gün ışığında tutulmalıdır. Toprağın humus katkılı olduğundan emin olun. Topaktan yeterli besin alamıyor, gece havasız ve sıcak bir yerde duruyorsa yapraklar sararmaya başlar. Yerini kontrol edin. İlkbahardan sonbahara kadar ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide ya da Afrika menekşesi besini uygundur. Solan çiçeklerini kesin.

    1. Nihan Hanım,

      Bakımı doğru yapıldığı halde büyümüyor olması sıra dışı bir durum. Doğru toprak kullandığınızdan da eminseniz çiçeği daha havadar bir yere alın. Bulunduğu yer nemli ve havadar olmalıdır. Kolaylıklar dileriz.

  31. benim saksıda papatyalarım vardı solmuştu su veriyodum güneşe koyuyodum ama canlanmadı bayadır su vermiyordum şimdi daha kötü oldu toprağını değiştirdim bugün yaprakları falan hepsi soldu sizce ne yapmalıyım ???

  32. Merhaba benım kılıç çiçegım var be malesef kurudu yapragı ucundan degıl ortalarına yakın bıyerden kurudu acaba kurtarabılırmıyım

    1. Merhaba Süreyya Hanım,

      Kılıç çiçeğinin kurumasının bazı sebepleri vardır. Klorlu su ile sulamak, toprağına perlit karıştırılmış olması ve bitki besini vermemek. Soba ya da klima önü gibi bir yerde duruyorsa yaprakları kurur. Böyle bir yerde tutmayın. Direkt güneş olmasa bile kuvvetli aydınlık ve çok iyi havadar yer (pencereden gelen esinti) şart. Klorlu su ile sulamayın. Toprağı kurumdan sulamayın. Uzun zamandır değiştirmediyseniz Nisan ayında, havalar ısınınca toprağını değiştirin. Bitki besini verin. Kuruyan kısımları kesin. Kolaylıklar dileriz.

  33. Merhaba benim açelya çicegim var fakat dallari ve yaprakları kurudu canlandirmak icin ne yapabilirim yardimcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba Sedef Hanım,

      Esintisiz iç mekanları sevmez. Nemli esintileri sever. Yayvan bir toprak saksı ve açelyaya özel toprak bulun, açelyayı yeni saksıya aktarın. Köklerin üstü neredeyse açıkta kalacak şekilde hafifçe, yarım santim kadar yeni toprakla örtün. Bir süre sonra canlanacaktır.

  34. Merhaba benim antoryumum kapalı cam balkonda duruyor. Yaklaşık 3 hafta önce aldım. Dallar tamamen yatmaya başladı ve yapraklar sararıyor. Şu an ayakta kalan bir kaç sapı var. Çok su vermiyorum. Ama susuz da bırakmıyorum. Nasıl kurtarabilirim?

    1. Merhaba Burcu Hanım,

      Çiçeklerini solması normal, fakat yaprakları canlı kalmalı ve yeni tomurcuklar vermeli. Çiçek tamamen soluyorsa bu problemdir. Gün ışığından mahrum kalıyorsa çiçek açmaz. Çiçeğin köklerini kontrol eder misiniz, çürümüş mü? Eğer çürümüşse yanlış toprak kullanıyorsunuz demektir. En iyi toprak şöyle olmalı: 2 ölçü orkide toprağı + 2 ölçü lifli toprak + 1 ölçü ponza taşı. Kolaylıklar dileriz.

    1. Merhaba Seda Hanım,

      Öncelikle neden kuruduğunu bulmamız gerek. Kılıç çiçeğini soba yanında mı tutuyorsunuz, çok mu soğukta bırakıyorsunuz, evde kedi veya çocuklar mı uçlara zarar veriyor? Bunların hiçbiri değilse toprağını değiştirmek gerekir. İyi bir toprak da şöyle olmalı: 5 ölçüye 1 ölçü kuvars kumu ve 1 ölçü ince taneli ponza taşı karıştırın. Kolaylıklar dileriz.

  35. merhaba benim atatürk cicegim var cok guzel yapraklari vardi acmisti kirmiziydi.daha sonra ben gormeden annem su vermis ama cok doldurmus oyle ki saksinin tabagina bile doldurmus suyu.ondan sonra cicegimin yapraklari dokuldu suan hic yaprak yok sadece dallari kaldi nasi eski haline dondurebilir lutfen yardim edin

    1. Merhaba Burcu Hanım,

      Sulamayı sadece toprak iyice kuruduğunda yapacağınız şekilde azaltın. 5 /10º C soğuk bir yerde mart sonuna kadar dinlendirin. Sonra çiçeğinizi iyi güneş alan bir pencere önüne alın, tüm dallarını iki kadar filizlenme gözü kalacak şekilde budayın. Filizlenene kadar dinlendirme dönemi usulü sulamaya devam edin. Filizlenme başlayınca yavaş yavaş normal sulamaya dönün.

  36. Merhaba benim kırmızı begonyam var yeni aldım. Aldığım saksıyı degistirmedim ve toprağın üst kısmı kurudukça suladım sanırım fazla geldi. Çiçek lerin çoğu soldu ve döküldü ama yapraklar sağlam ve yeni tomurcuklanmalar oluyor. Bugün yanlışlıkla devirdim ve bir kökünden de kopma gerçekleşti. Su vermesem uzun süre ve toprağı havalandırsam ise yarar mı acaba

  37. Çiçeğe alkol sürülmesi iyi geliyor diye duymuştum. Kolonya sürülebilir mi acaba o

    1. Merhaba Pamuk Hanım,

      Bunu ne için yapmak istiyorsunuz ve hangi çiçeğe yapacaksınız?

  38. Merhaba bana bir cicek verildi karanfil fakat dalindan koparilmisti geldigi gunden beri suda duzenli olarak duruyor, suyunu hergun degistiriyorum cicegin olmesini istemiyorum topraga eksem canlanirmi ?

    1. Merhaba Erva Hanım,

      Karanfili toprağa yatırıp hafifçe gömün, yapraklar dışarıda kalmalı. Dal boyunca birçok fide oluşur. Sonbaharda bunlar iyice gelişmiş oldukları zaman birbirlerinden ayırın ayrı ayrı saksılara dikin. Kolaylıklar dileriz.

  39. Benim lalem var evimizde güneş alacak yer yok dışarısı çok soğuk olduğu için balkona koyamiyorum güneş almıyor ve çiçek açmadan soldu yardım edermisiniz

    1. Merhaba Zeynep Hanım,

      Lale doğrudan güneş istemez. Güneşe koymaya çalışmanız gerekmiyor. Fakat soğuktan korunmalıdır. Bulunduğu ortam en az 12 derece olmalıdır. Doğrudan güneş istemese de aydınlık yerde tutulmalıdır. Başka cisimlerle de temas etmemelidir, yaprakları zarar görür. Sulamaya dikkat etmelisiniz. Hep aynı ölçüde, aynı günde ve aynı kaptan sulama yapılmamalıdır. Suyun toprağın her yerine ulaştığından emin olun. Bunları yaptığınız halde düzelmiyorsa laleyi kökten ayırma yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Lalelerin tekrar çiçeklenmesini istiyorsanız en uygun zaman nisan ayıdır. Kökünden ayırdığınız laleyi, bekleme yapmadan yeniden ekin. Böylece lale tekrar çiçeklenecektir. Kolaylıklar dileriz.

  40. benim lalem var bahçede duruyorlar ilk orda büyüttüm 15 cm olduklarında saksı ya aldım ama biraz cansız oldular solmuş gibi ne yapmam lazım yaa yerinimi beğenmediler ki sürekli yer değiştirmek istemiyorum kökleri zarar görür diye

    1. Merhaba Ümit Bey,

      Lale çiçek açtıktan yaklaşık bir ay sonra solmaya başlar. Eğer çiçek açtıktan bir ay sonra solmaya başladıysa gelişiminde bir sorun yok. Bir sonraki çiçeklenme döneminde tekrar çiçeklenecektir. Lale açık havada, güneşli bir yerde tutulmalıdır. Ev için uygun bir çiçek değil.

      Bie sonraki çiçeklenme döneminde çiçek açıp açmayacağını anlamak için soğanlarının zarar görüp görmediğini kontrol etmelisiniz. Yeşil yaprakları varsa bahçede güneşli bir yerde dursun. Eğer yeşil yaprakları da kalmadıysa söküp bakın sağlıklı soğan var mı diye.

  41. Hayırlı günler.. Benim saksıda papatyalarım vardı. Şehir değişikliği yaptık ve taşınma esnasında çiçeklerini kurutulmuş döktü. Tekrar açar diye bekledim ama hâlâ açmadı. Dalları yemyeşil ama çiçekten eser yok. Tekrar çiçek açması için ne yapabilirim?

    1. Merhaba Hayri Bey,

      Papatyalar güneşi çok sever. Çok güneş alabileceği bir yere alın. Sık olmamakla birlikte sulamaya dikkat edin. Ayda bir kez de bitki besini verin. Kökleri sağlamsa tekrar çiçeklenecektir. Kolaylıklar dileriz.

  42. Lalemin baş kısmı yani çiçek kısmı koptu. Yere düşürdüm yanlışlıkla. Kızım lalesini çok seviyordu. Acaba tekrardan çiçek açar mı

    1. Merhaba Sema Hanım,

      Laleler mart-nisan ayında çiçek açıp çiçeklendikten kısa süre sonra da çiçeklerini döküyorlar. Yeniden çiçek açması için bir sonraki baharı beklemeniz gerekecek.

    1. Merhaba Sevgi Hanım,

      Karanfil solmaya başladığında solan kısımlar hemen kesilip atılmalıdır. Böylece yeniden çiçek açabilir. Fakat dalları dipten kesmeyin. En alttan sayarak 6. boğum üzerinden kesin. Saksı değiştirmenize gerek yok, eğer dipleri çürümemişse. Doğru şekilde solan kısımları kesmeniz yeterli olur. Kolaylıklar dileriz.

  43. Merhaba benim beyaz renkli bir bodrum Papatyam vardi bir hafta once almistim fakat cicekleri solmaya ve kurumaya basladi bana yardımcı olur musunuz lutfen

  44. Merhaba benim beyaz renkli bir bodrum Papatyam vardi bir hafta once almistim fakat cicekleri solmaya ve kurumaya basladi bana yardımcı olur musunuz lutfen

    1. Merhaba Perihan Bey,

      Bodrum papatyası çiçeklenme döneminde gece serin bir yerde, gündüz de güneşte tutulmalıdır. Güneşi çok sever. Güneşsiz yerde duruyorsa çiçeklerini dökmeye başlar.

  45. Merhaba. Geçen sene haziranda saksısı kücük gelen sıklameni köküne hic dokunmadan ve yeni toprak ekleyerek başka bir saksiya aldik.O donem ciçekleri de vardı fakat saksı degistikten sonra hic cicek acmadı.Yapraklarin durumu iyi.Cicek acmasını nasıl saglayabiliriz? Tesekkurler simdiden.

    1. Merhaba Gözde Hanım,

      Çiçek dinlenme dönemine girmiş olmalı. Her üç sulamada bir suyuna sıvı bitki besini katın. Bunu iç kez tekrarlayın. Saksı değişimi de ağustos ayında yapılmalıdır. Kolaylıklar dileriz.

  46. Merhaba. Çiçeklerle ilgili pek bir bilgim yok, sevgilim çiçekçiden papatya almış bende vazoya su koyup guneş alan bşr bölgeye koydum vazoyu.2 gun geçtikten sonra papatya suyunu emmiş ve solmaya başlamış durumdaydı. Hemen su koydum ama duzelmesi için ne yapabılırım bilmiyorum. Düzelme oranı yoksa çiçeği ne yapabılırım bunu da sormak ıstıyorum. Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Özge Hanım,

      Vazodaki suyu her gün soğuk su ile yenilemelisiniz. İçine de evde hazırlayacağınız koruyucu sudan eklemelisiniz. Evde çiçek koruyucusu hazırlamak için bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı sirke ve çeyrek çay kaşığı çamaşır suyunu, vazodaki suya ekleyin. Kendini bırakmış çiçekleri canlandırmak için, çiçekleri yatay şekilde soğuk suyun içine batırın. Saplarını bir havlu ile örtün. Çiçekler suyu gözenekleri sayesinde emip canlanırlar.

      Her şeye rağmen toprakta olmadıkları için bir süre sonra solacaklar. Solmaya başladıklarında bir kitabın arasında koyup kurutabilirsiniz. Kurumuş çiçekleri de şeffaf asetat kağıtlarının arasında koyup kitap ayracı olarak kullanabilirsiniz. İyi günler dileriz.

  47. Hediye edilen papatya saksıya topraga ekılır mı, öyle yaşar mı? Saksıda hedıye etmekten bahsetmıyorum elde çiçek hedıye edıldı

    1. Merhaba Başak Hanım,

      Papatyanın tohumu çiçeğinin içindeki sarı kısımdadır. Papatyayı suya koymayıp kuru bir yerde kurumaya bırakın. Tamamen kuruyan papatyanın sarı kısmını toprağa ekebilirsiniz. Büyük saksı tercih etmelisiniz. Saksı içerisine torf ve taşsız toprak karışımı koyun. Toprağı saksıya saksıda 2-3 cm boşluk kalacak şekilde doldurun. Ardından toprakta kalem ile delikler açın (en fazla 4 cm derinliğinde). Açtığınız boşluklara papatya tohumlarından koyun. Ardından toprağı elinizle hafif bir şekilde bastırın. Toprağa can suyu verin. Papatya 15 gün içinde çimlenir. İyi günler dileriz.

  48. Merhaba saksıda papatya yetiştiriyorum geçen hafta fide halinde alım ektim ama çiçeklerde solma var gövdesi ve yaprakları yeşil ama çiçekler soldu nasıl bir bakım yapabilirim kurtarırım

    1. Merhaba Berfin Hanım,

      Çiçeklenme dönemlerinde aşırıya kaçmayarak sık sulanmalıdır. Toprağın tamamıyla kupkuru kalmamasına dikkat edin. Sulamaya özen gösterin. Solması normaldir. Solan yaprakları kesin. Ayda bir defa bitki besini verin. Gövdede sorun yoksa çiçekler solabilir, sulamasına ve bitki besinine özen gösterin tekrar çiçek açar.

  49. Merhaba benim ortanca çiçeğim var bir hafta sulama yapamadım iki gündür düzenli ama az miktarda suladım dallarının alt kısmında kahverengilik görüyorum ancak yukarılar sağlıklı görünüyor çiçekleri budamistim soldukları için. Yapraklarında da kuruma yok canlı görünüyor. Evde pencere önünde yarı aydınlık bir yerde duruyor. Sizce ölecek mi lütfen yardım edin.

    1. Merhaba Ezgi Hanım,

      Aksine gereksiz sulama ortancada mantar hastalıklarına sebep olur. Sulamayı toprak biraz kurudukça, sabahları öğleye doğru yapmalısınız. Gece ıslaklığı olmamalıdır. Eğer kuytu bir yerde, esintisiz bir ortamda duruyorsa da kahverengi lekeler oluşur. Çok esintili rüzgarlı bir yerde tutun, böylece kurtulabilir. Kolaylıklar dileriz.

  50. Merhaba ben oturma odası için yeşil yapraklı bir bitki aldım geçen çiçekli değil. Sanırım ilk sulamada çok su verdim kaç gün oldu daha kurumadı. Yapraklarında kahve rengi lekeler çıktı yaprak ta döküyor sizce ne yapmalıyım

    1. Merhaba Ceylan Hanım,

      Yardımcı olabilmemiz için hangi çiçek olduğunu bilmemiz lazım. Bunun için editor@evhayat.com adresine çiçeğinizin fotoğrafını yollayabilir misiz?

  51. Merhaba benim feslegenim yazin surekli camin onunde yapraklari kuru degil ama buzusmus gibi alt taraflari da hafif sararmis 4-5 gunde bir suluyorum nasil canlandirabilirim

    1. Merhaba Merve Hanım,

      Fesleğen açık hava bitkisidir. Rüzgar alan bir yerde tutun. Aydınlık bir yer olsun fakat doğrudan yakıcı güneş almasın. Köklerini kontrol edin, çürümüşse yapacak bir şey yok maalesef. Toprağı da kurumadıkça sulamayın, fakat çok kupkuru olmamalıdır. Fazla su da kökleri çürütür. Sararan, pörsüyen yaprakları makasla kesin. Yazdıklarımıza dikkat edin, zamanla canlanacaktır.

  52. Merhabalar eşim hediye olarak mor renginde bir ortanca cicegi almış bana yanlız saksida ve mutfakta pencereye yarım metre yakınında bakiyirum pencere açık halde güneş görmüyor yanlız kahve rengi lekeler oluşmaya başladı gölgelik esen bir bahçemde yok
    Balkonumda sabahları çok güneşli öyleye doğru yarı gölge oluyor nasıl kaç günde bir sulamaliyim tam olarak evimin neresinde bakımını yapmalıyım lütfen yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim:)

    1. Merhaba Gül Deniz Hanım,

      Gerekmediği halde sulamak ve esintisiz yerde tutmak ortancanın yapraklarında mantar hastalıklarına sebep olur. Çiçeği kesinlikle esintili bir yerde tutmalısınız. Sulamayı da toprak biraz kurudukça, sabahları öğleye doğru yapmalısınız. Gece ıslaklığı olmamalıdır. Bu şekilde hastalıkları önleyebilirsiniz. Öğlen birkaç saat güneş alsa yeter.

    2. Dediklerinizi uygukayicam :) pek gunes sevmiyor aksi halde burusuyor hemen Akşam balkona koysam ve sabahta pencere kenarında gölgelik yerde tabi pencereyi açık bir şekilde bıraksam nasıl olur acaba..

    3. Esintili olduğu sürece sorun olmaz. Bir süre deneyip gözlemleyin. Kolaylıklar dileriz. :)

  53. Merhaba benim ortanca çiçeğim vardı kışın budadım şuan sadece kupkuru budanmış olarak duruyor nasıl tekrardan renkli renkli çiçek açar yardımcı olursanız sevinirim tşkrler

    1. Merhaba Tülin Hanım,

      Normalde kış sonuna doğru budama yapılmalı. Ve dallar 20-25 santimden daha fazla kısaltılmamalıdır. Doğru budama yapmadıysanız çiçek kıştan etkilenmiş olabilir. Bu yaza çiçek açmadıysa diğer yaz açacaktır. Saksısının geniş olduğundan emin olun. Yarı gölgeli yarı güneşli bir yerde tutun. Toprağı hafif kurudukça sulayın. Bakımını normal şekilde yaparak bir sonraki yazı bekleyin.

  54. Merhabalar benim mor karanfilim vardı fakat soldu ben bunları çiçeklerin dip kısmından budadım fakat çiçeğim dalları Bile tamamen kurudu. Budama yaptıktan sonra toprağı süngerimsi olduğu ve küçük saksı olduğu için toprağı ve saksıyı değiştim. Şu an çiçeğimi canlandırma ihtimalim var kı bunu nasıl yapabilirim? Ayrıca yaşadığım şehir çok sıcak bundam olabilir mi?

    1. Merhaba Sevgi Hanım,

      Tamamen kuruduysa canlanması mümkün olmaz maalesef. Karanfil esintiyi sever. Özellikle akşamları rüzgarlı bir yerde tutulmalıdır. Gölgeli yerde bakılmalıdır. Günde en az 3 saat direkt güneş görmelidir. Toprağı da uzun süre ıslak kalmamalı. Ayda bir de bitki besini verilmeli. Uygun şekilde bakıp bir süre gözlemleyin. Umarız ki tekrar canlanır.

  55. Evet tamamen kurudu ilginiz için teşekkür ederim önerilerinizi deneyeceğim inşallah canlanır.. ☺

  56. benim kalanchoe cinsi çiçeğim var ve yavaş yavaş rengi soldu çiçekler böyle düşmeye başladı ve bi türlü kendine getiremiyorum napmalıyım lütfen yardımcı olun

    1. Merhaba Elif Hanım,

      Kalanşo günde en az 2 saat direkt güneş görmelidir. Gün içinde de aydınlık yerde tutulmalı. Gece de muhakkak karanlık ve esintili bir yerde durmalıdır. Kalanşo küçük saksı sever, çünkü çok kök geliştirmez. Küçük saksıda iki üç yıl idare edebilir. Sulama için pH7 değeri olan özel içme suyuyla ya da iki gün dinlendirilip tortusu dibe çökmüş musluk suyunun üst kısmından alıp kullanın. Sulama yazın sıcak günlerde toprak üst yüzeyi hafifçe kuruduğunda, diğer zamanlarda toprak üst yüzeyi iyice kuruduğu zaman yapılmalı. İlkbahardan sonbahara kadar ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide besini ya da Afrika menekşesi besini kullanabilirsiniz.

  57. Merhaba benim barış çiçeğim ve fakat yaprakları satardı 4 tane çiçeği vardı kararıyor ölü gibi sanki ne yapmalıyım kurtarabilir miyim

    1. Merhaba Bedia Hanım,

      Barış çiçeği yaz aylarında çok su ister. Toprağı sulu kalmayacak şekilde sulamasına dikkat edin. Yapraklarına su püskürterek nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Yaz sıcaklarından etkilenmiş olmalı. Sulamasına ve durduğu yere dikkat ederek canlanmasını sağlayabilirsiniz.

  58. Merhabalar benim onbir aylik cicegim var aldiklarimda cok guzel acmislardi ama simdi hepsi kuruyup ölüyor ne yapmaliyim

    1. Merhaba Havva Hanım,

      Onbiray çiçeği sıcaktan olumsuz etkilenir. Esintisiz bir yerde tutuyorsanız kurumaya başlar. Gölge, serin rüzgarlı bir yerde tutun ki canlansın. Mümkünse evin içinde değil, balkonda tutun. Sıcağı hiç sevmez. Sulamaya da dikkat edin. Canlanır. Kolay gelsin.

  59. Merhaba ben size gmail gonderdim cicegimin fotografini gonderdim cvp yazmadiniz lutfen gun gectikce cicegim ölüyor

    1. merhaba çiçeğin adını söyleyebilirseniz belki ben yardımcı olabilirim:?

  60. merhaba . benim bir tane fesleğenim var . onun yaprakları saramaya başladı . fazla su vermiyorum ama . yinede sarardı . kokusuda azalmaya başladı . cevap verirseniz hem beni hem de fesleğenimi mutlu etmiş olursunuz . şimdiden teşekkürler…

    1. Merhaba,

      Fesleğen esintili yer ister ve güneş. Güneş alabileceği esintili bir yerde tutun. Evde bakılamaz. Balkonda tutulmalı. Sulamasını da ihmal etmeyin.

    1. merhaba hacer çiçeğin adını söyleyebilrseni belki yardımcı olabilirim dayım çiçekçide :)

  61. Benim mor menekşe çiçeğim var. Ben bilmeden onu güneşe koydum ve çiçekleri kurudu. Sonra araştırdım doğrudan güneşi sevmediğini öğrendim ve perde arkasına çok güneş almayan bir yere kadar koydum. Çiçek bir süre sonra kendine gelir mi? Yeniden kendine gelmesi ne kadar sürer? Bu süre zarfında ne yapmam lazım acaba?

    1. Merhaba Hilal Hanım,

      Tuttuğunuz yer aynı zamanda esintili bir yer olmalı. Esintili ve aydınlık. Doğrudan güneşten sakının. Fakat aynı zamanda aydınlık yerde durmalı.

    2. Mesela açık pencere önüne koysam olur yani dimi? Kendine gelir mi? Yeniden çiçek açar mı? Hediyeydi. Çok üzüldüm.

    3. Hilal Hanım, pencere eğer direkt güneş görmüyorsa olur, koyabilirsiniz.

  62. Evde kedim var ve birkac kez sarmasigimin topragini eselemis. Simdi yapraklari dokuldu ve cansizlasti. Topragini degistirdim, gubreledim. Dallarda yeni yaprak cikar mi? Cevaplarsaniz cok sevindim, tesekkur ederim.

    1. Merhaba Feride Hanım,

      Sararan yaprakları kesmeyin, kendiliğinden dökülsün. Bakımına dikkat eder ve kediden korursanız yeniden canlanacaktır. Sarmaşık sabah ve akşam güneşini direkt almalıdır. Fakat öğle güneşinden sakınmak gerekir. Bu şekilde yaprakları daha canlı olur.Sarmaşık sürekli ıslak kalan toprağı sevmez. Sulamaları toprak biraz kurudukça yapmalısınız. Yapraklarını ara sıra temiz bezle silin. Bulunduğu yer havadar olmalıdır. Havasız yerlerde cansızlaşmaya başlar. Kolaylıklar dileriz.

  63. merhaba benim bodrum papatyam var haziran gibi çiçekleri soldu şimdi de yaprakları sararmaya ve solmaya eğilmeye başladı napmalıyım solan yaprakları keseyim mi başka yapabileceğim bi şey var mı

    1. Merhaba Büşra Hanım,

      Çiçeklerin solması normal. Soldukça solan yapraklarını kesim, yeni filizler verir. Bodrum papatyası suyu sever, sulamasını ihmal etmeyin. Özellikle de çok sıcak havalarda kontrol edin. Sararmalar da normal. Fakat kuruma olmadığından emin olun. Bodrum papatyasının bazı çeşitleri güneşi, bazı çeşitleri de serin havaları sever. Yazın solma-sararma olduysa sonbaharda daha canlanabilir. Kolay gelsin.

  64. Merhaba benim saksımda bir çileğim var. Yaklaşık 1 ay kadar gibi bir süreçte onunla ilgilenemedim. Çok az miktarda su verilmiş. Kendisini gördüğümde kurumuştu. Kuruyan dallarını kestim ama artık ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Tekrar yaşama döner mi?

    1. Merhaba Seren Hanım,

      Çileğin toprağı sürekli nemli kalmalıdır. Uzun süre sulanmazsa kurur. Güneş de alması gerekir. Sulamaya dikkat edin ve bir süre gözlemleyin, eğer geç değilse tekrar canlanacaktır.

  65. Merhabalar,
    Yaseminim fena halde soldu.Yapraklarinin çoğu sararıp döküldü.Bugün saķsıdan çıkarıp köklerini biraz havalandırdım.Ne yapabilirim bilemiyorum:(

    1. Merhaba Ezgi Hanım,

      Yasemin çiçeği serin ve aydınlık yerleri sever. Eğer evde kalorifer yakmaya başladıysanız sıcaktan etkilenmiş olabilir. Bulunduğu yer çok sıcak olmamalıdır. Kışın çok sulanması gerekmez. Toprağının nemli kalması yeterli olur.

  66. Saksıdaki Beyaz gülümun yapraklari kahverengi olmaya başladı ve dökülmeye başladı ne yapmalıyım?

    1. Merhaba Hilalnur Hanım,

      Maalesef çiçeği göremiyoruz.

      Fakat yapraklardaki kahverengilik mantar ya da bit habercisi olabilir. Bir litre kaynar suya 3 kaşık kırmızı biber ekleyin. Bu karışımı fısfıslı şişeye koyun. Soğuyunca kahverengi kısımlara günaşırı sıkın. Çiçeğinizi havadar bir yerde tutun. Kolay gelsin.

  67. Merhabalar banada yardımcı olabilirmisiniz?Begonvil çiçeğimden koku geliyordu bende onun toprağını havalandırayım derken çiçeğim kurudu sanırım kökünü oynattım ama çokta sevdiğim bir çiçekti şimdi nasıl canlandırabilirim.Herkese şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Ezgi Hanım,

      Begonvil köklerinin zor sığacağı kadar küçük bir saksıda olmalıdır. Çok fazla toprağa dikildiğinde kurumaya başlar. Öncelikle doğru saksıyı kullandığınızan emin olun. Toprağı da şu karışım olmalıdır: humuslu toprak + kırmızı killi toprak + kuvars kumu + ince ponza taşı. Kolaylıklar.

  68. Merhaba horoz ibigi cicegim var ama bugun eve geldigimde govdesi topraktan cikmisti toprakta biraz govdesi var ama xicegim oldugu gibi kopmus napmaliyim

  69. merhaba
    benim kalonşe çiçeğim var dallarından bir kaç saksıya diktim tuttular ama hiç büyümüyorlar. sebebi ne olabilir
    birde limon ektim onlarında boyları büyümüyor neden olabilir
    bilgilendirirseniz çok sevinirm şimdiden çok teşekkür ediyorum

    1. Merhaba İbrahim Bey,

      Kalanşoyu ne zaman diktiniz? Bir de limonun türünü öğrenebilir miyiz? Bu bilgileri verirseniz yardımcı olabiliriz.

  70. Hayırlı geceler benim de bir nar çiçeğim vardı çok güzel olmuştu gelen misafirim ona ilaç vermişti 3 gün o ilaç toprağında kaldı 3.cü günün sonunda kurumaya başladı toprağını değiştim suladım ve ölü olan dalları da budadım lâkin düzelmiyor.Rica ediyorum,bu konuda bana da acil yardımcı olur musunuz? :(

    1. Merhaba Zübeyde Hanım,

      Çiçeği kışın aldıysanız ya da yerini değiştirdiyseniz maalesef barış çiçeği yerini yadırgadığından solmaya başlar. Çiçeği dinlenmeye almalısınız. Birden bire cansızlaşmaya başlaması köklerin zarar gördüğü anlamına gelir. Sulamayı azaltın. Birkaç hafta susuz bırakıp sonra çok havadar ve güneşli bir yere almakla tekrar canlandırabilirsiniz. Kolay gelsin.

  71. Yılbaşı Çiçeğimi nasıl kurtarabilirim ,kökü sağlam ama yaprakları birer birer canlılığını yitirmeye başladı , ne yapabilirim ,çok okudum ama bilmiyorum pek aydınlatıcı bilgi yok

    1. Merhaba Şebnem Hanım,

      Çürüme yoksa ve toprak çabuk kurumuyorsa çiçeği dışarı çıkarın, güneş almayan esintili bir yerde tutun. Toprak kurudukça sulayın, zamanla düzelir. Kolay gelsin.

    1. Merhaba Pakize Hanım,

      Kuruma normaldir. Sağlıklı büyümesinde sorun yoksa çiçeklerini döküp tekrar çiçek açar.

  72. Merhabalar editör benim evde uzun zamandır tutuğum kopmuş bir papatyam var onu canlandırabilirmiyim bir imkansız gibi ama böyle birşey mümkün nü ?

    1. Merhaba Seyit Bey,

      Suya koyup çimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Ardından saksıya dikebilirsiniz. Kolaylıklar.

  73. Merhabalar adını bilmediğim çiçeğim solmaya başladı foroğrsflarını mail olarak attım . Yardımcı olursanız çok sevinirim

  74. Merhaba;

    Boyu 2 metre kadar olan sarmaşık türü bir arap yaseminim var. Bir kaç ay evde olmadığım için solmaya başlamış. Yeşil kısımları da var fakat çok güçsüz ve az. NAsıl kurtarabilirim çiçeğimi? Lütfen yardım edin..

  75. Merhaba yılbaşı çiceyi gibi açan aynı ona benzeyen bir çiçeyim var toprağını deyiştirdim solmaya başladı üzerinde çiçekleri var ama soluyor yardım ederseniz sevinirim

  76. Merhaba kasimpati cicegim var çok severek bakıyorum hediye olarak geldi ilk olarak saksisini degistirdim 1 ay falan hiç sorun yoktu ama şimdi çiçekleri kurumaya başladı yeni açacak olan çiçekleri bile güneşten dolayı olduğunu düşünüp gölge bi köşeye aldım ama bi gelişme olmadı ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz lütfen ?

    1. Merhaba, esintisiz yerde kaldıysa ve çok suladıysanız kökleri çürümüştür. Açık havada tutmalısınız. Bir süre sonra kendisini toplar.

  77. Merhaba,benim bir fasulyem var.Saksıda yetişiyor,bizim ev pek fazla güneş alamıyor.O yüzden soluyor,sizce ne yapmalıyım?

  78. Merhabalar fesleğen aldım saksıya ektim iki hafta oldu ama kurumaya başladı bir iki dalını aldım yayılmasını diye ama yayılıyor topragi kurumuyor suluyorum çok da ıislak degil nemli toprak direk güneşe koymuyorum güneş alıyor ama çok değil bir tane gitti öyle bu ikinci ne yapmam gerekiyor neden yapamıyorum yardımcı olur musunuz lütfen ☹️

    1. Merhaba, felseğen açık hava ister, kapalı yerde değil, balkonda tutabilirsiniz. Fakat güneşten ve rüzgardan da sakınmak gerekir. Biraz nazı bir bitki. Kolaylıklar.

  79. Yenmelik büyük yapraklı fesleğenim var. Balkonda durup güneş görmesine rağmen yapraklarının bazıları kurudu bazıları da aşağıya doğru kendini bırakmaya başladı. Canlandırmak için neler yapmam gerekli acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba, fesleğen pek güneş sevmez. Açık havada durması iyi, fakat güneş ve rüzgardan sakınmalısınız.

  80. Merhaba, balkonuma petunya diktim.. Fakat Bi türlü canlanmadı.. Renkli soldu.. Ve yaprakları yapış yapış ve yapmam gerekiyor lütfen yardımcısı olun..

    1. Merhaba, bu sorun köklerin pişmesinden kaynaklanıyor. Hazır poşet topraklarda bu sorun görülüyor. Toprak değişimi gerekir, o toprakta sağlıklı gelişemez maalesef.

  81. Merhaba, kadife çiçeği oldugunu düşündüğüm bir çiçeğim var resimlerini de yolladım size. Bakımında bir hata yapıyprum sanırım çünkü yaprakları soldu ve tomurcuk çiçekleride kurudu bir iki tanr sağlam çiçeği kaldı nasıl bir bakım uygulayabilirim ?

    1. Merhaba,

      Fazla soğukta bırakmayın. Yaz mevsiminde çiçeklenir. Güneşli alanları sever. Fazla susuz bırakmamalısınız. Kolaylıklar.

  82. Merhaba 1 metre civarı ev sarmaşığı besliyorum , dün saksı değişimi yaptım ancak sapasağlam bitki sabah uyandığımda yapraklarını eğmiş ve çok güçsüz görünüyordu, ne yapmalıyım?

    1. Merhaba,

      Yerini yadırgamış olmalı. Neden saksı değişimi yaptınız? Toprağı da sevmemiş olabilir. Daha detaylı bilgi gerekiyor.

  83. Mrb benim sarmaşık yasemin çiçeğim var bazı yaprakları kizardi kurudu 2 metre boyunda küçük yaprakları sarardı acaba çokmu güneşte kaldı sadece sabah güneşi goruyo nasıl sulamalıyım çok su vermiyorum çürür diye

    1. Merhaba,

      Köklerini kontrol edin. Eğer çürümüşse çiçeği serin bir yere alıp sulamayı kesin. Toprak kupkuru olunca sulayın. Böylece belki kurtulabilir.

  84. Merhaba benim barış çiçeğim var bi on gündür boynu bükük çiçeği tomurcuklanmış ama açmamış durumda ki şu zamana kadar sürekli çiçek açardı, şu sıcak yaz döneminde tatilde olduğum için 5 gün susuz kaldı malesef, yaprakları eski canlılığını dirildiğini kaybetti, vitaminde veriyorum yerinide değiştirmedim 6 ay önce hediye geldi ve o günden beridir aynı yerde…Çok üzülüyorum ne yapabilirim eski canlılığına kavuşması için?

  85. Benim begonvl im vardı balkonda saksısını değiştirdim ama değiştirirken toprağı killi oldugu için çıkaramadım kitle halinde kökü ile çıkardım şuan yaprakları solmaya başladı boyu da uzamıltı ölmesini istemiyorum ne yapabilirim.

  86. Merhaba benim guzmnya çiçeğim var eşim hediye olarak almış ama çiçeğin kırmızı yaprakları sararmaya başladı alt yaprakları yeşil duruyor ne yapabilirim

    1. Merhaba,

      Yerini sevmemiş olmalı. Guzmanya sıcağı sever. Saksı güneş görecek şekilde konulmalıdır.

  87. Merhaba benim kalanşo çiçeğim var .saksisini ve toprağını değiştirdim çiçeğim yavaş yavaş soluyor ne yapmalıyım.

  88. Merhaba kız kardeşim saksı gülü hediye etti ama galiba getirirken üşüdü yaprakları döküldü bir aya yakın oldu ama tekrar yesermedi ne yapmalıyım

  89. Barış çiçeğim bi hafta sulayamadığım için yaprakları inmiş resmen ölmüş çiçek bunu canlandırabilir miyim?

    1. Merhaba Büşra Hanım,

      Yerinde bir sorun yoksa sulamasına dikkat ederek güzel günlerine dönmesini sağlayabilirsiniz. Bakımını ihmal etmemelisiniz.

  90. Saksida yetistirdigim karanfilim var.
    Aldıgımda üzerinde 1tane cicek acmisti. ama gittikce cicegin rengi soluyor ve cicegin ortasi da kenarlara dogru acılmaya basladi. diger tomurcuklar gittikçe büyüyor fakat acmış olan cicek neden soldu? yardımcı olur musunuz… tesekkürler

    1. Merhaba,

      Eğer çiçek tomurcuklanmaya devam ediyorsa sorun yok demektir. Çiçeklerini dökmesi normal.

  91. Merhaba yavru guzmanyam var ama yapraklari kurudu zamansiz ayrildigi icinmi tam bilmiyorum kokude gelismedi su kulturu uygulasam iyilesirmi acaba

    1. Merhaba,

      Havasız ve çok sıcak yerde duruyorsa, çok sık sulanıyorsa kurur. Havadar ve serin bir yere alın. Sulama sıklığını da azaltın. Kolaylıklar.

  92. Merabalar çiçeklerime suni gübre verdim, yarım su bardağı gübre ye 2 litre kadar su koydum yaklaşık bi su bardağı kadar da çiçekkere döktüm, iki gün sonra hepsi canlılığını yitirdi, toprakta yoğun bir koku var, ne yapmalıyım :(((((((

  93. Pazardan feslegen aldim aldigim gunun aksami ektim 2 gun sonra feslegenin yapraklari kurudu ne yapmam gerekiyor

    1. Merhaba,

      15 günde bir defa bitki besini vermelisiniz. Açık havada tutulmalı, güneşi sever ama direkt güneşten de korunmalı. Toprakta hafif bir kuruma olmadıkça sulamayın. Güneşsiz ve havasız kalırsa kurur, kapalı mekanda hemen kurur. Bunlara dikkat etmelisiniz.

  94. merhaba bizim reyhan çiçeğimiz var bir sabah yumurta haşlamasındaki suyu döktük ona su tuzluydu herhalde çiçek saatler sonra çürümeye başladı nasıl canlanır

    1. Merhaba,

      Toprak kurumadıkça sulamamalısınız, sulama suyuna da dikkat etmelisiniz. Güneşini ihmal etmeyin, güneşli bir yerde durmalı. Kökler çürümüşse yapacak bir şey yok. Ama sonunda tohum bırakır, o tohumları alarak yeniden dikebilirsiniz. Bir süre gözlemleyin.

  95. Merhaba iki sorum var dört gün evde yoktum yeni gine çiçeğim solmuş sarkmış yanlardan fesleğenimde solmuş beyaz çiçekleri duruyor fakat yapraklar incelmiş kötü olmuş ne yapabilirim bunlara

    1. Merhaba,

      Normalde iyi oldukları halde evden ayrıldığınız için solmuşlarsa susuzluk, havasızlık vs. etkili olmuştur. Yeni gine (cam güzeli) çiçeğinin solan yapraklarını kesin. Çiçeği aydınlık bir yere alın, fakat doğrudan güneş almasın. Fesleğen ise evde yetiştirilmesi güç bir bitki. Fesleğen de güneşsiz kalmamalı ama doğrudan güneşten sakının. Susuzluğu da sevmez. Toprak kupkuru olmadan sulayın. Eğer köklerde çürüme yoksa kendini toplar.

  96. Horoz ibiği çiçeğimin saksısını değişir değişmez tüm yapraklar çöktü dalları sarktı ne yapabilirim çok acil lütfen

    1. Merhaba,

      Horoz ibiği çiçeğinin toprağı sürekli nemli olmalıdır. Günlük olarak sulanmalıdır. Fakat toprak sulu kalmamalı, nemli olmalıdır. Bakımını ihmal etmeyin, bahara doğru tekrar canlanır.

  97. Merhaba acelya cıcegım mayısta almıştım cok gur sekılde cıceklerı vardı donra yavaş yavaş çiçekleri solmaya başladı sonrada bır anda yaprakları ve dalları kurumaya basladı sanırım cıcegımı kaybediyorum nasıl kurtarabiliriz sakdısını deyıştırdım bopragına yumurta kabuklarını karıştırdım bana yardımcı olursanız sevinirim en kısa zamanda tesekkur ederim şimdiden

  98. Merhaba. 2 gün önce Bahçe Marketten Atatürk çiçeği aldım. Orada açık havada ve hafif yağmur altında duruyordu. Sağlıklı görünüyordu. Toprağı nemli olduğu için bir süre su vermemem gerektiği söylendi. Eve getirdiğimden beri cansız görünüyor ve yaprakları kıvrılıyor. Bugün biraz suladım. Batıya bakan pencerenin önünde duruyor, arada perde var. Çiçeğimi canlandırmak için ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

  99. Merhaba
    Ofiste yaprakları sararmış ve çürümeye dönmüş bir antoryum çiçeğimiz var uzun zamandir ilgilenilmedigi için hayli solmuş. Böyle bir durumda ne yapılmalı toprağı değiştirmekle beraber çiçek costurucular ise yarayabilir mi simdiden yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

    1. Merhaba,

      Üst yüzey toprağı 3-4 parmak azaltın ve hiç sulamayın. Fazla susuz kaldığında öğleye doğru az miktar su ile sulamalısınız. Mutlaka güneşin ısıtacağı bir pencere önünde tutun. Kötüleşmeye devam edecektir ama havaların ısınmasıyla kendini toplar. O zaman sulama sıklığını ve miktarını artırırsınız.

  100. Merhaba, bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Benim mum çiçeğimi geçen 2 3 hafta önce kedim düşürmüş ve muhtemelen oynamışlar. Gün içinde kökleri dışarda kalmış. Tekrar ektim. Faydalı olur diye umup dibine beklettiğim sebze artıklarını da gömdüm. 3 hafta sonunda kurumaya başladı. Kurtarmanın ya da bir dalını çoğaltmanın yolu var mıdır? Porselen gideri olmayan saksıda yaşıyordu. Anısı çok özeldi. Çok üzülüyorum.

  101. Merhaba benim barış çiçeğim çok sağlıklı ve güzel yapraklara sahipken bütün yaprakları döküldü soldu şu an 5 6 yaprağı var üstünde onlarda çok cansız ve sağlıksız kurtarmak için ne yapabilirim acaba yardımcı olurmusunuz ?

  102. merhaba . Siklamen turu bi cicegim var soğuk havaya uzun süre maruz kaldığı için çiçekler ve yaprakları sönükleşti nasıl eski haline dondurebilirim yardımcı olur musunuz.

  103. İyi günler benim açelya çiçeğim var 1 ay kadar oldu alalı çok güzel çiçekleri vardı ama son 1 haftadır solmaya başladı çiçekleri kuruyor kuruyan çiçeklerini kestim ama yapraklarında da kurumalar var ne yapmam gerekiyor bilgi verir misiniz?

    1. Merhaba,

      Toprakta tuz birikmiş olmalı. Yaz sonu ile kış başlangıcında çiçeğinizin toprağını akan su altında iyice yıkamalısınız. Aksi durumda çiçeğiniz ölebilir. Kolay gelsin.

  104. Siklamen çiceğimin yaprakları sararıyor çiçekleri soluyor eskid3n bir iki gğne yeni çiçek açardı ama onlarda yumuşak ve cansiz sağlam çiçeklerşmde dik durması gerekirken aşağı doğru eğildi ne yapmam gerekiyor

  105. Merhaba şakayık çiçeğimi alalı 1 ay oluyor ama yaprakları soluyor sanki ölmek üzere. Ne yapmalıyım fikri olan var mı? Teşekkürler.

  106. Merhaba bende kauçuk bitkisi var fakat saksısı aşırı büyük yanlış saksı tercihi olmuş. Bitkinin gelişimi durmuş vasiyette Suan küçük saksıya alsam mi bilemedim yardımcı olur musunuz?

  107. Benim de çiçeğim solmaya basladi ilk haftadan antoryum cicegi cicek swpetinden geldi saksida kokleri topragin her tarafini sardigi icin hic dokunamiyirum sulamaktan baska ama solmamasi icin ne yapmam gerekir

    1. Merhaba.çan çiçeğim cicekl açmıyor ne yapmam gerekiyor.ve çoğaltmak istiyorum nasıl çoğaltabiliriz.sadece 1kok

  108. merhaba
    barış çiçeğim var benim, yaprakları soldu solan kısımları temizledim güneş alsın diye balkona bıraktım direkt sabah güneşi aldı ve malesef bikac saat unuttum orda tüm yaprakları aşağı çöktü boynunu büktü tekrar nasıl canlandirabilirim

    1. Merhaba,

      Doğrudan güneş almasına gerek yok. Pencere yanında da durabilir. Sürekli yerini değiştirmeyin. Sevdiği yerde dursun. Suyu sever. Sulamayı ihmal etmeyin. Kendine gelecektir.

    1. Merhaba,

      Açık alana, rüzgarlı bir yere koyun. Bekleyin. Eğer düzelmese maalesef yapacak bir şey yok. Sağlam dalından bir parça alıp köklendirebilirsiniz.

  109. Merhaba benimde küçük yapraklı çiçekleri büyük olan fuşya rengi petunyam var çiçekleri aldiğimda daha canlıydı büyüdü ama çiçekleri baygın duruyor rengide.ne yapmalıyım ?sıvı besin veriyorum.mersindeyiz ve hava sıcak olduğu için hergün suluyorum. Topragi torf ağırlıklı .

    1. Merhaba,

      Açık alanı ve rüzgarlı ortamı sever. Evinizde böyle bir yer ayarlamalısınız. Kendini toplayacaktır.

  110. Merhabalar Bodrum papatyası var bende fakat küçük dallarından bir iki tanesi kopmuş. Biraz sönük duruyo nasıl canlandırabilirim?

  111. Merhaba şebboy tohumu ektim ben üzerinden bir ay geçti ama hala büyümedi sadece küçük küçük yapraklar veriyo ne yapmalıyım
    :((

    1. Merhaba,

      Işığı çok sever ama çiçeklenme döneminde gölgeleme yapılmalıdır. Doğrudan güneş almamalı. Yoksa çiçekler kısa kalır.

  112. Merhaba kurdela çiçeğim bir kaç gün susuz be güneşle kaldı yaprakları yeşil bazıları yanmış gibi ama kurumuş ve hepsi boyun bükmüş nasıl canlandırabilirim

  113. Merhabalar.Benim iki renkli petunyam var ve hep boyuna üzüyor çiçekte açmıyor artık.Acaba ne yapmam gerekli.bu arada çiçeğini fide olarak seradan almistim

    1. Bodrum papatyam var çiçekciden geldikten sonra çiçekleri kurudu şuan 1 tane çiçek kaldı. Neden olmuştur ve ne yapmam lazım ?

    2. Merhaba,

      Bodrum papatyası güneşi ve rüzgarı sever. Evde ise balkona almanızı öneririz. Kolay gelsin.

  114. Merhaba benim sardunyam saksı sını değiştirdikten sonra yaprakları günden güne tamamen sarardı ve ölmeye başladı acaba nasıl kurtarabilirim

  115. Merhaba benımde pilea çiöeğim var yaprakları sararıyor ve kahverengı lekeler oluyor nasıl canlandırabılırım

    1. Merhaba sardunya cok kolay tutan bır bıtkı eve almayın evde ölüyor dısarıyı sevıyor koksuz bıle tutuyor dırek kesıp topraga dıkın can suyu okadar benım koca saksılarım var sardunya hep hepsıde oyle tuttu

    2. Merhaba,

      Direkt güneşten uzak tutmak lazım. Güneş alsın ama direkt güneş altına durmasın. Kendisini toplayacaktır. Kolay gelsin.

  116. Benim çiçeğim horoz ibigi daha küçük ve 1 hafta oldu alalı hemen soldu nasıl canlardirmaliuim acaba her gün suladim da önce salondaydi belki güneş ister dedim güneşte daha da soldu duzelir mi acaba

    1. Merhaba,

      Horoz ibiği güneşi sever, güneş almalı. Fakat rüzgar sevmez. Balkon rüzgarlıysa zarar görmüş olabilir. Güneş alan ama rüzgarlı olmayan bir yere koymalısınız. Susuzluğa dayanıklıdır, her gün çok olmayacak şekilde sulamanız yeterli. Fazla su kurumaya neden olur. Kolay gelsin.

  117. Merhaba biz geçen haftalarda petunya çiçeği aldık ama saksısını beğenmediğimiz için başka bir saksıya diktik şuan çiçeğimiz nerdeyse tamamen kurumak üzere tekrar canlanmasıniçin ne yapmalıyım

  118. Merhabalar petunya cicegi aldim bir aydır gunes gormeyen balkonumdaydi gunes alsın diye diğer balkona getirince yaprak döktü dalları sarardı yeşil olan dallar ise soldu ne yapabilirim yardımcı olurmusun

    1. Merhaba,

      Susuz kalmış olabilir mi? Susuz kaldıktan sonra bir süre sonra su verseniz de solabiliyor. Budama yapmakta fayda var.

  119. Merhaba, iki seferdir pilea aliyorum fakat ikisi de soldu. Ilkini tamamen öldü fakat ikincisi icin yapabilecegim bir sey var midir acaba? Kurtarabilir miyim cicegimi? Simdiden tesekkurler.

    1. Merhaba,

      Nasıl bir sorunu var çiçeğinizin? Tanımlayabilirseniz size yardımcı olmak isteriz.

  120. Merhaba sarmaşık çiçeğim var yaprakları çok yumuşadı ve kendini saldı ne yapabilirim yardım lütfen

    1. Merhaba,

      Ne sıklıkla suluyorsunuz? Suyunu çok veriyorsanız kendisini bırakmış olabilir. Kış aylarında haftada bir sulanması yeterli olur.

  121. Merhaba. Bir akrabamdan şeflera çiçeği aldım. 5 ay kadar suda köklenmesini bekledim. 5 ay sonunda toprağa ektim falan soldu ve yaprakları aşağa doğru baktı. Çok fazla sulamıyorum. Toprağa ekmeden önce bi kaç çürümüş kökünü koparmıştım. Yaşamasını istiyorum. Yardımcı olursanız çok memnun kalırım.

    1. Merhaba,

      Güneş gören bir yerde durması gerekiyor ama doğrudan güneş almamalı. Mesela perdenin arkasından güneş gelmeli. Öncelikle topraktan çıkarıp köklerine bakın. Kökleri tamamen çürüdüyse kurtarılması mümkün olmaz. Eğer kökleri kurtarılabilir durumdaysa çürümüş kısımları ayırıp çiçeği yeniden dikin. Sulama yaparken de tüm toprağın sulandığından emin olun. Az su dökmek çiçeklere zarar veriyor. Su topraktan tamamen akıp saksının altındaki tabakta biriksin. Biriken suyu dökün. Sulamayı bu şekilde yapın. Toprağı kurudukça sulayın. Kolay gelsin.

  122. Baris cicegimi çoğaltmak amaclı böldüm ama bazıları soldu ötekiler iyi durumda nedeni nedir acaba

    1. Merhaba Asuman Hanım,

      Aldığınız parçaları ayrı ayrı mı diktiniz? Nasıl bir yöntem izlediniz? Detay verebilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

  123. Merhaba bugün sümbül aldım fakat boynu bükük. Ayrıca nasıl sulanan gerektiğini de bilmiyorum. Menekşelerim var onlar mesela yaprağına su değmesin istiyor. Sümbül nasılsın sulanır ve çiçeğin boynu için ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Merhaba,

      Çiçeği şimdi tam gölge ve serin bir yere alın ve hiç sulamayın. Yaza kadar öyle bekletin. Mayısa doğru kurudukça sulayın.

  124. Guzmania cicegim var bana geleli 2.5 yil oldu iki uc tane yavru verdi bir tane yavrusu kaldi gerisi curudu malesef bu yavrunun daha hizli gelismesi icin ve cicek vermesi icin ne yapabilirim aceba

  125. Papatyamın saksını değiştirdim saksısını değiştirdiğimden bu yana sanki solmaya canlılığını kaybetmeye başladı ne yapmam gerekir

    1. Merhaba Elif Hanım,

      Papatyanızın türü nedir? Buna göre sorunuzu cevaplayabiliriz.

  126. Merhaba. Çiçeğimin saksısını büyüttüm fakat soldu. Çok üzgünüm. Ne yapmalıyım? Süs yoncası diye biliyorum ismini. İri üç yapraklı mor renkli bir çiçek. Yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba Aslıhan Hanım,

      Süs yoncası dinlenmeyi sever. Koşulları değiştiği için kendini dinlenmeye almıştır. Yaprakları kupkuru olsa bile korkmayın. Dinlenmesi için zaman tanıyın. Gölge bir yerde bekletin. Sulamayı kesin. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Böylece kendini toplayacaktır. İyileşme görünce normal sulama düzenine dönüp aydınlık bir yere alabilirsiniz.

  127. Merhaba ben bir hafta önce on bir ay çiçeği almıştım ama eve geldikten sonra yapraklarının çoğunun sararmış olduğunu gördüm geri kalan yapraklar da cılız ve cansızdı. Bitkiyi canlandırmak için yapabileceğim bir şey var mı?

    1. Merhaba,

      On bir ay çiçeği kapalı ortamı sevmez. Nemli ve havadar yerleri sever. Evde tutuyorsanız balkona koyun. Toprağı nemli kalacak şekilde d ulayın. Kendini toparlar. Kolay gelsin.

    1. Merhaba,

      Bodrum papatyası yaz sıcaklarında böyle oluyor. Kötü dalları kesin. Sulamasına dikkat edin, toprak kurudukça sulayın. Eğer evde tutuyorsanız balkona alın. Sonbahara doğru kendini toplayacaktır.

    1. Merhaba,

      Küpe çiçeği 3-4 saat güneş alabilen bir yerde durmalı. Fakat öğle güneşi değil. Akşam ya da sabah güne alabileceği bir yere koyun. Rüzgar almalı. Sıcağı hiç sevmez.

  128. Petunya cicegim canlanıyor cicek açmıyor qyni anda arkadaşımın kinide ektim ayni toprakla onunki büyüyor cicek qciyor benimki ayni saksininda degistim olmadı napmaliyim

    1. Fatma Hanım,

      Petunya bol yaz güneşi ister. Göglede ya da yarı gölgede duruyorsa çiçeklenmez. Güneş alıyor mu?

  129. Merhabalar benim açelya çiçeğim var nişanlım almıştı ben evde yokken annem sulamayı unuttuğu için çiçekleri döküldü 1 yılı aşkın süredir hiç çiçek açmadı ne yapabilirim… birde yeni horoz ibiği çiçeği aldım saksı değişimini de yaptım suçlamasına da dikkat ediyorum fakat solmaya başladı ne yapabilirim bilgi verir misini

  130. Merhabalar benimde lavantam 1 gecede saksıda dalları yana büküldü sanki susuz kalmış gibi ama sulamıştım neden olur acaba kuru değil dalları yumuşak

  131. Merhaba. Guzmanya çiçeğimi güneş ışığı almayan ama gayet aydınlık bir yere koydum hem yeşil hem kirmizi yaprakları solmaya başladı. Toprağında cok su olduğunu fark ettim hemen saksıyı ve toprağı değiştirdim. Olumlu sonuç alabilir miyim, başka bir şey yapmam gerekir mi?

    1. Merhaba, guzmanya havadar yer seviyor. Bulunduğu yer iyi hava alıyor olmalı. Şimdilik doğru müdahaleyi yapmışsınız. Ama yerinin de havadar olduğundan emin olun.

  132. Merhabalar cam güzeli çiçeğim var benim çok güzel çiçekleri yaprakları vardı ama bi anda çiçeklerini sonra da yapraklarını döktü toprağını degistirdim bu sefer de solmaya yayılmaya başladı napabilirim lütfen yardımcı olun

  133. Merhaba siyah petunyam var balkonda güneş alan ve esintili yerde duruyor. Bayram zamanı pek ilgilenemedim ve üstünde küçük küçük siyah bir şeyler var (benzetme olarak haş haş gibi diyebilirim) bazı dalları da kurumuş ne yapmam gerekir.

  134. Merhaba benim aslan Ağzı çiçeğim var fazla su verilmiş toprağı su içindeydi ve çok solgundu toprağını hemen değiştirdim içine biraz pirinç koydum fazla su varsa alsın diye . Balkona gölgeye koydum ama hala kendine gelmiyor çok solgun . Ne yapmam lazım?

    1. Merhaba,

      Biraz zaman verin. Hemen toparlanamaz. Böyle durumlarda hemen toprağı değiştirmeyin. Toprak değişikliği de rahatsız eder. Bir süre gözlemleyin. Hiç olmayacak gibiyse iyi kısımdan çiçeği çoğaltmayı deneyin.

  135. merhaba barış çiçeğim var var saksı değişimi yaptım bor tanesi degistirdim yani ayırdığım çiçek kurumaya başladı nasıl canlandırın yardım lütfen çok üzüldüm çok kökü vardı o yüzden ayirdim yardim ne yapmam lazim yapraklar sararıyor ve yapraklar cansiz

  136. merhaba barış çiçeğim var var saksı değişimi yaptım bor tanesi degistirdim yani ayırdığım çiçek kurumaya başladı nasıl canlandırın yardım lütfen çok üzüldüm çok kökü vardı o yüzden ayirdim yardim ne yapmam lazim yapraklar sararıyor ve yapraklar cansiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu