Çiçek Toprağı Nasıl Olmalı?
Çiçek toprağı çiçeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli. Toprak iyi değilse istediğiniz kadar ilgilenin çiçek gelişmez. Onun için toprak seçimini önemseyin. Toprak nasıl olmalı* Toprak nasıl zenginleştirilir? İşte önerilerimiz.
İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde bahçeye özel bir bakım gerekiyor. Çiçek ekimi için de en güzel zamanlar bu aylar. Kışı yoğun yaşayan bölgelerde çiçek dikimi için en uygun zaman ilkbahar ayları oluyor. Daha ılıman iklimlerde ise sonbahar aylarında bahçelerinizi çiçeklendirebilirsiniz. Önemli olan bitkilerin yoğun sıcak ya da soğuğa maruz kalmayacağı zamanlarda dikim yapmaktır.
Çiçekleriniz için toprak değişimi vakti geldiyse size önerilerimiz var. Çiçek toprağı nasıl olmalı? Öncelikle toprağı tanımakla başlayalım.
Toprak Çeşitleri
Minerallerin inan beslenmesinde önemli yer tutuyor. Şu mineraller: bakır, kalsiyum, selenyum, çinko, demir, iyot ve krom gibi çeşitleri. Bu mineraller, topraktan kök yardımıyla toplanır, meyve ve sebzeleri besin değeri açısından zenginleştiriyor. Toprak çeşitlerinde farklı oranlarda mineral bulunuyor.
Bahçe Toprağı
Doğal maddeler ile mineraller açısından dengeli bir topraktır. Bahçe toprağı, genellikle kahverengidir ve işlemesi kolaydır. Mineraller ve diğer besin maddeleri, bu toprağı zengin kılar ve burada yetişen sebze ve meyveleri de besin değeri açısından zenginleştirir. Mineraller, kil ve topraktaki kum parçacıkları tarafından emilir. Buna ek olarak, gübre de toprak kalitesini ve besin değerini arttırır. Gübredeki ek besin maddeleri, bitkilerin kökleri aracılığıyla topraktan emilir.
Killi Toprak
Bu toprak, çoğunlukla vadi ve nehir yataklarında bulunur. Çok yapışkan bir toprak türüdür ve öbekler halinde toplanır. Kil, mineral bakımından çok zengindir ancak sıkı yapısı nedeniyle oksijen bakımından fakirdir. Bu sıkı yapı sebebiyle, mineral açısından çok zengin olmasına rağmen sebze ve meyveler bu toprakta yetişemez. Bu toprağın yapısı, kaba kum ve kompost gibi organik maddeler ile değiştirilebilir. Bu durumda sebze yetiştirilebilir.
Kumlu Toprak
Bu toprak, kayalık toprak olarak da bilinir. Mineral açısından çok zengindir, ancak bitkinin kök sistemine destek verme konusunda yetersiz kalır. Bazı maddeler yardımıyla, bu toprağın su tutma özelliği arttırılarak, mineral yapısı da güçlendirilebilir. Bu sayede, kumlu toprakta da sebze yetiştirilebilir.
Toprak türlerinin mineral zenginliklerini göz önünde bulundurarak, bahçeniz için en uygun toprak türünü seçebilirsiniz.
Çiçek Dikimi İçin Toprak Seçimi
Toprakları genel olarak kumlu, killi ve humuslu olmak üzere üç ana grupta toplayabiliriz. Bahçeniz için çiçek seçiminde toprağınızın özelliklerini göz önünde bulundurun. Haydi birlikte çiçek toprağı nasıl olmalı bakalım.
Kumlu Toprak
Kumlu toprakların en büyük özelliği suyu çabuk emmeleridir. Bahçenizde kumlu toprak varsa, suyu çok seven bitkiler dikebilirsiniz. Kumlu toprağın tek dez avantajı organik maddelerce fakir olmasıdır.
Killi Toprak
Suyu çok yavaş emer. Bu nedenle ıslak toprak içinde kalan kökler çabuk çürür.
Humuslu Toprak
Bitkiler için en elverişli toprak çeşidi, humuslu topraktır. Humuslu toprak, organik maddece oldukça zengindir. Suyu iyi tutar. Toprak olarak gevşektir. Suyu bünyesinde toplar ve bitkilerin sudan daha fazla yararlanmasını sağlar. Bu topraklarda yetişen bitkilerin kökleri hızlı ve kolayca yayılır.
Saksı Toprağı Nasıl Olmalı?
Saksıda yetişen çiçek ve bitkiler, bahçe toprağında yetişenlerden daha kısıtlı bir ortama sahiptirler ve bu sebeple bakımları daha hassastır.
Saksıya bitki dikmek, bahçeye dikmekten farklıdır. Saksıda bahçe toprağı kullanmayın.
Hazır toprak karışımları, saksı bitkileri için daha uygundur. Çürümüş bahçe kompostu kullanmak isterseniz, bunu kaliteli toprak ve biraz kumla karıştırın.
Saksı bitkileri, topraktaki besin maddelerini çok çabuk tüketir. Bu yüzden, dikimden altı hafta sonra besin vermeye başlayın. Mevsimlik bitkilerde iki haftada, kalıcı bitkilerde ise ayda bir gübre verilir. Kalıcı bitkilerin gübre seçiminde, çubuk gübre veya uzun etkili granüller daha çok tercih edilir. Eğer saksı değişmiyorsa, ilkbaharda gübre verilmelidir. Bu işlem sırasında, köklere zarar verilmeden, üstteki toprak tabakası kaldırılmalı ve yerine gübreyle karıştırılmış taze toprak konmalıdır. Mevsimlik türlerde ise, suda eriyen gübreler kullanılır. Ancak, mevsimlik bitkilere fazla gübre verilmemelidir.
- Saksı toprağının gözenekli ve su emme kapasitesi yüksek olması gerekir. Bu sebeple, saksının tabanına kumdan bir tabaka yapmanız gerekir. Kum tabakası sayesinde, toprak iyi drene olur ve nem oranını dengede tutabilir.
- Afrika menekşesi, açelya, orkide, eğrelti otu ve begonya gibi bitkiler için seçilen toprak, çok gözenekli olmalıdır. Atatürk çiçeği, kamelya ve ortancalar ise, normal gözenekli toprakta daha sağlıklı yetişir.
- Sarmaşık, ebegümeci ve sardunya gibi bitkiler, daha sıkı toprağa ihtiyaç duyar.
- Ev içinde bakılan saksı bitkileri, beş ile altı buçuk oranında pH değerine sahip toprak ister. Eski bitkilerden ve gübreden oluşturulmuş kompost da bu bitkiler için faydalıdır.
- Eğreltiotu ve orkide gibi hassas bitkiler, fidanlıktan satın alındığında içinde bulunduğu saksı ve topraktan hemen çıkarılarak ihtiyaç duyduğu özel toprağına alınmalıdır.
- Zakkum ve kuşkonmaz, kil bazlı toprakta yetişir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, yetiştireceğiniz saksı bitkileri için doğru toprağı seçebilirsiniz.
Toprak Nasıl Zenginleştirilir?
İyileştirmek için gerekli karışım: 3 ölçü poşet toprak, 1 ölçü iri taneli kum, kuvars kumu ya da ponza taşı. Bu karışımla sağlıklı bir toprak elde edebilirsiniz. Toprağı saksıya direkt koyamayın. Önce elinizle karıştırarak havalandırın. Toprağa çiçeği ekmeden önce muhakkak sulayın. Saksının altındaki deliklerden su akacak şekilde sulayın. Ardından çiçeği dikin.