Vazodaki Çiçeklerin Solmaması İçin Ne Yapılır?
Evde yetiştirdiğinizi çiçekler hem soluyor ya da yapraklarını döküyor olabilir. Doğru bakım yöntemleriyle çiçeklerin solmaması mümkün.
Vazonuzun içini temiz tutun. Vazonuza uygun oranda su koyun. Normal buketler için yarım litre su (2 bardak) yeterlidir. Daha büyük buketler için daha fazla su koyun. Vazonuzu ağzına kadar su ile kesinlikle doldurmayın, 4-5 parmak su olması yeterli. Çok su dalları yumuşatır ve çiçeğin su çekmesini engeller.
Kesme çiçek besinini suda eritin. Bu besin çiçeklerin vazo ömürlerini uzatır. 3 günde bir tüm dalların altını 3-4 cm kadar keskin bir bıçakla çapraz kesin. Çiçek dallarının suyun içinde kalan kısımlarındaki yaprakları temizleyin. Vazonuza çiçeklerinizi zevkle yerleştirdikten sonra, direk güneş ışığından ve esintili yerlerden uzak bir yere koyun. Vazodaki suyu 3-4 günde bir değiştirin.
Işık
Çiçeklerin solmaması için bitki türlerinin en iyi şekilde yetişebilecekleri ışık dereceleri vardır. Optimumdan uzaklaştıkça bitkinin fonksiyonları da yavaşlar. Işık derecelerinin değişmesi maksimum veya minimum oranlara eriştiği takdirde bu fonksiyonlar tamamen durur.
Bu nedenle, salonunuz bol ve dik güneş ışığı alıyorsa, bundan hoşlanan bir çiçek seçmelisiniz. Az ışıklı ve gölgeli yerleri seven çiçekler içinse evinizde perde veya paravan yardımıyla bitkiniz için uygun ortamı yaratmalısınız.
Isı
Çiçeklerin solmaması için bitkiler en iyi, optimum ısı derecesinde yetişir, gelişir, büyür. Minimumda, yaşam faktörleri yavaşlar. Kışın bitkilerin yapraklarının dökülmesi, büyümelerinin hemen hemen durması bu sebeptendir. Maksimum ısı seviyesinde ise ölüme doğru yaklaşmış olurlar ve bu sınırı geçince de ölürler.
Isının etkisi, güneş ışınlarının yönelişine göre değişir. Bu ışınlar toprağa ne kadar dik gelirse etkisi o oranda artar. Bu nedenle güneşin maksimum ısı etkisi öğle vaktidir. Eviniz ve bahçeniz için çiçek seçerken buna dikkat etmelisiniz.
Nem
Havanın nemi, bitki yetiştirmek konusunda çok önemli bir yer tutar. Bitkilerin, yaşayabilmeleri için oksijene, karbondioksite hatta bazı bitkilerin azot gazına gereksinimleri vardır. Bilindiği gibi bitkiler gündüz güneş ışığında karbondioksit gazını alır, karbon özümlemesi yaparlar ve yaşamaları için gerekli karbonhidratları bünyelerinde oluştururlar.
Bu şekilde havadaki karbondioksit miktarını kullanarak azaltır ve dengeyi sağlar. Ev bitkilerinin çoğu tropik iklim bitkisi olduklarından, özellikle nemli hava isterler. Evinizin havası kuruysa, kalorifer üzerine koyacağınız bir kap su onlara istedikleri nemli havayı sağlayacaktır.