Çiğdem Çiçeği
Kış aylarında renksiz kalan bahçenizi çiğdem çiçeği ile renklendirebilirsiniz. İlkbaharın habercisi olan renk renk çiğdem çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Kış sonu, ilkbahar başı gibi çiçek açar. Toprağına yaprak gübresi eklenmiş çiğdemler daha sağlıklı gelişir. Sarı, mor, beyaz ve pembe gibi renklere sahiptir. Çiğdemler küçük otsu yapılı, kormlu (sert soğanlı) çok yıllık bitkilerdir. Yatık vaziyetteki kormlar bir kılıfla örtülüdür. Az sayıdaki yaprakların hepsi de tabanda yer alır, yeşil renkli, ince uzun yapılıdır. Üst yüzeyi soluk, orta kısmı şeritli, taban kısmı bir zarla çevrilmiştir. Gerçek bir gövde bulunmaz.
Yerden çıkan çiçekler saplıdır ve yumurtalık toprak altındadır. Çiçek örtüsü beyaz, sarı veya leylak ya da koyu mor rengindedir; uzun tüpsü, ince yapılıdır; segmentler benzerlik gösterir; eşit veya hemen hemen eşittir. Erkek organlar tüpsü yapıda olup çiçek örtüsünün boğazına gömülüdür. Kapsül küçük, elips veya dikdörtgensi-elips biçimindedir. Boyuncuk ince yapılı 1 adettir, her bir boyuncuk birbirine uzak duran tabandan birleşmiş 3 daldan oluşur.
Çiğdem Çiçeği Bakımı
- Çiğdem ççieği az su ister.
- Bitki soğuk kışları atlatabilir, kısa süre kar altında kalabildiği gibi -10 C’lik donlara da dayanabilir.
- Yarı gölge ve aydınlık yerleri tercih ederler.
- Yaza doğru bitkinin yaprakları kurur ve soğanlar yaz boyunca toprak altında uyku halinde kalırlar.
Çiğdem Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Çiğdem çiçeğini çoğaltmak sandığınızdan çok daha kolay. Çiğdem çiçeğini yumru ve tohumla çoğaltabilirsiniz.
Yumru ile çoğaltma: Çiğdem çiçeğini yumru ile çoğaltmaya karar verdiyseniz, çiğdem çiçeğini bahçeye dikmeden önce bir gün boyunca suda bekletmelisiniz. Ertesi gün suda beklettiğiniz yumruları aralarında yedi –sekiz cm boşluk bırakarak yan yana dikebilirsiniz. Bu çiçekleri dikerken, çok derine inmemeye dikkat edin. Üstünü beş – sekiz cm toprak gelmesi yeterli olacaktır.
Tohum ile çoğaltma: Eğer bahçenizde daha önceden çiğdem çiçeği beslemişseniz, tekrardan tohum ekmenize gerek yok. Çiğdem çiçeği tohumları genellikle kendi kendine etrafa yayılır. İki – üç yıl içinde de çiçek açarlar.