Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Çilek, gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsidir ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.
Çilek, ılıman iklim bitkisidir. Çiçekleri beyaz renkte açar. Yoğun ve güzel bir kokusu vardır. Sıcak-soğuk hava ayırt etmeden, her tür iklimde rahatlıkla yetişir. Toprağı derin, geçirgen, nemli toprak olmalıdır. Çileği yetiştirmek istediğiniz toprakta bir çukur açın ve kök bölgesini toprakla sıkıştırın. Bu işlemi yaparken, hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Ellerinizle toprağı iyice sıkıştırın. Sulama yaptıktan sonra, çapalayın. Bir ay sonra, çiçeklerini açmaya başlayacaktır. Çiçeklerinin hemen ardından meyveleri oluşacaktır.
Yaz yaklaşıyor, çileğin de mevsimi geliyor. Mis gibi kokusu ve tadıyla yaz mevsiminin lezzetli meyvelerinden olan çileği bahçenizde ya da balkonunuzdaki saksılarda yetiştirebilirsiniz.
Çilek üretimi için ülkemizin iklimi uygundur. Hemen her yerde yetiştirilebilmektedir. Çilek, kireç oranı yüksek toprakları sevmez. İlk diktiğinizde fazla verim alamasanız da sonraki yıllar da verim artacaktır.
Çileği dikeceğiniz yerin güneş alıyor olmasına dikkat etmelisiniz. İlk aşamada güneş çok önemlidir. Temmuz ayına kadar bahçenizin ya da balkonunuzun güneş gören herhangi bir yerine dikebilirsiniz.
Eğer dikeceğiniz toprak azot açısından fakir bir topraksa dikim yapmadan önce toprağa iki – üç hafta önceden gübre vermeye başlamalısınız.
Fideleri dikeceğiniz tavalarda balık sırtı olmalıdır. Fideler dikildikten bir müddet sonra toprağa amonyum sülfat ve bir miktar iyi yanmış çiftlik gübresi eklenmelidir.
Dikimden sonra sulamaya dikkat etmelisiniz. Yağmurlu olmayan günlerde de toprağa su vermelisiniz. Meyveler olgunlaşmadan önce fosfor oranı yüksek bir gübre kullanılmalıdır.
Olgunlaşmaya başlayan çileklerin temiz kalmasını istiyorsanız çileklerin üzerini siyah politelin bir örtü ile kaplayabilirsiniz. Politelin örtü mikroorganizma oluşumunu da engeller. Toprağı temiz tutar. Örtüler için toprağa çivi çakabilirsiniz.
Fideleri doğrudan kök boğazından dikmeniz gerekir. Yüzeysel ve derinden dikmemeye dikkat etmelisiniz.