Çim Bakımı Nasıl Yapılır?
Bahçelerde hatırı sayılır bir alan kaplayan çimler, yemyeşil görüntüsüyle açık alanlara güzellik katıyor. Bahçelerin yeşil örtüsü çimlerin ekimi ve bakımı oldukça kolaydır.
Bahçenizin yeşil halıları olan çimlere belirli aralıklarla bakım uygulamanız gerekir. Uyguladığınız bakım, çimlerin hem daha sağlıklı, hem de daha hoş görünmesini sağlar.
Çim alanlarında ilk biçim çok önemli olduğu için, kökler tam olarak gelişmediğinden ilk biçimden önce ve sonra alanı mutlaka silindirle düzeltin. Kullanacağınız çim biçme makası veya çim biçme makinesinin bıçaklarını keskinleştirin. İlk biçimde çimleri 6 cm’ye indirin. Bir sonraki biçimde ise çim yüksekliğini, 3-4 cm’ye indirin.
Her biçim işleminde biçme yönünü değiştirin. Ekimden sonra belirli aralıklarla, havalandırma tırmığıyla çim aralarındaki mantar ve çim artıklarını temizleyin.
Doğru ve sürekli sulama, ekilen çimlerin köklerinin büyümesi, sürgünlerinin sık olması, fotosentez yapabilmeleri ve hastalıklara dayanıklı olmaları açısından çok önemlidir. Bu işlemi ihmal etmemeye dikkat edin.
Çimler gözle görülebilecek, en hızlı gelişimini nisan ayında gösterir. Çimlerin nisan ayında mutlaka biçilmesi gerekir. Çimleri biçmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli detay, çim yüzeyinin temiz olmasıdır. Çimleri biçmeye başlamadan önce üzerindeki otları mutlaka temizleyin.
Çimlerin nemli olmaması da önemli detayların başında gelir. Ayrıca, çimleri biçerken, hepsinin aynı yöne bakmamasına özen gösterin.
Çimlerin sağlıklı gelişebilmesi için doğru gübreleme yapılması gerekir. Gübrelemenin istenilen etkiyi gösterebilmesi için, zamanlamasının iyi ayarlanması gerekir. Gübreleme yapmak için en uygun zaman ısının en az olduğu zamandır. Bunun için sabah ve akşam saatlerinde gübreleme yapılabilir.
Yapılan gübrenin etkisini gösterebilmesi için, gübreleme işlemi bitince sulama yapılması gerekir.
Çim nasıl biçilir?
- Çimler, yağışlı zamanlarda hızlı büyürler. Yağışlı dönemlerde, çimleri haftada iki defa biçin. Kurak zamanlarda, 2 haftada bir defa biçebilirsiniz.
- Çimlerin boyu 5 cm olduğunda biçilmeye uygun olacaktır. Çim biçme makinesinin bıçağını, çimin boyuna göre uygun yüksekliğe getirin. Genellikle 2.5 cm uygun olur.
- Çim biçmeden önce, tırmık yardımıyla kurumuş yaprakları temizleyin. Bu şekilde, çimler daha fazla hava alıp, daha sağlıklı büyürler.
- Çimleri biçtikten sonra sulayın. Islak çimleri biçmeye çalışmak zor olacaktır. Ayrıca, elektrikli çim biçme makineleriyle ıslak çimi biçmek tehlikeli olabilir.
- Bahçenizde çim yetiştirmeye karar verdiğinizde, bir çim makinesi almalısınız. Çim makinesi ile çimleri rahatlıkla biçebilirsiniz.
- Hava durumuna göre, çimlerin uzama süresi değişebilir. Mesela, yağışlı zamanlarda çimler daha çabuk uzar. Çabuk uzadığı dönemde çimleri haftada iki kere biçmelisiniz. Sıcak ve kuru havalarda çimler daha yavaş uzar. Bu dönemde çimleri haftada ya da 15 günde bir biçebilirsiniz.
- Çimleri beş cm uzayınca biçebilirsiniz. Eğer makine ile biçecekseniz, biçim işlemine başlamadan önce makinenin boyunu ayarlamalısınız. Standart bir kesim için 2.5 cm uygundur.
- Çimleri biçmek için, sıcak ve güneşli havaları tercih edin. Akşam üzeri çimleri biçmeniz ve hemen arkasından sulamanız gerekir. Eğer biçme işleminden sonra çimleri sulamazsanız, çimler kısa bir süre sonra sararır.
- Çimleri biçmeden önce, biçeceğiniz alanın kuru olup, olmadığına dikkat edin. Islak çim kalıntıları ve toprak makinenin içine zarar verir.
Çim nasıl sulanır?
Çimlerin sulanma vakitleri önemlidir. Sulama için sabah erken vakitleri ya da akşam vakitlerini seçmeniz gerekir. Öğlen vakitlerinde sulama yaparsanız, çimlerde su kabarcıkları oluşur ve bu kabarcıklara temas eden güneş ışınları çimlerin zarar görmesine sebep olur. Akşam vakitleri en ideal zamandır. Akşam vakitleri yaz aylarında dahi serin olacağından su buharlaşmaz ve köklere daha fazla ulaşır.
Ağır topraklı bahçelerde daha az sulama yapılmalıdır. Fazla sulama yapılması durumunda toprak suyu tutar ve çimlerin kökü kuruyabilir. Gevşek topraklarda su toprakta daha iyi yayılabilir. Bu sebeple gevşek topraklarda daha fazla sulama yapılabilir. Bir çubuk yardımıyla suyun toprağın kaç santim altına geçtiğini tespit edebilirsiniz. Su, toprağın 10 santim altına inmelidir.
Çok güneş alan bir yerdeyseniz daha sık sulama yapmalısınız. Böylece buharlaşmanın vereceği su kaybını en aza indirebilirsiniz. Yağışlı ve havanın kapalı olduğu yerlerde toprak zaten nemli olacağı için sulama işlemi günde bir defa yapılabilir.
Çimin susuz kalması ne kadar kötüyse fazla sulanması da o kadar kötüdür. Kışın yeterli yağış olmaması durumunda kış mevsiminde de kuraklık oluşabilir. Çimler kış aylarında dinlenme halindeyse de kuraklık oluşursa sulama yapılmalıdır.