Çim Nasıl Sulanır?

Yemyeşil ve sağlıklı çimlerin ilk koşulu düzenli sulama yapmaktır. Çim sulamanın zahmetli ve yorucu bir iş olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Belki de doğru yöntemi bilmiyorsunuzdur.

Çim sulama

Suladığınızı zannettiğiniz halde sadece çimlerin üzerini ıslatıyor olabilirsiniz. Su toprağın altına nüfuz edemediğinden, çim kökleri yeterince su almaz. Bu sebeple de aslında sulamış olmazsınız ve çimleriniz zamanla kötüleşir. Bu gibi durumlarda genellikle otomatik sulama sistemleri önerilir.

Çimlerin sulanma vakitleri önemlidir. Sulama için sabah erken vakitleri ya da akşam vakitlerini seçmeniz gerekir. Öğlen vakitlerinde sulama yaparsanız, çimlerde su kabarcıkları oluşur ve bu kabarcıklara temas eden güneş ışınları çimlerin zarar görmesine sebep olur. Akşam vakitleri en ideal zamandır. Akşam vakitleri yaz aylarında dahi serin olacağından su buharlaşmaz ve köklere daha fazla ulaşır.

Çim sulama

Ağır topraklı bahçelerde daha az sulama yapılmalıdır. Fazla sulama yapılması durumunda toprak suyu tutar ve çimlerin kökü kuruyabilir. Gevşek topraklarda su toprakta daha iyi yayılabilir. Bu sebeple gevşek topraklarda daha fazla sulama yapılabilir. Bir çubuk yardımıyla suyun toprağın kaç santim altına geçtiğini tespit edebilirsiniz. Su, toprağın 10 santim altına inmelidir.

Çok güneş alan bir yerdeyseniz daha sık sulama yapmalısınız. Böylece buharlaşmanın vereceği su kaybını en aza indirebilirsiniz. Yağışlı ve havanın kapalı olduğu yerlerde toprak zaten nemli olacağı için sulama işlemi günde bir defa yapılabilir.

Çimin susuz kalması ne kadar kötüyse fazla sulanması da o kadar kötüdür. Kışın yeterli yağış olmaması durumunda kış mevsiminde de kuraklık oluşabilir. Çimler kış aylarında dinlenme halindeyse de kuraklık oluşursa sulama yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Çim sulama işini bir ziraat mühendisine danıştığımda aşağıdaki görüşü belirtmişti:
    “Çimler akşam sulanırsa güneş etkisini kaybetmiş olacağından toprak tarafından emilmeyen ve biriken su buharlaşamaz ve bu durum larvaların üremesi ve çim köklerinin zarar görmesi için ideal bir durumdur. Çimleri akşam saatlerinde sulamayın”

    1. Merhaba. Bahsettiğiniz durum yukarıda bahis edilen “Çimin susuz kalması ne kadar kötüyse fazla sulanması da o kadar kötüdür.” cümlesi için geçerlidir. Toprağın ve dolayısıyla bitki kökünün sürekli suya maruz kalması durumunda bu olumsuzluk söz konusu olabilir. “Çimleri akşam saatlerinde sulamayın” sözü çok iddialı olmuş bence. Evapotranspirasyon dediğimiz bitki ve topraktan terleme ve buharlaşma yoluyla olan su kaybı gündüz sıcak saatlerde daha fazladır. Çimlerin su ihtiyacı bu tip kayıplara maruz kalmadan randımanlı bir şekilde en iyi gece yada gündüzün serin saatlerinde giderilebilir. Bu aslında tüm bitkiler için geçerlidir.

    2. Aynen doğru.
      Bu ülkede herkes her şeyi bildiğini zannediyor.
      İşte böylesine komplex bir yapımız var.
      Peyzaj mimarlarının % 99 u tıpkı bahçıvanlar gibi çimlerin sabah akşam sulanmasını savunur.
      Çimler sadece sabahın erken saatlerinde sulanır.
      Gün boyunca sıcaklığa ve güneş ışığına bağlı olarak stomaları yoluyla buharlaşarak kaybettikleri suyu topraktan alırlar.
      Akşam olunca güneş gitmiş, sıcaklık ve ışık bitmiş durumda iken çim suyu ne yapsın ?
      Akşam yapılan sulamalar bakteriyel mantar hastalıkları için en ideal ortama dönüşür.
      Sadece yeni uygulanan rulo çimler 7-10 gün boyunca gündüz 2 saat aralıklarla sulanır.
      Burada asıl amaç rulo çimin toprağa kök salıp topraktan suyu alabilecek duruma gelene kadar dokuyu, yani rulo çimin kendisini canlı tutmaktır.
      Çünkü kökleri kesilmiş ve henüz kökleri toprağa işlememiş rulo çimin topraktan suyu alması imkansızdır.
      Bu işi herkes bilir, süslü ve atmasyon sözlerle iş alır ve rulo çimi de sabah ve akşam sular.
      Sonra da bu rulo çim niye yandı diye ağzı açık bakar.

      Git bak Ankara’da TOKİ nin yaptığı hiçbir sitede canlı kalmış çim bulamazsın.
      Bitkilerde zaten çöp bitkilerdir.
      Tabi sadece Ankara!da değil, Türkiye!nin her yerinde böyle.
      İnsanlar Toki’yi çok büyük bir inşaat şirketi sanır.
      Oysa TOKİ tek bir küreği dahi olmayan yaklaşık 900 civarında vampir memurdan oluşan ve bu toplumun kanını emen bir kuruluştur.
      Hiç elini dahi sürmeden müteahhit firmalara 45 bin TL ye yaptırdığı daireleri millete 180 bin TL ye satar.
      Müteahit zarar fiyatına aldığı işi en adi malzemeleri kullanarak ve alt taşeronları batırarak kazanır.
      Yani TOKİ müteahitleri işi bir nevi dolandıracak tezgahı olması için alır.

      Çim tohumları yurt dışından, Avrupadan ve İsrail!den gelir.
      Sulama sistemi hiç yapılmadığı için çimler yanar.
      Bu ülkenin emeği ve parası çöpe gider, yabancı tohum firmaları para kazanır.
      Köyde fındık dibi kazıyordum diyen herkes kendini uzman bahçıvan sanır.
      Marketten alır gibi zirai ilaçları alarak sağa sola pülverize eder.
      Oysa zirai ilaçlar çok tehlikelidir ve konusunda uzman birine danışılarak ilaçlama yapılması gerekir.
      Yakjlaşık 18 yıl önce Bayer!in doğada yok olmuyor ve insanlara zarar veriyor diye üretimden tüm dünyada kaldırdığı RANDOP Türkiye!de halen tamgaz devam ediyor.
      Topraklarımız zehirleniyor.
      İnsanlarımız zehirleniyor.
      Başta kanser olmak üzere hastalıklar artıyor.

      Bu ülkede uzun yıllardır yabancı firmalar para harcayarak yapmaları gereken ARGE çalışmalarını Türkiye’de para kazanarak yapıyor.
      İlaçlarını deniyor mesela.
      Para harcamıyor, aksine Türkiye’de para kazanıyor.
      Milyarlarca dolar dönüyor.

      Bize de NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE demek düşüyor.

  2. Özgür beyin görüşüne katılıyorum,gece veya akşamdan sonra yapılan sulamalarda su, toprak tarafından daha kolay absorbe edilir ve daha az su kullanarak suyun daha aşağıya inmesi sağlanmış olur.Böylece hem sudan tasarruf edilmiş olur,hem de bitki ve toprak yeterli suyu almış olur.

  3. Arkadaşlar ben çimlere gözüm gibi bakıyorum Fakat sadece bir sıkıntım var baktığım l çin küf rengine dönüyor acaba neden

  4. ben uganda çimini hezır getirttim sabah ve akşam sulamayla çimler gelişti ve uzadı ,ilk biçimden sonra çimler sararmaya başladı,ve çimlerde kurtçuklar oluştu
    hızlada çoğaldılar,minik kelebeklerin kurtçukları dediler ve ilaçladılar,ama yine de çimlerin arasında canlı kelebekler var çimleri günde bir kez sulamaya başladık,çimler kendini toparlar mı.

  5. Merabalar kusura bakmqyin araniza yeni katiliyorum bilgi verebilir iseniz sevinirim. Çimler günde kaç kere hangi saatler arasi ve kaç dakika sulanmasi gerekir bilgisizliyimi mazur görün iyi akşamlar

    1. Merhaba,

      Sulama için sabah erken vakitleri ya da akşam vakitlerini seçmeniz gerekir. Günde bir kez yeterli. Sulama yaptıktan sonra bir çubukla toprağı kontrol edin. Su toprağın 5 cm kadar altına inmişse sulama yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu