Çimlerin Sararması Nasıl Önlenir?
Bakım koşullarına dikkat edilmediğinde çimler sararır. Çimlerin sararması önlemek için bakımına dikkat etmek gerekir.
Çimlerin sararmasının çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan ilki fazla sulanmalarıdır. Fazla sulamak çimlerin zamanla canlılıklarını yitirip sararmalarına sebep olur. Diğer yandan az sulamak da çimlerin sararmasına sebeptir. Yeterli besini alamaması da sararmada etkendir. Özellikle demir eksikliği bahçede hastalıklara sebep olur. Bakımlarını doğru yaparak ve uygun gübre kullanarak çimlerin sararmasını önleyebilirsiniz.
Çim ekili alanın bakımı düzenli periyotlarla yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Çim ekili alan havadar olmalıdır.
Güneş ışığını fazla gelmesi de çimleri sarartır. Çimleri alışılagelmiş olandan biraz aha uzun tutarak güneş ışığının toprağa etki etmesinin önüne geçilebilir. Böylece güneş ışığından daha az etkilenilir. Çim ekili toprağın kurumaması için, çim biçme makinesinin sepeti çıkarılıp çim biçilirse kesilen çim parçaları araları dolduracak ve toprağın kurumasının önüne geçecektir. Fakat bu çim parçalarının mantar hastalıklarına sebep olmaması için arada bir tırmıkla temizlenmesi gerekir.
Çimlerin sulama zamanı da önemlidir. Çimler sabah ya da akşam serinliğinde sulanmalıdır. Sulama ne çok ne de az yapılmalıdır. Çok su çimi çürütür, az su da kurutur.
Çim Alanlarda Gübreleme
Çimlerin sararmaması için gübrelenmesi de önemlidir. Fakat gübreleme doğru zamanda ve uygun yöntemle yapılmalıdır.
Çim bakımında en önemli madde azottur. Çim için en uygun gübreleme zamanı erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar (mayıs)’dır. Gübreleme sabah ya da akşamüstü yapılmalıdır. Gübre ıslak çime uygulanmamalıdır. Gübre uygulamasından sonra çimin yanmasını önlemek amacıyla, gübrenin toprağa geçmesi için bol su ile sulamak gerekir.
Çim bakımı dikkatlice yapılırsa, çimlerin sararması da önlenir.