Cittaslow – Sakin Şehirler

Sakin şehirler Türkiye’de artmaya devam ediyor. İtalyanca “Citta (Şehir)” ve İngilizce “Slow (Yavaş)” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Şehir” anlamında kullanılmaktadır. 

Yavaş Hareketi’nin bir parçasıdır. Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.

Cittaslow Türkiye, Cittaslow’un felsefesini şöyle açıklıyor:

“Hızlı yaşam tarzının oluşturduğu kentler artık kendi kendine yetmemektedir. Bu kendi kendine yetmeyen kentler de, sadece yakın çevresindeki değil, dünyanın birçok köşesindeki kaynakları, üstelik binlerce kilometre uzaklıktan getirterek yok ederken, aynı zamanda hem doğayı hem insanları tüketmektedir. İnsanların daha çok tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi için tasarlanan kentler insanları doğadan ve birbirlerinden kopartmış ve tek alternatif haline gelmiştir.

Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.”

Cittaslow üyelik kriterleri şu alt başlıklarda yer almaktadır:

  • Çevre politikaları
  • Altyapı politikaları
  • Kentsel yaşam kalitesi politikaları
  • Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
  • Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
  • Sosyal uyum
  • Ortaklıklar

Türkiye’deki Cittaslow Şehirler – Sakin Şehirler

İşte Türkiye’deki sakin şehirler:

Akyaka – Muğla

Azmak-Çayı-Akyaka
Akyaka

Muğla’ya bağlı Akyaka denizle ormanı buluşturan doğası ile eşsiz güzellikte bir beldemizdir. Akyaka’da her türlü motorsuz su sporu, orman yürüyüşleri, kaya tırmanışları yapabilir, bisikletle çevreyi gezebilir, yamaç paraşütü ve kano yapabilir, bisikletle çevreyi gezebilirsiniz.

Gökçeada – Çanakkale

Gökçeada
Görsel: gokceada.gov.tr – Gökçeada

Türkiye’nin en batı noktasında yer alan ve en büyük adası olan Gökçeada, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile dikkat çekiyor. Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur.

Halfeti – Şanlıurfa

Halfeti-de-Minare-Cami-Suda
Görsel: urfa.gen.te – Halfeti

Halfeti birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi değerlere sahip olan küçük sakin bir ilçedir. Halfeti’de doğa yürüyüş parkurları ve dağ bisiklet parkurları ile eşsiz doğa içinde kanyonlar, kuşlar, endemik bitkiler (siyahgül) ve endemik böceklerle dolu bir yolculuk yapabilirsiniz.

Perşembe – Ordu

Perşembe
Görsel: ordu.bel.tr – Perşmebe

Perşembe tabii bir Liman halindedir. Ilıman bir iklime sahip bulunan Perşembe İlçesi bitki örtüsü bakımından çok zengin bir bölgedir. Yeşilin her tonunu görmek mümkün.

Şavşat – Artvin

Şavşat
Görsel: Vedat Dülger – Şavşat

Türkiye’nin kuzeydoğusundan yer alan Artvin’in Şavşat ilçesi bakir doğası ve doğal güzellikleri ile eşsiz bir yer. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanları, sakin ve huzurlu atmosferi, geleneksel mimarisi ile Şavşat cenneten bir köşe.

Seferihisar- İzmir

Seferihisar
Seferihisar

İzmir’in güneyinde yer alan Seferihisar güzel ve sakin bir sahil kasabasıdır. Mandalina bahçeleri, zeytinlikleri, bağları, enginar tarlaları ve verimli topraklarıyla Seferihisar’da ana geçim kaynağı tarımdır. 49 kilometrelik sahil şeridi ile dikkat çekiyor.

Taraklı – Sakarya

Taraklı
Görsel: sakaryafan.com – Taraklı

Sakarya iline bağlı Taraklı bir vadide kurulmuş sakin bir şehirdir. Doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturmaktadır. Dağların ve ormanların etekleri fundalıklarla kaplıdır.

Uzundere – Erzurum

Uzundere
Görsel: uzundere.bel.tr – Uzundere

Erzurum’a bağlı Uzundere, Türkiye’nin 11. Cittaslow kentidir. Dünyanın en zengin biyololojik çeşitlilik bölgelerinden biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvasıdır.

Vize – Kırklareli

Vize
Vize

İlçenin sahip olduğu zengin tarihi dokusunu; Gazi Süleyman Paşa Camii (Küçük Ayasofya), Şerbetdar Hasan Bey Camii, Vize Kalesi ve Surlar, Antik Tiyatro, Ferhat Bey Hamamı, Ferhat Bey Çeşmesi, Karakoçak Tepe, Asmakayalar Mağara Manastırı oluşturmaktadır. Doğal güzelliklerini ise; Çiftekaynaklar, Cehennem Şelaleleri, Kıyıköy, Yenesu Mağarası oluşturmaktadır.

Yalvaç – Isparta

Isparta’ya bağlı Yalvaç ilçesi tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yalvaç’ta geleneksel yaşamlardan kıymetli el işçiliklerine, tarihi kalıntılardan bu kalıntıların günümüze uzanan kültürel etkileşimlerine zengin ve keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yenipazar – Aydın

Yenipazar
Yenipazar

Aydın’a bağlı Yenipazar adını ilçede kurulan Pazar yerinden almıştır. İlçe Büyük Menderes Havzasının orta bölümünde, kuzeye doğru ormanlarla kaplı Madran Baba dağının eteğinde yer alır.

Ahlat

Ahlat; Van Gölü kenarındaki sırtlardan birine yaslanmış olup, doğal güzelliklerin fazlalığı ile tarihi çok eski olan bir ilçedir. Kuzeyinde Malazgirt ve Bulanık  ilçeleri, Batıda Muş ili, Güneyinde Van Gölü ve Tatvan ilçesi ile Bitlis ili, Doğusunda ise yine Van Gölü ve  Adilcevaz  ilçesi bulunmaktadır.

Ahlat coğrafi konumu ile doğu ve batı uygarlıkları arasında tarih boyunca köprü durumunda olmuş, özellikle Türklerin Türkistan (Orta Asya) bölgesinden Anadolu’ya göçlerinde en sağlam basamak, ilk durak, Anadolu’daki Türk medeniyetinin ilk nüvelerinin atıldığı ve doğudan gelen Asya Türk harsının Anadolu’daki ilk tezahürlerinin olduğu yerleşim yeridir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu