Dana Etinin Bölümleri
Türk muttağında sıklıkla kullanılan etlerden biri de dana etidir. Dananın neresinden çıkarıldığına göre etler de farklı isimler alır ve farklı şekillerde pişirilmesi gerekir. Dana etinin bölümleri nelerdir?
Büyükbaş hayvanlardan biri olan dana, eti sık tüketilen bir hayvandır. Dananın yemeklerde kullanılmak üzere hazırlanan et bölümlerine farklı isimler verilir.
Dananın sırtından çıkan etlere antrikot, kontrfile ve bonfile adı verilr. Bu etler fırında, ızgarada ve tavada pişirilebilir.
Dananın orta ve alt bölümlerinden çıkarılan ete döş adı verilir. Döş eti yemeklik ve köftelik kıyma yapımında kullanılır.
Dananın ark orta kısmından çıkarılan ete nuar ve kontrnuar adı verilir. Bu etler haşlama ve rosto olarak hazırlanabilir.
Dananın arka orta bölümünün merkezine tranç adı verilir. Tranç eti genellikle salçalı biftek ve sebzeli kuşbaşı olarak pişirilir.
Dananın ön bacağından çıkan ete incik denir. İncik etinin haşlaması ve gulaşı yapılır.
Dananın boyun kısmına gerdan, kuyruk kısmının üstüne ise sokum adı verilir. Bu etler tencere yemeklerinde köfte olarak kullanılabilir. Gerdan etini haşlayarak da pişirebilirsiniz.
Dana yumurtaları ızgarada pişirilir. Ayrıca, tencere yemeklerinde de kullanılabilir.
Dana eti Türk mutfağında sık kullanılan bir ettir. Dananın bölümlerini tanımak, farklı et çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak ve uygun pişirme yöntemlerini uygulamak açısından önem taşır.
Dana Etinin Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Dana etinin yağının beyaz olmasına ve dokununca sıkı bir hissi olup olmadığına özen göstermelisiniz. Dana etinin yağı ne kadar sarı ise, kesilen dana da o kadar yaşlıdır. Ayrıca dana etini pişirirken, eti kaynar suya atmalısınız. Çünkü kaynar suya atılan etin tadı hem daha güzel olacak, hem de et suyu arı kalacaktır. Ek olarak et suyu pişirirken bol miktarda baharat kullanmak etin lezzetini arttıracaktır.
Afiyet olsun.