Dayanıklı Ev Çiçekleri Hangileridir?
Dayanıklı ev çiçekleri ile evinize yeşil bir görünüm verebilirsiniz. Yeşil yapraklı ev çiçekleri hem dekorasyonunuza hem de ruhunuza güzellik katar.
Büyük salon bitkileri evinize hoş bir hava katar. Bitki almak istiyor fakat ne alacağınıza karar veremiyorsanız işe bakımı kolay ev çiçekleri ile başlayabilirsiniz. Hem bakım için zaman ayırma konusunda sorun yaşamazsınız hem de çiçekler soluyor diye hevesiniz kaçmaz.
Büyük yeşil yapraklı ev çiçekleri dekorasyonda da kolaylık sağlar. Evinizde gözünüze boş görünen alanları yaz kış kurumayan saksı çiçekleri ile doldurabilirsiniz. İşte en güzel saksı çiçekleri önerileri:
Dayanıklı Ev Çiçekleri Bakımı
Kılıç Çiçeği Bakımı
Tam gün ışığı veya çok parlak ışıklı bir yer sever. Az ışıklı odalarda yaşamakla birlikte yapraklarında güzel desenler oluşmaz. Yazın aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Yakıcı güneş ışığı altında bırakıldıklarında yaprak kenarlarında kahverengi lekeler görünür. Yoğun gölge yerlerde yetiştirilen bitkiler dar ve uzun yapraklar oluşur.
Her 2–3 yılda bir mart-nisan ayında saksı değiştirme yapılır. Yanmış çiftlik gübreli bahçe toprağına yaprak çürüntüsü ve bir kısım kil karışımından hazırlanan toprak saksı değişimi için idealdir. Yazın ağustos sonuna değin orta derecede sulanmalı ve yapraklara ara sıra su püskürtülmelidir. Ancak saksı toprağının gereğinden çok nemli tutulmamasına özen gösterilmelidir. Aralık başından şubat sonuna değin dinlenme döneminde saksı toprağı oldukça kuru tutulmalıdır. Kışın özellikle serin yerlerde bulundurulan bitkilerde saksı toprağının çok nemli tutulması, yapraklarda sararma ve çürümelere neden olmaktadır. Yazın 7 – 10 günde bir sulanır. Kışın 21 günde bir sulanır. Dayanıklı ev çiçekleri arasında yer alan kılıç çiçeği bakımı bu şekildedir.
Aşk Merdiveni Bakımı
Eğrelti otu adıyla da bilinen aşk merdiveni yarı gölge yerlerde sağlıklı gelişir. Direkt güneş ışığından sakınmak gerekir. Yazları en fazla 30 derece sıcaklıkta yaşayabilir, kışları ise en az 10 derece sıcaklığa dayanır. Nemli ortamları çok sever. Yazları sıklıkla sulam gerekir. Kışları ise sulamayı azzaltmak gerekir. Nemli ortamları sevdiği için banyolara da konulabilir. Her mevsim yeşil kalır. Etrafına iki metreye kadar yayılabilir. Kök kısmından yeni gelişmekte olan dal ayrılarak aşk merdiveni çiçeği çoğaltılabilir. Dalı köküyle alın ve başk bir saksıya dikin.
Doğrudan ışık alan çiçek kuruyabilir. Yapraklarda bir kuruma fark ederseniz yerini dğeiştirmelisiniz. Toprağı kuru kalmayacak şekilde sulamak yeterlidir. Fakat fazla sulamaktan kaçınmak gerekir. Fazla su yaprakların sararmasına sebep olur. Sulamalar günün aynı saatinde yapılmalıdır. Etrafındaki cisimlere değmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Monstera Bakımı
Dayanıklı ev çiçekleri arasında yer alan monstera en fazla 2,5 m’ye kadar uzayabilir. Bitkinin uzun saplı koyu yeşil renkli, derimsi dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli, 60 cm’ye kadar uzayabilen, iri, gösterişli ve parlak yaprakları vardır.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına fayda sağlamaz. Hava akımlarından kolay etkilenen monstera bitkisi bu etkiden korunmalıdır. Kış aylarında Monstera’nın bulunduğu ortam 14–15 derecenin altına düşmemelidir.
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için ayda en az iki kere sulanmalıdır. Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır. İki yılda bir saksı değiştirmek yeterlidir. Bu işlem ilkbaharda yapılmalıdır. Genelde mart ayında saksı değiştirilir.
Monstera nasıl köklendirilir?
Uzun bir dalın en az üç boğumlu parçalara ayırıp parçaları suda bekletilmelidir. Dalların yarısı su içinde kalmalı suyu haftada bir değiştirmelidir. Kökler 10 cm uzayınca toprağa dikilmeli, ortam hafif esinti almalıdır. Ortam nemli olursa köklenme daha hızlı olmaktadır.
Yuka Bitkisi Bakımı
Yaprakları uzun ve rozet şeklindedir. Yaprak renkleri; parlak yeşil ve sarı, beyaz alaca renklidir. Yarı gölge yerlerde tutulmalıdır. Özellikle alacalı olan türlerde buna daha çok dikkat edilmelidir. Alacalı türler aydınlık, yarı gölge yerleri severler. Eğer alacalı olan türler çok aydınlık yerlere konulursa alaca renkleri zamanla kaybolur.
Gelişme dönemi olan yaz aylarında bol miktarda sulama yapılmalıdır. Yapraklara günde 2 kez su püskürtülmelidir. Çünkü orantılı nemim düşük olduğu yerlerde bulunan bitkilerin yaprakları kısa zamanda dökülür. Kışın verilen su miktarı azaltılmalıdır. Bitkinin dinlenme dönemi ekim ve ocak aylarıdır.
İyi gelişme göstermeyen bitkilerin üst kısımları tamamen kesilerek çelik amacıyla kullanılabilir. Ayrıca bitkide kuruyan yapraklar kesilerek atılmalıdır.
Şeflera Bitkisi Bakımı
Dayanıklı ev çiçekleri arasında yer alan şeflera bitkisi gelişme döneminde 15-21 derece, kışın ise 10-13 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında sıcaklık 7 dereceden aşağı düşmemelidir. Gölge yerleri sever. Özellikle kış aylarında yetişme ortamının bol ışıklı olmasını tercih eder.
Eşit miktarlardaki bahçe toprağı, torf ve kum karışımı saksı harcı olarak kullanılabilir. Ayrıca saksı harcı olarak çürümüş yaprak içeren bahçe toprağı, yanmış koyun gübresi, kum ve perlit karışımı da kullanılabilir.
Yaz aylarında bol su verilir. Nemli ortamları sever. Bunu sağlamak için yapraklarına su püskürtülür. Kışın verilen su miktarı azaltılır. Mayıs – eylül ayları arasında 2 haftada bir, 2 g/Ɩ kompoze gübre verilir. Saksı değişimi 2 – 3 yılda bir ve nisan ayında yapılır. Budama amacıyla kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılır.
Şans Bambusu Bakımı
Şans bambusu bakımı kolay bir bitkidir. Öncelikle alırken sağlıklı bir bitki aldığınızdan emin olmalısınız. Sapından ucuna kadar yemyeşil olmalıdır. Herhangi bir sararma varsa o bitkiyi almayın. Şans bambusu suda ve toprakta yaşayabilir. Suda bakımı daha kolaydır.
Doğrudan ışık alabileceği cam vazolarda şans bambusu kolayca gelişir. Dalalrı bir kökte sabitlenmiş türde bir şans bambunuz varsa bambuyu bir tabağa yerleştirmeniz daha mantıklı olur. Su alabildiklerinden emin olmalısınız. Kökler gelişip de kap küçük gelmeye başladığında bambunun vazosunu / kabını değiştirmelisiniz.
Bambunun vazosunu musluktan aldığınız suyla dolurmayın. Bunun yerine birkaç gün dinlendirilmiş musluk suyu kullanabilirsiniz. Bir miktar suyu birkaç gün dinlendirin ve bambuda bu suyu kullanın. Suyunu ayda bir ya da iki ayda bir değiştirebilirsiniz. Suyun kokusunu takip edin. Su kokmaya başlamışsa değiştirin.
Şans bambusu ışığı çok sever. Fakat doğrudan güneş alacağı pencere kenarı gibi bir yere koymak yerine ışığın filtrelenerek geldiği bir yere koymak daha iyi olacaktır. Örneğin pencereye biraz uzakta duran bir masanın üstüne koyabilirsiniz.
Salon Sarmaşığı Bakımı
Dayanıklı ev çiçekleri arasında yer alan salon sarmaşığının yaprakları kalp şeklinde, uzun, sivri uçlu, asimetrik, parlak yeşil renkte, altın sarısı beneklidir. Kışın ortalama 15-18 0C sıcaklığa gereksinim gösterir, ancak 10 0C’nin altına düşmemelidir. Nemli ortamları sever.
Aydınlık, ama doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde bulundurulmalıdır. Yoğun gölge yerlerde bulundurulan bitkilerin yapraklarındaki sarı benekler azaldığı gibi boğum araları da uzun olur.
Yazın bitkilere bol su verilmeli ve yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Orantılı nemi düşük olan yerlerde yapraklar kıvrılır ve dökülür. Sulama suyu oda sıcaklığında ve kireçsiz olmalıdır. Kışın sulama azaltılarak haftada 2-3 kez yapılmalı ve fazla nemden kaçınılmalıdır. Saksı toprağının tümüyle kuruması halinde yapraklarda sararma, gereğinden çok nemli tutulması halinde ise yaprak sararması ile birlikte köklerde çürüme görünür.