Defne Nasıl Yetiştirilir?
Defne nasıl yetiştirilir? Akdeniz ikliminin karakteristik bitkilerinden defne yapraklarını dökmemesi sebebiyle bahçenizin her daim canlı tutar. Defne nasıl yetiştirilir?
Defne her mevsim yapraklıdır. Boyu 10 ile 15 metre arasında değişir. Yaprakları derimsidir. Yaprağın üst kısmı parlak koyu yeşil, alt kısmı mat yeşil rengindedir. Açık sarı, beyaz renkli çiçekleri hafif kokuludur. Defne en çok yaprağının kokusuyla meşhurdur. Yaprakları çok hoş kokar.
Zeytin şeklini andıran meyvelere sahiptir. Meyveleri kasım, aralık aylarında olgunlaşır. Meyveler olgunlaştığında koyu lacivert rengini alır. Meyveleri yüksek oranda yağ içerir. Meyvenin içinde tohum bulunur.
Yaz sonunda yarı odunsu dallardan çelik alma yöntemi ile üretim yapılır. Nemli ve bol humuslu topraklarda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Defne, rüzgâr almayan korunaklı yerlerde yetiştirilir.
Sarı çiçekleri bulunur. Defne yapraklarını dökmeme özelliği ile, her daim yeşil olan bir bitkidir. Güzel bir kokusu vardır. Defne ağacına, budama ile form verilmesi önerilir.
Defne Yetiştiriciliği
Toprak: Defne, kireçli, humuslu taze topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Kuru ve taşlı topraklarda da yetişebilir.
Isı: Defne soğuğu sevmeyen bir bitkidir. Soğuk havaya karşı oldukça hassastır. Akdeniz bölgesine ait bir bitki olduğu için sıcağı sever. Kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.
Işık: Sıcağı sevdiği gibi güneş ışığından da hoşlanır.
Su: Kuraklığa oldukça dayanıklı bir bitkidir. Uzun süre sulanmasa da gelişimine devam eder.
Defne Bitkisi
Defnenin yaprakları kurutularak, defne baharatı elde edilir. Bu baharat, balık ve et yemeklerinde kullanılır. Defnenin o aromatik kokusu, yemeklere de lezzet verir.
Siz de bu öneriler ışığında bahçenizde defne yetiştirebilirsiniz.