Defne Yaprağı Nasıl Yetiştirilir?

Defne yaprağı, ağaççık formunda her dem yeşil kalabilen hoş kokulu bir bitkidir. Defne yaprağı nasıl yetiştirilir?

Ülkemizde de Akdeniz defnesi yetişir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılarak ihraç edilen bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Tıbbi olarak kullanılır. Kozmetik ve parfümeri endüstrisinde de oldukça önemli bir yer tutar. Hoş koku ve aroması ile özellikle et ve balık yemeklerinde kullanılır.

Defne yaprağı

Çoğunlukla Akdeniz’de yetişen bitkinin boyu 2-6 metre arasında olurken, bazı bölgelerde 10-18 metreyi bulmaktadır. Gövdesinin alt kısımları gri, üst tarafları yeşildir. Yaprakları 6-12 cm uzunluğunda, 2-4 cm genişliğinde ve tam yaprak durumunda, kısa saplı, parlak, derimsi ve kalıncadır. Sürgünlere sarmal olarak dizilmiştir. Kokulu olan yaprakların üst yüzeyleri koyu yeşil, alt tarafları açık yeşil olur. Bitkinin çiçekleri yeşilimsi beyaz renkte, kısa salkım şeklinde olur. 5-6 tanesi bir arada bulunan çiçekler 1 cm çapındadır. Sapın aynı noktasından 4-5 tanesi birden çıkarak birer öbek oluştururlar. Bu çiçek öbekleri yaprağın yanında çift olarak açarlar. Meyveleri tek bir tohum içerir. Üzümsü meyveleri vardır. Siyah renktedir. Defne ağaçları erkek ve dişi olarak adlandırılır.

Defne Yaprağı Yetiştirilmesi

Defne hava nemi yüksek olan yerlerde, sıcak ve kurak alanlarda yetişebilir. Güneşi sever. Gölgeye dayanıklıdır. Kışın dondan etkilenir. Kaliteli yaprak oluşumu ve yağ üretimi yetişme dönemlerinde, gün içerisindeki düzenli bulutlanma oranı ve nem düzeyine paralellik gösterir.

defne

Üretimi

Üretimi genelde çelikle yapılmaktadır. Çelikler ekim ayında 12,5-15 cm uzunluğunda hazırlanır. Soğuk yastıklara veya ılıman iklimli yerlerde araziye dikilir. Çeliklerin dip kısımlarının yaralanmasına gerek yoktur. Ekim ayında alınan çeliklerin köklenmesinin ardından mayıs-haziran aylarında araziye şaşırtılması yapılır. Daldırmayla üretiminde, ilkbaharda toprağa yakın, uzun bir dalını eğerek toprağa gömeriz. Köklenme gerçekleşince bu dalı ayırıp başka bir yere dikeriz. Ancak bu şekilde defne dalının köklenmesi aylar sürmektedir. Bu sebeple ticari üretimlerde tercih edilmemektedir.

Daldırmayla üretim: İlkbaharda toprağa yakın uzun bir dalın eğilerek toprak içine bir kısmının gömülmesiyle köklendirme yapılır. Bu şekilde defne dalının köklenmesi sağlanabilir. Sonbaharda bu defne dalını ayırıp ayrı bir yere dikerek yeni bitki elde edebiliriz. Ancak bu işlem aylar sürmektedir. Zaman ve işçilik açısından düşünüldüğünde çok fazla uygulanan bir yöntem değildir.

Bakımı

Defne budamaya çok dayanıklı olduğundan dolayı fidan düzeyinden itibaren uygun zamanlarda budamaya alınarak yaprak ve meyve kalitesi artırılabilir. Peyzajda kullanılan defne bitkisine, görüntüye göre uygun budama şekilleri yapılabilir. Yaz aylarında bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından, su toprağın her tarafına ulaştırılmalı ve sulama suyu arttırılmalıdır. Defne dikim planlanmasında hâkim rüzgâr yönlerine dikkat edilmeli ve rüzgâr kesici bitkiler gerekirse defne bahçesi önüne sık dikilmelidir. Defne bitkisi fidan düzeyinde iken gübreleme düzenli olarak yapılmalıdır.

Defne

Hasadı

Defne aslında doğada kendiliğinden yetişebilen ağaçlardır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde sıkça bu ağaçlara rastlanır. Bulunduğu ortama adapte olmuş, zorlu şartlarda da yaşayabilen dayanıklı bir bitkidir.

Defne yaprakları kültürü yapılan yerlerden hasat edildiği gibi hasadın büyük bir kısmı doğadan yapılır. Defne yaprağının toplama zamanı, temmuz-ekim ayı arasındadır. Yapraklar ya elle toplanır ya da direk dallar kesilerek hasat gerçekleşir.

Yapraklarında kurutma önemlidir. Doğrudan güneş altında kurutmalarda, yaprak kızarıklığı ve yaprakta kırıklar oluşmakta yaprak kalitesi bozulmaktadır. Yine yaprakların kurutulması esnasında çürümelere ve bozulmalara engel olmak için yeterli havalandırma yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu