Dekorasyonda Coğrafi Stiller
Dekorasyon stillerinde farklı coğrafyaların farklı etkileri var. Avrupa, Asya, Afrika ve Hindistan esintileri taşıyan dekorasyonlar kendine özgü karakteristikleri barındırıyor.
Dekorasyonda her coğrafyanın kendi kültürel özellikleri çerçevesinde spesifik karakteristikleri bulunur. Ev dekorasyonunda belirli bir coğrafi stili baz almak isterseniz, bu belirleyici karakteristiklere uygun dekorasyon oluşturmak gerekir.
Dekorasyonda Avrupa Stili:
Avrupai dekorasyon stilinin temelini 1920’li yıllarda Almanya’da doğan Bauhaus akımı oluşturur. Genel anlamda yalın çizgiler ve geometrik şekiller bu akımın belirleyici özellikleridir. Çok renkli ve karışık değil, az renkli ve sadedir.
Dekorasyonda Afrika Stili:
Afrika stili dekorasyonda öne çıkan öğeler etnik bir hava oluşturulmasına katkı sağlar. Afrika stili dekorasyonun karakteristik özellikleri arasında el yapımı ev aksesuarları, etnik desenli doğal kumaşlar, kıvrımlı hatlar bulunur. Rengarenk boncuklar, ahşap heykel ve maskeler, koyu renkli ahşap mobilyalar, hayvan postu desenindeki kumaşlar, hayvan formundaki çeşitli asesuarlar Afrika stilinde dekorasyonun öğeleridir.
Dekorasyonda Asya Stili:
Asya kültüründe egemen olan sadelik, dekorasyonda da belirleyicidir. Dekorasyon tamemen doğallık üzerine kuruludur; bambu, ağaç, hasır ve taş gibi malzemeler kullanılır. Eşya kullanımı azdır, minimalist bir yaklaşım hakimdir. Eşyalar yerden çok yüksek değildir; sedir gibi eşyalar tercih edilir.
Dekorasyonda Hint Stili:
Hindistan çok renkli bir coğrafyada bulunduğu için, Hindistan stilindeki dekorasyon da çok sayıda canlı rengin bir arada kullanılmasını gerektirir. Sık kullanılan eşyalar arasında büyük divanlar ve yastıklar, prinç ve bakır aksesuarlar, oryantal desenli ipek ve doğal kumaşlar, varaklı aynalar bulunur. Kırmızı, sarı, turuncu ve pembe cesurca kullanılan renklerdir. Fil, Hint kültüründe özel bir yere sahip olduğu için, dekorasyonda da desen ya da hayvan figürü olarak yer verilebilir.
Dekorasyonda Japon Stili:
Japon tarzı evlerde, beton, paslanmaz çelik ve seramik ağırlıklı olarak kullanılır. Japon tarzı evler, modern ve şık görünümünün yanı sıra, salaş bir havaya da sahiptir. Çiçek düzenlemesi, Japon tarzı için oldukça önemli bir ayrıntıdır. Geleneksel Japon tarzında iç dekorasyon sanatı, mevsimlerin duyarlılığına, düzenlenen sosyal organizasyonun özelliklerine, misafirlerin kişiliklerine ve ilgi alanlarına göre değişir.
Dekorasyonda Meksika Stili:
Meksika dekorasyonu, çoğunlukla kendini duvar boyalarında ifade eder. En sade evler bile, iç ve dış duvarlarına uygulanan cesur renkler sayesinde, büyük bir konak havasına bürünebilir. Meksika tarzının tipik rengi, elektrikli kobalt mavisidir. Boyalar, taşlar ve fresk panellerin yarattığı bordürler de mimari detayları oluşturur. Tipik bir Meksika evi, seramik ya da çakıl taşı kaplı bir avluyu çevreler. Avluda, birkaç sandalye, üzerine iki yastık atılmış bir hamak ve bu dekoru tamamlayan çiçekli saksılar bulunur. Meksika tarzı evlerin odalarında, fazla mobilya bulunmaz. Biçimli dolaplar ve büyük boyutlardaki şifonyerler, iç dekorasyondaki baskın unsurlardır. İç dekorasyon, çoğunlukla ışık ve gölge oyunlarıyla ön plana çıkar. Büyük tropik bitkiler, verandalı evlerde olmazsa olmazlar arasındadır.
Farklı coğrafyaların stilini evinize taşımak istiyorsanız, dekorasyonda o coğrafyanın kültürel özelliklerini yansıtacak dekoratif unsurları kullanmanız gerekir.