Kabuklular Nasıl Pişirilir ve Yenir?

Midye, ıstakoz, karides, yengeç, istiridye gibi pek çok çeşidi olan deniz ve tatlı su kabukluları, protein ve mineraller açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. Balık sofralarında da lezzetli ara sıcaklar olarak kullanılmaktadırlar.

Lezzetleri ve sağlıklı özelliklerine rağmen kabuklular bekledikçe bozulurlar. Bu sebeple kabukluları mümkün olduğunca taze tüketmelisiniz. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalar kabukluların bozulmasına sebep olur. Denizde balık dışında da sayısız ürün var. Midye, istiridye, karides ve ıstakoz bunlardan sadece bir kaçı…

Bu deniz mahsullerini pişirirken nelere dikkat etmelisiniz? Nasıl temizleyebilirsiniz? Mutfağınızı saran kokudan nasıl kurtulabilirsiniz? İşte tüm bu soruların cevabı… 

Kabuklular Nasıl Pişirilir?

Istakoz: Beyaz eti için avlanır. Sindirimi zordur. Kaynar suya atıldığında kırmızıya dönüşür. Taze olup olmadığını anlamak için arkası ve vücuduyla kuyruk arası koklanır. Genellikle haşlaması, çorbası ve salatası yapılır. Istakoz ve karidesi tuzlu ve sirkeli suda haşlayın. Her dört bardak suya bir buçuk çorba kaşığı tuz ilave edebilirsiniz.

Istakoz
Istakoz

Böcek: Eti ıstakozdan daha beyazdır. Taze ve canlıyken haşlanır.

Böcek
Böcek

İstiridye: İki kabuklu bir deniz hayvanıdır. Hastalandıklarından yazın yenmesi tehlikeli olabilir. Genelde çiğ olarak yenir. İstiridye, midye gibi kabuklu deniz ürünlerini rahatça açabilmek için ilk önce bol soğuk su ile yıkayın. Yıkadığınız mahsulleri plastik bir poşetin içine koyarak bir saat buzlukta bekletin. Kabuk iki tarafa açılır, eti alt kabuğunda bırakılır. İstridye üzerine limon sıkılarak tuz ve karabiberli yenir. Izgarası, külbastısı ve pilakisi yapılır. İstiridye, midye gibi mahsullerin taze olup olmadığını anlamak için ağırlıklarına bakmanız yeterlidir. Bu mahsuller ne kadar ağırsa o kadar tazedir. 

İstiridye
İstiridye

Deniz Tarağı: Kabukları oymalı ve yelpaze biçimindedir. İstridye gibi yenir.

Deniz Tarağı
Deniz Tarağı

Karides: Tuzlu ve tatlı sularda yaşayan kabuklu, eti beyaz ve lezzetli eti bir su ürünüdür. Kaynar suya atıldığında kırmızıya dönüşür. Karidesin haşlaması, güveci, salatası ve kokteyli yapılır. Özellikle karides haşlandıktan sonra mutfakta kötü bir koku bırakır. Bu kokunun oluşmasını önlemek için karidesin baş kısımlarını koparıp atın ve kaynatacağınız suya bir dilim limon ekleyin. 

Karides
Karides

Kerevit: Tatlı sularda yaşar. Etleri lezzetli olup karides gibi yenebilirler.

Kerevit
Kerevit

Yengeç: Eklem bacaklıların kabuklular sınıfındadır. Canlı olarak kaynar suya atılıp pişirilebilir. Kızartma buğu veya suda haşlaması yapılır.

Yengeç
Yengeç

Midye: Midyenin dolması, pilavı, salması ve tavası, fırını, ızgarası, pilakisi, güveç gibi yemekleri hazırlanır. İri midyelerden iç tava ve çöp kebap küçük ve dolgun olanlardan da ızgara haşlama pilaki yapılır. Midye temizlemek çok uğraş gerektirir. Özellikle kumunu dökmek oldukça zahmetlidir. Midyelerin kumlarını kolaylıkla temizleyebilmek için; ilk olarak midyeleri genişçe bir kaba yerleştirin. Üzerine bol miktarda mısır unu serpin ve kabı soğuk su ile doldurun. Üç saat bekledikten sonra, siz elinizi hiç değdirmeden midyeler mısır ununu çekip kendiliğinden kumlarını dökecektir. 

Midye
Midye

Pişirme Yöntemleri:

  • Kabuklular hem çiğ hem de pişirilerek yenilebilir.
  • Böcek, ıstakoz gibi kabukluların haşlama suyuna bolca tuz ve sirke katılır.
  • Karides için temiz deniz suyu kullanılabilir.
  • Deniz tarağı, böcek gibi kabukluların haşlama süresi bu kabukluların uzunluklarına bağlıdır. HEr santim için 45 saniye pişirilmelidir.
  •  Midye, istiridye gibi kabuklular kuru ısıda da pişirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu