Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Depreme karşı alınacak önlemler arasında evde kişilerin alması gereken önlemler de yer alır. Deprem öncesi, sırası ya da sonrası için çeşitli önlemler belirlemelisiniz.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapıların da hasar görüp can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. Doğa olayı olması ile birlikte depremlerin hasarlarını en aza indirebilmek için bazı güvenlik önlemlerini almak zorunludur.
Depreme Karşı Alınacak Önlemler
Deprem Öncesi Alınacak Önlemler
- Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemelerin kayarak düşmesini önlemek için plastik tutucu malzeme kullanılmalıdır.
- Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere tespit edilmelidir.
- Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara tespit edilmelidir.
- Duvar bölmeleri ve panolar zikzak düzende yerleştirilip yere tespit edilmelidir.
- Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde tespit edilmelidir.
- Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
- Binadan acilen kaçmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalıdır.
- Asansörlerin kapı yanlarına “Deprem Sırasında Kullanılmaz” levhası asılmalıdır.
Deprem Anında Ne Yapılmalı?
Deprem esnasında sakin olunuz, paniğe kapılmayınız, cesaretinizi toplayın ve koşmayın. Büyük bir depremde ayakta durmanız ve koşmanız mümkün değildir. Depremin başladığı ve sarsıntıların hafif olduğu dönemde, deprem öncesi belirlenen önlemleri hatırlayın. Pencerelerden, dış duvarlardan, devrilebilecek ve düşebilecek eşyalardan uzak durun.
Deprem anında merdivenlerde iseniz baş korunarak merdivenlerden kaçın. Mümkünse koridorlara, mümkün değilse merdivenlerden üst katlara doğru kaçmaya çalışın. Balkonlardan uzak durun. Deprem anında asansöre binmeyin. Asansörde iseniz kat çıkış düğmesine basarak asansörü terk edin. Deprem anında pencerelerden atlamayın. Derin derin nefes alarak sakinleşmeye çalışın. Evde yatak (baza) kenarına sırt yatağa gelecek şekilde, buzdolabının yanına da sırt buzdolabına gelecek şekilde uzanılması gerekmektedir. Yer sarsıntısı durana kadar saklandığınız yerden çıkmayın. Deprem sırasında birçok insan koşarak kaçmak ister. Ancak yaralanmaların çoğunun, insanların binaların içine ya da binalardan dışarıya koşmaları veya pencerelerden atlamaları sırasında olduğu unutulmamalıdır.