Ders Çalışma Odası Nasıl Olmalı?

Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkiliyor. Çocuğun ders çalışmaktan keyif aldığı bir ortamın oluşturulabilmesi ders çalışma odası özenle tasarlanmalıdır.

Bebek, çocuk ve gençlerin kendi odalarında kaliteli ve doğru vakit geçirebilmeleri için gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Bu süreçte ebeveynlerin de çocuklarını doğru yönlendirmeleri gerekir. Çocuk odalarında, ders çalışmaya teşvik edecek rahat bir ortam oluşturulmalıdır.

Bebek, çocuk ve genç odaları üreten Çilek adına açıklamada bulunan Klinik Çocuk Psikoloğu Dr. Z. Deniz Aktan, ideal çalışma odası için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Okul çağına gelmiş çocukların odalarının onların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Aktan, “Ebeveynlerin çocuğun da bir birey olduğunu unutmadan onun fikirlerini, beğenilerini ve tercihlerini dikkate alması önemlidir. Eşyalara karar verildikten sonra oda içinde yerleştirilmesi ve odanın düzeninin oluşturulmasında da yine çocuğun fikirlerini almak, onu bu sürece dahil etmek çocuğun odasını kendine ait hissetme ve sahiplenme hissini artıracaktır. Bu da çocuğun odasıyla ilgili sorumluluk alma ve benzeri becerilerinin gelişmesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Tüm bu düzenlemede önemli olan konunun çocuğun da bir birey olduğunu unutmamaktan geçtiğini aktaran Klinik Çocuk Psikoloğu Dr. Z. Deniz Aktan, “Çocuğun fikirlerinin, beğenilerinin ve tercihlerinin dikkate alınması, odasında vakit geçirmekten ve ders çalışmaktan keyif almasını ve motivasyonunu artırabilir. Böylesine kurgulanmış bir aile ortamı da çocuğun yaşamında kendisinin de söz hakkı sahibi olduğunu hissettirerek, özgüven gelişimine olumlu katkılar sunar ve psikolojik bir ihtiyaç olan kendini bir yere ait hissetme/ait olma ihtiyacının karşılanmasına da destek olur. Diğer yandan, mobilyaların eğitici ve bilgilendirici özelliklerini de göz ardı etmemek gerekir. Tasarımları sayesinde çocukların öğrenme becerilerine de katkı sunabilen mobilyalar, çoğu zaman hayal gücü gelişimini de destekler” dedi.

Çocuğu ders çalışmaya özendirmek için çalışma alanının düzenlenmesi oldukça önemlidir. Bu bilinçle;

  • Çocuğa uygun bir çalışma masası ve kitaplarını muhafaza edeceği raflar çalışma alanında yer almalıdır.
  • Çalışma masası çocuğun boyuna uygun olmalı, doğru açıdan ve bol güneş ışığı alacak bir yere yerleştirilmelidir.
  • Odadaki ışığın doğrudan çocuğun gözüne gelmemesi ve loş bir ışık olmaması hem uyku düzeni hem de göz yorgunluğu ve algı dağılmasının önlenmesi açısından önemlidir.
  • Okul çağındaki çocukların ise odalarının biraz daha sade, ferah ve huzurlu olması, odalarında rahat uyumaları ve derslerine daha rahat konsantre olmalarına destek olur.

Bebeklikten ergenlik çağına kadar geçen dönem, bireylerin psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynar. Çocuk odaları, çocukların fiziksel sağlığının yanı sıra pedagojik gelişimine de destek olacak şekilde dekore edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu