Dikey Bahçelerde Kullanılan Süs Bitkileri

Dikey bahçelerde kullanılacak bitki türü tasarımın amacına ve etkilere göre gerçekleştirilmelidir.

Bina yüzeylerinin bitkilendirme çalışmalarında sadece yapıların içinde yer aldığı çevrenin ekolojik koşullarında yetişebilecek bitki türlerinin kullanılması gerekmektedir. Güney cephede kullanılan bitkiler güneşe dayanıklı, kuzey cephede ise soğuğa karşı dayanıklı ve gölge ortamlardan hoşlanan türler seçilmelidir. Güney cephelerde bitkisel tasarım uygulamaları için Jasminum nudiflorum, Rosa sp., Wisteria floribunda ve kuzey cephe için Hedera helix, Hydreangea gibi bitki türlerinin kullanımı uygun olmaktadır. Bol güneş alan batı cephelerinde her dem yeşil bitki türleri kullanılmalıdır. Doğu ve batı cephelerinde ise Humulus lupulus, Lonicera caprifolium gibi bitki türlerinin kullanımı daha uygun olmaktadır.

Dikey Bahçe

Dikey bahçe oluşturulacak yüzeylerde bitkilendirme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Bina yüzey bitkilendirme çalışmasından önce duvarın incelenerek duvar özelliklerine göre uygulamanın gerçekleştirilmesi,
  • Bitkilerin gelişim gücü, gelişme yönü ve boylanma özelliğinin uygulanacağı binanın yapısal sistemine ve malzeme özelliklerine uyumlu olması,
  • Kullanıcının bakım ve kullanım hakkında önceden bilgilendirilerek bitkisel uygulama yapılmış bina yüzeylerine zarar vermesinin engellenmesi söylenebilir.

Dikey Bahçe Bitkileri

Tırmanıcı Bitkiler

Genellikle desteğe ihtiyaçları yoktur ancak çok düz duvarlarda desteğe ihtiyaç duyabilmektedirler. Hedera helix, Parthenocissus ouinquefolia, Parthenocissus tricuspidata, Hydrangea petiolaris, Euonymus fortunei gibi bitki türlerini içermektedir. Bu türler kent içi yaban hayatı için uygun yaşam alanları oluşturmaktadır. Tırmanıcı türlerden Hedera helix ve Euonymus fortunei herdem yeşil türlerken, Parthenocissus quinquefolia, Parthenocissus tricuspidata ve Hydrangea petiolaris yaprak döken türler olarak bahçelerde yerini alırlar.

Dikey Bahçe

Sarılıcı Bitkiler

Sarılıcı bitkiler desteğe ihtiyaç duyarlar. İnce çelik teller, pürüzlü plastik yüzeyler ve keresteden yapılan çıtalar kullanılmaktadır. Bazı türler içinde tel veya ahşap kafes ağı gerekmektedir. Capsis radicans, Passiflora caerulea, Lathyrus odoratus, Lathyrus odoratus, Polygonum bauldschianicum, Lonicera periclymenum, Lonicera spp., Clematis vitalba, Clematis spp, Humulus lupulus, Aristolochia spp., Jasminum officinale, Vitis spp., Wisteria spp sarılıcı türler olarak kullanılmaktadır. Bu türler yabancı orjinlidir. Çiçekleri ile arı ve diğer böcek türlerini kendine çekmektedir.

Dağınık Çalı Formlu Bitkiler

Bu türler tırmanıcı değillerdir ancak duvara geniş örgülü ızgaralar bağlanarak sarılıcı özelliği göstermeleri sağlanabilir. Örnek olarak; Rubus fruiticous, Jasminum nodiflorum, Rosa canina, Rosa spp., Forsythia suspensa, Cotoneaster spp. ve Pyracantha atalantiodes dikey bahçeler için kullanılan çalı türleridir. Uygulamalarda toprak besin değeri yüksek olmalıdır. Yaban hayatı için yuva-besin imkânı sağlarlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu