Dikey Tarım Nedir?

Dikey Tarım ile toprak sorunu olmadan yakıt, işçilik, bakım, gübreleme ve sulamadan tasarruf sağlayarak daha fazla ürün alınması amaçlanmaktadır.

Dünyada işlenebilir toplam tarım arazisi 3200 milyon hektardır. Son yıllarda kişi başına tarım arazisi gelişmiş ülkelerde % 14,3, gelişmekte olan ülkelerde ise % 40 azalmıştır. Uluslar arası tarım örgütü FAO’ya göre 2020 yılında dünya nüfusu 7 milyara ulaşacak.  Bu durumda kişi başına düşen tarım arazisi daha da azalacak.

Dikey Tarım (1)

Yanlış arazi kullanımı, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış tarımsal faaliyetler, toprağın yanlış kullanımı gibi sebepler işlenebilir toprak miktarını azaltmaktadır. Bunların yanı sıra 2050 yılında dünya nüfusunun %80’nin şehirde yaşayacağı öngörülmektedir. Bu da gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşılacağı anlamına gelmektedir. Geleneksel tarım yöntemleri bu kadar nüfusu beslemeye yeterli olmayacaktır.

Çözüm Dikey Tarım

Örtüaltı tarım teknolojisi uzun yıllardır çeşitli ülkelerde uygulanmakta ve bu sayede daha fazla ürün alınabilmesine imkan sağlanmaktadır. Ancak önümüzdeki yıllarda dünya nüfusunun artacağı göz önünde bulundurulacak olursa, bunun yeterli olmayacağı bir gerçektir.

Tarım uzmanlarınca yapılan araştırmalar sonucunda, küçük birim alanlarda daha az maliyet ve girdilerle, daha çok ürün alınabilecek en uygun çözümün “Dikey Tarım” uygulamaları olduğu tespit edilmiştir. Dikey tarım yöntemleri, gerek kırsalda gerekse şehirde balkon ve teraslarda bile uygulanabilecektir.

Dikey Bahçeler

Dikey tarım ile az yerde çok ürün almak, işçilik ve maliyetlerden tasarruf etmek, güvenli alışverişin yolunu açmak mümkün olacaktır.

Dikey Tarım sayesinde:

  • Az alanda yüksek verim sağlanır.
  • Güvenilir organik ve ekolojik ürün elde edilir.
  • Kent merkezlerinde de üretim yapılabilir.
  • Şehirde ekosistemin onarılması sağlanabilir.

Dikey tarımın en öncelikli avantajı, üretimden mümkün olan en yüksek verimin elde edilmesini sağlamak. Özellikle toprak sıkıntısı yaşayan yerler için ideal bir yöntem olarak görünüyor.

Dikey Tarım (2)

Bunun yanı sıra köylerde üretilen ürünlerin şehre taşınması, yüksek yakıt tüketimi ve gıdaların tazeliğini koruyamaması sebebiyle sürdürülebilir görünmüyor. Dikey tarım ile şehirde üretim mümkün hale geliyor. Dikey tarımda ultraviyole ışıklar kullanılarak üretim yapılacak ve üretim yıl boyu devam edebilecek.

Henüz geliştirilmeyi bekleyen yönlerine rağmen dikey tarım, şehrin merkezinde tarım üretimi yapma fikrinin cazibesi sebebiyle hayata geçirilmeye başlandı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu