Doğal Sıva Atölyesi
Tezekevleri, Ağustos’ta Doğal Sıva Atölyesi düzenleyecek.
Tezekevleri’nin atölye çağrı metni şu şekilde:
“Doğal/ ekolojik binanın önemli bir parçası olan sıva, hem teorik bir temele sahip olmayı hem de çok ince ve usta bir işçilik gerektirir.
Bu bir haftalık atölye çalışmasında, tadelakt suya dayanıklı kireç sıvaları, toprak/ saman kaba sıva katlarını, renkli final ince sıvaları, kil boyaları, sgrafito tekniğini, taban son kaplamaları vs. dahil olmak üzere birçok tekniği keşfedeceğiz.
Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği bizi 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak misafir ediyor. Atölyemiz boyunca, daha önceden çiftlikte inşa ettiğimiz saman, toprak ve ahşap gibi doğal malzemelerden yapılmış gerçek evler üzerinde çalışacağız.”
Atölye İçeriği
“Ekolojik binalarda sıva” üzerine yoğunlaşmış bir eğitim olarak bu atölye, hem pratik hem de teorik bilgileri içermektedir. Tipik bir gün, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 6 saat boyunca sahada pratik çalışmayı ve öğleden sonra gerçekleşen 1-2 saatlik teorik sunumları kapsar. Atölyede ele alınan başlıca teknikler şunlardır:
- Toprak testi
- İç cephe toprak sıvası
- Tadelakt su geçirmez kireç sıva
- Toprak sıva için doğal dengeleyiciler
- Dış cephe katı toprak/ saman kalın sıva
- Kil boyaları
- Dekoratif teknikler (sgraffito gibi)
Katılımcılar, 3-4 kişilik gruplara bölünecek ve her grup belli bir tekniğin üzerinde yarım gün boyunca çalışacaktır. Bu şekilde, belirlenen konuları, her bir katılımcı kendi ritmi ve hızıyla deneyimleme şansına sahip olacaktır.
Sunumlar
Pratik çalışma ve şantiye boyunca verilen bilgilerin yanında, sıvalarla ilgili konular ve genel olarak aşağıdaki temalar gibi doğal yapılar hakkında sunumlar yapılacaktır:
Toprak nedir?
- Kil bir bağlayıcı olarak nasıl çalışır?
- Toprağı nasıl test edeceğim?
- Hangi amaç için hangi tip toprağı tercih etmeli?
- Toprak sıvaları
- Kireç sıvaları
- Biyo-iklimsel tasarım
- Doğal yapı teknikleri
- Geleneksel bina örnekleri
Yer: Tekirdağ
Tarih: 27 ağustos – 3 Eylül 2017