Doğalgazın Tehlikeleri ve Alınacak Önlemler
Doğalgazın tehlikeleri ve alınacak önlemler nelerdir? Doğalgazdan kaynaklı gaz kaçağı ya da yangın durumunda neler yapılabilir?
Doğalgazın tehlikeleri arasında başta doğalgaz kaçağı ve doğalgaz patlaması yer alır. Bu durumlarda alınması gereken önlemler nelerdir?
Doğalgaz Kaçağı Olduğunda Ne Yapılmalı?
Doğalgazdan doğabilecek en önemli tehlike gaz kaçağıdır. Gaz kaçağı kokudan hemen anlaşılabilir. Gaz kaçağı olması halinde hemen aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
- Bütün alevler hemen söndürülmelidir.
- Bütün kapı ve pencereler açılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
- Gaz sayacından önceki küresel vana veya girişteki ana kapatma vanası hemen kapatılmalıdır.
- Gaz kokusu olan odalara, ortamlara açık alevle girilmemelidir.
- Hiçbir kibrit veya çakmak çakılmamalıdır.
- Elektrik düğmesi, şalteri açıksa kapatılmamalı, kapalıysa açılmamalıdır.
- Hiçbir elektrik fişi prizden çekilmemelidir.
- Hiçbir elektrik zili kullanılmamalıdır.
- Bütün gaz armatürleri kapatılmalıdır.
- Sigara içilmemelidir, içiliyorsa hemen söndürülmelidir.
- İlgili gaz dağıtım şirketi gaz kaçağı olmayan bir mahalden (örneğin komşudan)
- 187 no’lu telefon aranarak bildirilmelidir.
Doğalgaz Patlamasına Karşı Alınacak Önlemler
Konutlarda gaz alarm cihazının konumu doğru çalışma için çok önemlidir ve kontrol edeceği gazın cinsine göre değişmektedir. Doğalgaz için tavandan 20–30 cm aşağıya, LPG için tabandan 20–30 cm yukarıya yerleştirilmelidir. İlk yanma sırasında sızabilecek gazdan etkilenerek yanlış alarm vermesini önlemek için gaz alarm cihazları:
- Kombiden 1–2 metre,
- Fırın ve ocaklar dan 2–3 metre uzağa yerleştirilmelidir.
Başlamış bir gaz yangınını derhal söndürmeye kalkışmamalı, gaz akışı kesilene kadar yanmasına izin verilmelidir. Gaz kesilerek yangın söndürülünceye kadar, yakındaki yanabilir maddelerin, yanan gazdan yayılan ısıyı absorbe ederek tutuşmasını önlemek için mümkünse uzaklaştırılması veya çevresi su ile soğutularak korunması gerekmektedir.
Eğer akan gazı kesecek vanayı kapamak için, yangının söndürülmesi mutlaka gerekiyorsa, çok kısa bir sürede gaz alevleri söndürülerek vana kapatılmalıdır. Gaz alarm cihazı kazan dairesine, doğalgaz borularının geçtiği yerlere, tavana takılmalıdır. Gerekli görüldüğü hallerde banyo ve mutfağa da birer ara cihaz takılarak oluşabilecek kaçaklara karşı tedbir alınabilir. Sisteme termik emniyet armatürü eklemek emniyet açısından tavsiye edilir. Bu armatür yangın olayında kimsenin müdahalesine gerek kalmadan doğalgazın akışını kesen bir sistemdir.