Doğalgazlı Evi Isıtma Yöntemleri

Kış aylarından faturadan tasarruf etmek ve evinizi sıcacık yapmam istiyorsanız önerilerimize bir göz atın. İşte doğalgazlı evi ısıtma yöntemleri.

Doğalgaz kullanımı ve tasarrufuyla ilgili en önemli soru ve cevaplar:

Pencerelerde açılan menfezlerden soğuk hava geliyor. Bu menfezlerin açılması şart mıdır? Bu menfezleri kapatırsak ne olur?

Menfez için belirli şartlar vardır. Bir kere tüm mutfaklarda menfez bulunmak zorundadır. Çünkü mutfaklarda ocaklar kullanılır. Bu ocakların sağlıklı yanması için oksijen gerekir. Bu oksijeni de bu menfezler sağlar. Menfez iç ortam ile dış ortamı birbiriyle irtibatlandırarak havalandırma yapar. Ayrıca bacalı cihazların bulunduğu her ortamda da menfez açma zorunluluğu vardır. Ama bacalı cihaz mutfakta ise tek menfez yeterlidir. Her ne koşulda olursa olsun menfezler kapatılmamalıdır. Çünkü bu menfezler hayati riskleri bertaraf etme görevi görür.

Kombinin açık kalması ile açıp-kapatma arasında herhangi bir tasarruf farkı var mı?

Bu otomobillerin şehiriçi yakıt tüketimi ile şehir dışı yakıt tüketimi arasındaki farka benzer. Otomobillerin şehiriçi yakıt tüketimi dur kalk yüzünden şehirdışı yakıt tüketimine göre daha fazla olur. Aynı şey kombide de söz konusudur. Kombiye dışardan müdahale ile ne kadar fazla dur kalk yaptırırsanız yakıt sarfiyatı o kadar artar. O yüzden termostat veya termostatik radyatör vanalarını öneriyoruz ki kombiye elle müdahale az olsun. Böylece yakıt sarfiyatını azaltmış oluruz.

Mesela sabah işe gidiyoruz ve akşama kadar evde kimse olmayacak. Evden çıkarken kombiyi açık mı bırakmalıyız?

Kombiniz açıkken evin sıcaklığı diyelim ki 22 derece. Sabah işe giderken kombinizi kapattınız. Evinize geldiğinizde sıcaklık 8-10 derece düştüyse evinizin yalıtımı yok ve aşırı ısı kaybı var demektir. Kombiniz konfor sıcaklığına çıkmak için en az 2-3 saat tam kapasite çalışacaktır. Bir kombinin maksimum tüketimi 2,5 metreküptür. Eğer gün boyu kombinizi ekonomik ayarda açık bırakmış olsaydınız, kombiniz en az 2-3 saat tam kapasite çalışmaktan daha az  sarfiyat yapacaktı. Eğer evinizin iyi bir ısı yalıtımı yoksa kombiyi tamamen kapatmayın, sıcaklık ayarını düşürün öyle çıkın evden.

Oda termostatını ya da termostatik radyatör vanalarını tek odaya mı yoksa her odaya mı koymamız gerekir?

Termostatik radyatör vanaları tüm peteklerin sıcak su girişine takılabilir. Oda termostatları ise bulunduğunuz oda içerisine yada mutfağınıza konur. Oda termostatı kombiyi istenilen sıcaklıkta çalıştırmaya yarar. Havalar ısınınca kombinin sıcaklığını düşürmek için yada havalar soğuyunca kombinin sıcaklığını artırmak için sürekli kombiye müdahale etmezsiniz. Kombiyi İstediğiniz sıcaklığa ayarlar ve bırakırsınız.

Peteğin bir kısmının ısınmamasının nedeni ne olabilir ?

Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi, pislik tutucu filtrelerde aşırı pislik birikmesi sonucunda kombi pompasının su sirkülasyonunu iyi yapamaması olabilir. Pompa sirkülasyon yaparken ilk hareketinde güçlüdür ama dönüş suyunu iyi alamadığı için sorun olabilir. Yani su döngüsünde bir problem vardır.

Sadece kullanılan odanın peteklerini açmak tasarruf sağlar mı?

Kullanmadığınız odaların vanalarını kapattığınızda bu odalardaki sıcaklık düşer. Mutlaka gün içerisinde birkaç kez kullandığınız odadan çıkıyorsunuz yada vanasını kapattığınız o odalara giriyorsunuz. O odalar hiç kullanılmıyorsa zaten evin metrekaresi küçülmüş demektir. Kullandığınız odadaki sıcak hava ile diğer odalardaki soğuk hava arasında ısı geçişi oluyor. Bir odanın peteğini açıp üç odanın peteğini kapatmakla tasarruf yaptığınızı sanarsınız ama gerçekte tasarruf yapmazsınız.

Kombiler banyoya uzak olunca sıcak su geç geliyor ve sıcak su geldikten sonra da arada soğuk su geliyor bu normal midir?

Evet, yaklaşık 1 dakikalık sıcak su bekleme süresi olur. Ama bundan fazla bir süre söz konusu ise ve sıcak su akarken birden soğuyorsa bir arıza söz konusu olabilir. Böyle bir durumda konunun teknik servise bildirilmesi lazım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Merhaba İbrahim Bey,

      Pek çok sebebi olabilir. Detay vermeden sebebi bilemeyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu