Evimi Kendim Nasıl Boyarım?

Evimi kendim nasıl boyarım diye merak edenler için cevaplar burada. İşte adım adım ev boyama nasıl yapılır? Boya renkleri hakkında bilgiler. Boya yapmanın püf noktaları.

Evinizi kendiniz boyayacaksanız adım adım ilerleyin. Öncelikle boya seçin. Sonra boyama tekniklerine geçin. Şimdi adım adım ilerleyelim. Evimi kendim nasıl boyarım?

Duvar Boya Renkleri Nasıl Seçilir?

Evinizdeki duvarları boyamaya karar verdiyseniz, doğru renk seçimi yapmanız gerekir. Doğru renk seçimi yapabilmek için mutlaka farklı alternatifleri, evinizin duvarlarında deneyin.

Evin boyası, dekorasyonu direkt etkileyen çok önemli bir unsurdur. Evdeki tüm eşyalarla uyum içinde olması gerektiği gibi, uzun süre görmek isteyeceğiniz, yormayan bir renk olmalıdır. Evinizi boyarken doğru renk seçmini yapabilmeniz için öncesinde farklı renk alternatiflerini, kendi evinizin ışığında deniyor olmanız, sonuçtan memnun kalmanızı sağlar.

Evde, Kendi Duvarınızda Deneyin

Bir rengin nasıl göründüğü konusunda mağazada karar vermeye çalışmayın. Beğendiğiniz renk alternatiflerini mutlaka eve getirin. Kartelada beğendiğiniz renkleri kesin, duvarın üzerine tutun ve odadaki ışık ile nasıl göründüğüne bakın.

Renk Alternatifleri Arasından Seçim Yapın

Seçmenin en iyi yolu numune denemektir. Bunun için beğendiğiniz boya renklerinden yaklaşık 1’er litreye ihtiyacınız olacak. Bu boya alternatiflerini 50×50 cm gibi ebattaki köpük tahtalar üzerine uygulayın. Boyadığınız paneli, odanın farklı duvarlarına, günün farklı saatlerinde yerleştirerek, ışığı gözlemleyin.

Diğer Renklere Uydurun

Seçtiğiniz boyanın, odanızdaki diğer renklere uyum sağlaması için farklı bir renk ile karıştırılmasını isteyebilirsiniz. Hazırlatacağınız numunenin karışımı, tek bir renk görünümünde olmalıdır.

Bilgisayardan Destek Alın

Bazı boya üreticileri bilgisayar ortamında odanızda farklı renkler denemenize olanak sağlar. Bu tip uygulamaları siz de ücretsiz olarak edinebilirsiniz. Böylece, sanal ortamda da olsa, kendi odanızda onlarca rengi deneme şansınız olur.

Alternatifleri Daraltın

Karar verebilmek için renk alternatiflerini daraltın. Onlarca rengin içinde kaybolup, kafa karışıklığı yaşamak yerine, iki ya da üç alternatif üzerinde yoğunlaşın. Böylece, karar verme süreniz kısalır.

Doğru boya rengini seçebilmek için kendi zevkinizi, ev halkının zevkini, evdeki eşyaları ve yaratmak istediğiniz atmosferi göz önünde bulundurun. Uzun seneler boyunca kullanabileceğiniz, doğru rengi seçebilmek için renk alternatiflerinizi belirleyip, bu alternatifleri evinizin doğal ortamında deneme amaçlı uygulayın. İçinize en çok sinen renk, doğru renktir.

Duvar boyası nasıl seçilir?
Duvar boyası nasıl seçilir?

Boya Rengi Seçmenin Püf Noktaları

Evinizde boyama yapmadan önce bilgilerinizi kontrol edin.

  • İç ya da dış cephe boyaması yaparken, boyayı hemen duvara sürmeyin. Bir karton üzerine boyayı uygulayıp, farklı ışıklarda nasıl durduğunu kontrol edin.
  • Boyayacağınız odanın ışığını kontrol edin. Çok açık renklerde boyadığınız oda, fazla güneş ışığı aldığında çok parlayabilir. Tam tersi olarak da, koyu renkler, yeterli güneş ışığı almayan odaları daha karanlık hale getirebilir. Bunu engellemek için, aydınlık odaları biraz daha koyu renklere, karanlık odaları da açık renklere boyayın.
  • İki katlı evlerde, renk ve ışık bütünlüğü sağlamak için, üst katları, alt katlara göre birkaç ton koyu renge boyayın. Bu şekilde, alt katların olduğundan daha karanlık görünmesini engellemiş olursunuz.
  • Dış cephe boyaması yaparken, boyanın rengi kadar ısıya dayanıklılığı da önemlidir. Yazın, yoğun güneş ışığına, kışın da yağmur ve kar yağışına maruz kalan boyanın rengi solabilir. Bunu engellemek için, ısı değişimlerine dayanıklı boya alın.
  • Boya yaparken rulo şeklindeki fırçaları kullanın. Bu şekilde, yüzeyde oluşabilecek pürüzleri azaltabilirsiniz.
  • Boya yaparken renk seçiminin yanı sıra teknik özelliklerine de dikkat ederek evinize yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. 

Boya Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Duvarlarınızın rengi ruh halinizi nasıl de etkiliyor değil mi? işte güzel duvarlar için, boyama esnasında işinize yarayabilecek ipuçları. Yapacağınız badananın iyi bir sonuç vermesi, uzun süre dayanabilmesi için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Evinizi boyamaya karar verdikten sonra göz önünde bulundurmanız gereken bilgiler.

İster iç cephe, ister dış cepheyi boyatın, boya yapılacak yerin sıcaklığı önemlidir. Boya yapılacak ortamın sıcaklık aralığının 5 ile 35 C arasında olması gerekir. Eğer dış cepheyi boyayacaksanız, hava şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Yağmurlu, rüzgarlı ve aşırı sıcak havalar boya için uygun hava koşulları değildir.

Tavan rengi duvar renginden her zaman bir kat daha açık boyanmalıdır. Tavanın daha açık renkte olması mekanı olduğundan daha ferah gösterir. Açık renge boyanan tavanlar daha yüksek gözükür.

Açık ve sıcak renkler oturma odaları ve koridorlar için uygun renklerdir. Mavi, yeşil ve eflatun gibi rahatlatıcı etkisi olan renkler yatak odaları için idealdir. Bu renkler kullanıldığı ortama, aynı zamanda sofistike bir görünüm kazandırır.

Duvarlarınızı boyarken, her zaman tercih ettiğiniz ve güvendiğiniz boya markalarını ve çeşitlerini kullanın. Boyama işlemini özenle yapın ve sağlığınız için, kullanma talimatlarına dikkat edin. Öncelikle, boyanacak yüzeyi boyaya hazır hale getirin. Pürüzlü veya nemli yüzeylere uygulanan boya uzun ömürlü olmaz. Boyaları, türüne uygun karıştırıcılar ile karıştırın. Boyayı çok kalın sürmeyin, ince katlar daha sağlıklı ve düzgün olacaktır.

Boyanın içine başka yabancı maddeler eklemeyin. Boyanın iyi yapışabilmesi için mat yüzeyleri seçin,. Parlak yüzeyleri ise uygulamadan önce matlaştırın. Eğer boyanız arttıysa daha sonra tekrar kullanabilmek için iyi muhafaza edin. Boyanın sadece üstünü örtecek miktarda inceltici dökün ancak karıştırmayın. Serin bir yerde hava almayacak şekilde saklarsanız, boyanız uzun süre dayanır.

Ev boyama
Ev boyama

10 Adımda Duvarlarınızı Boyayın

Ev dekorunun en önemli ögesidir duvarlar. Duvarların rengi, farklı bir ambiyans yaratır. Evinizde hoş bir ortam yaratmak için duvarlarınıza özen gösterin. Adım adım duvarlarınızın rengini değiştirin.

  1. İlk olarak mobilyalarınızı odanın ortasına toparlayın. Üstlerini boya damlamaması için bir örtü ile örtün. 
  2. Zemine boya damlamaması için zemini bir kağıt ya da bezle kaplayın. 
  3. Eğer odanızda kartonpiyer varsa boyamaya başlamanda önce tavan ile kartonpiyer arasına bir bant yapıştırın. 
  4. Elektriği unutmayın. Boyayacağınız odanın elektriğini mutlaka kesin. Daha sonra avizeyi ve elektrik anahtarlarını sökün. 
  5. Duvarlarınızın çatlak yerlerini alçı ile doldurun ve kurumasını bekleyin. 
  6. Kuruyan duvarları zımpara ile düzleştirin. 
  7. Düzleştirdiğiniz pürüzsüz duvarları nemli, pamuksuz bir bezle silin. 
  8. Duvarlarınızı tek seferde boyayın. 
  9. Kartonpiyerlerinizi en fazla yedi buçuk cm’lik açılı fırçalarla boyayın. 
  10. Kapı ve pencerelerin kenarlarını farklı renklerde boyayarak odaya değişik bir hava katabilirsiniz. 

Duvarlarınızı boyarken uygulayacağınız 10 küçük adımla evinize hoş bir hava katabilirsiniz. 

Boya Yapmanın Püf Noktaları

Boyaya başlamadan önce, boya sırasında ve boya sonrasında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını es geçmeyin.

Evinizin bir kısmını da, tamamını da boyasanız, aynı markanın ürünlerini kullanın. Farklı markaların aynı renklerini seçmiş olsanız bile, markalar farklı olduğu için renk tonları birbiriyle aynı olmayacaktır. Bu da odanızda kötü bir görüntü oluşturur.

Hangi marka ile boyayacağınıza karar verdikten sonra, boya kutularının üzerinde yazan uygulama talimatlarını mutlaka okuyun ve uygulayın. Duvarı boyamadan önce varsa üzerindeki çukurları kabarcıkları macun ile kapatın. Boyaya başlamadan önce duvardaki mimari hataları onarın.

Çok sıcak ve çok soğuk ortamlar boya için elverişli değildir. Evinizi boyatacaksanız, ilkbahar, sonbahar gibi ara mevsimleri tercih edin. Boyaya sıvı ya da katı katkı maddeleri ilave etmeyin. Ambalajın üzerinde bulunan inceltici oranının üstüne çıkmayın. Boyayı iyice karıştırın ve ince tabakalar halinde uygulayın.

Boyama işlemi sonunda artan boyanızın içine, boya yüzeyini örtecek kadar inceltici ekleyin. İncelticiyi ekledikten sonra boyayı karıştırmadan, ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın. Bu şekilde sakladığınız boyayı daha sonra tekrar kullanabilirsiniz.

Boya, fırça v.b malzemeleri seçerken aynı markaya ait ürünler kullanmaya özen gösterin. Duvarınızı boyamaya başlamadan önce malzemelerinizi gözden geçirin. Gereken tüm malzemeleri eksiksiz olarak hazırladığınızdan emin olun.

Kullanacağınız malzemenin kullanma talimatını mutlaka okuyun. Ürün hakkında tavsiye edilen açıklamalara uyun. Boyaya toz ya da sıvı ilaveler eklemeyin. Boya ambalajının üstünde belirtilen inceltme oranını göz önünde bulundurun. Boyayı ambalajın üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltmeyin. Duvarlarınızı boyamaya başlamadan önce, boyayı bir karıştırıcı ile iyice karıştırın.

Boyayacağınız duvarın kirli ya da nemli olmamasına dikkat edin. Kirli ya da nemli duvar üzerine yapılan uygulama hiçbir zaman istenilen sonucu vermez. Bu yüzden boyaya başlamadan önce zeminde bulunan pürüzleri temizleyin. Duvarlarınızı boyarken katların ince olmasına özen gösterin. Boya yapacağınız ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edin.

Evinizi Boyarken Dikkat Edin

Evinizin duvarlarını boyarken, alınması gereken bazı önlemler vardır. 

  • Boya işlemine başlamadan önce, elektrik çarpmalarını engellemek için fişleri prizlerden çekin.
  • Duvarlarınız kirliyse, boyamaya başlamadan önce hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
  • Boyanın, eşyalarınıza ve mobilyalarınıza damlamasını engellemek için, ya odayı tamamen boşaltın ya da eşyaları odanın ortasına toplayarak, geniş naylon bir örtüyle örtün. Süpürgeliklerin üstüne boya damlamaması için ise bantlar kullanın. Böylece hem pervazınız temiz kalır, hem de boyanız düzgün olur.
  • Duvarların kesiştiği noktaları ve detaylı bölgeleri yavaşça, dikkatli bir biçimde boyayın.
  • Rulo, geniş alanları boyama konusunda çok pratiktir. Dar alanlarda ise fırçayı düzgün darbelerle, tek bir yöne doğru çekerek kullanın. Böylece boya pürüzsüz görünür.
  • İlk kat boya kuruduktan sonra, ikinci kat boyayı da yine aynı yönde fırça darbeleriyle boyayın.
  • Boyama işleminin ardından, evinizi uzun bir süre havalandırın. Bu süre içinde duvarlara temastan kaçının.

Boyama, hem zor, hem dikkat gerektiren bir iştir. Bu ipuçlarıyla, daha kolay çalışabilirsiniz.

Artan Boya Nasıl Saklanır?

Evin boya işi bittiğinde artan boyayı saklamak, gerektiğinde rötüş yapabilmek için gereklidir. Ne var ki, büyük boya kutularının saklanması zor olabilir. Artan boyaları saklamanın daha kolay bir yolu hava almayan plastik saklama kapları kullanmak olacaktır.

Artan boyaları saklama kaplarına dökün. Ağızlarını sıkıca kapayın ve her kabın üzerine boyanın hangi odaya ait olduğunu belirten bir etiket yapıştırın. Kolay referans için etiketin üzerine fırça ile boyanın rengini de verebilirsiniz.

Artan boyaları plastik saklama kaplarına aktararak, duvarlarınıza gerektiğinde rötüş yapabilmek için boyanız elinizin altında olacak ve boyaları saklamanız da kaplayacağı yer küçüldüğü için çok daha kolay olacak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu