Doğru Budama İçin İpuçları

Fidanın daha güzel ve kuvvetli olmasını, bol miktarda çiçek ve meyve vermesini sağlayan bitki budama işlemini yaparken birtakım kurallara dikkat etmeniz gerekir.

Bu kuralların başında ise, fidanın ne zaman, nasıl ve nerelerinin ne miktarda budanacağının, hangi aletlerin kullanılacağının bilinmesi gelir.

Özel olarak şekillendirilen süs bitkilerinin haricinde, tüm bitkilerin budanmasında ağacın tepe şeklinin korunmasına özen gösterilmelidir. Ağacın genel yapısını bozmak doğru bir hareket değildir. Fidanın şekline göre budama zamanı ve yöntemi değişkenlik gösterir, ancak genel olarak budama ilkbaharda bitki sürgün vermeye başladığı zaman, sonbaharda ve kışın yapılmaldır.

Bitki Nasıl Budanır?

Bitkilerinize bakım yapmak için yapmanız gereken en önemli işlemlerden biri budamadır. Bitkilerinizi ölü ve hasta yapraklardan, zararlı böceklerden korumak için budama zamanını geciktirmeyin. Birbirine dolaşmış dalları birbirinden ayırın. Çok uzamış ve dolaşmış dallar suyun dolanımını engelleyebilir.

Bahar çiçekleri ve ağaçlarını, baharın son aylarında yapın. Orman çiçeği ve odunsu bitkileri baharın ilk ayların budamaya dikkat edin. Bitkilerin budama zamanlarına uymanız, çiçek açma zamanlarını olumsuz etkilememek için önemlidir.

Ortanca bitkileri yaz ortasında budayın. Kışın budarsanız, çiçek köklerini de budamış olursunuz ve yazın çiçek açmasını engellersiniz.

Bahçenizdeki dekoratif yeşillikleri bahar aylarında budayın ve kısaltın. Renkleri daha canlı görünecektir.
Gülleri yazın budayın. Senede bir defa budamanız yeterli olacaktır.

Bitkilerinizi zamanında budayarak hem bahçenizde güzel bir görüntü yaratmış, hem de bitkilerinizin ömrünü uzatmış olursunuz.

Genel Budama İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genel budamada öncelikli olarak bitkinin şekli, çiçek açma zamanı, sürgün gözü ve çiçekli kısmı incelenmelidir. Bitkiye zarar verilmemesi adına işlem esnasında daima bakımlı aletler, budama makası kullanılmalıdır.

İşleme başlamadan hemen önce, hangi bölümün kesileceğine emin olunmalı ve budama, sürgün gözünün hemen üzerinden olacak şekilde yapılmalıdır. Bitki, size her zaman en doğal haliyle en güzel görüntüyü vereceği için bitkinin tabii yapısı göz ardı edilmemelidir.

Budama, bakım eksikliklerini yok etmenin yanı sıra, dikim hatalarını da düzeltir. Bu nedenle zayıf bitkilerin çok, kuvvetli bitkilerin ise az budanmasında fayda vardır.

Süs Bitkileri İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Süs bitkilerinin budanmasında öncelikli olarak, kuru dallar alınmalı, çiçeklerini döken sürgünler 1/3 oranında kısaltılmalıdır.

Budamanın ne zaman yapılması gerektiği, bitki çeşidine göre farklılık gösterir. Örneğin; bitkinin çiçekleri, bir önceki yıla ait sürgünler üzerinde bulunuyorsa, o bitkinin birkaç yılda bir budanması gerekir. Bunun tam tersi, çiçekler yıllık sürgünler üzerindeyse budama için en doğru zaman sonbahar ve kış aylarıdır. Yaşlanmış dallar ucunda çiçek bulunduran bitkilere budama yapılması uygun değildir. Bu bitkilerde budama yerinde, sadece hafif bir gevşetme tercih edilmelidir.

Yukarıda bahsettiğimiz budama yöntemleri ile fidanlarınızın verimliliğini arttırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu