Domates Nasıl Ekilir?
Domates nasıl ekilir? Mevsimi geldi. Varsa bahçede yoksa balkonda domates yetiştirin. Domates nasıl yetiştirilir?
Eğer bahçeli bir evde oturma şansına sahipseniz, bahçenizi domates fideleriyle renklendirebilirsiniz. Bahçeniz yoksa da üzülmeyin. Saksıda da domates yetiştirebilirsiniz. Peki domates nasıl ekilir?
Domates, ılık ve sıcak iklim ürünüdür. Soğuk havalarda bitki hemen zarar görebilir. Gerektiğinden fazla sıcaklık ve nem, bitkide hastalıkların oluşmasına neden olur. Sıcak ve kuru rüzgara maruz kalan domates bitkisi, çiçeklerinin büyük bir bölümünü döker. Domates, kumlu, killi ve diğer tüm topraklarda yetişebilir. Domates, derin, su tutma kabiliyeti iyi, humus ve besin maddelerini bolca barındıran zengin toprakları sever. Bitki, kumlu topraklarda, erken ürün verir.
Domates dikilen bir yere, en az 5 yıl domates dikilmemelidir. Bu şekilde, toprağı dinlendirmiş ve bir dahaki ekime kadar iyileşmesini sağlamış olursunuz. Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin bir şekilde sürülerek, dikkatle hazırlanması gerekir. Domatesi ekerken, metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde ekin. Domatesleri ektikten sonra, tohumların üzerini 1 cm kalınlıkta harçla örtün ve hafifçe bastırarak tohumların bulunduğu kısma ulaşacak şekilde su verin. Domatesi, havaların sıcaklığına göre sulayın. Dikkat etmeniz gereken, toprağın kuru kalmamasıdır.
Öncelikli olarak, bahçeye dikilecek fidelerin en azından 3-4 yaprağı olduğuna dikkat edilmelidir. Dikim esnasında fide torfunun üst kısmının, toprakla aynı hizada kalması gerekir. Fideler 40-50 cm’ye ulaştığında ise, kırılmamaları için bir sırıkla desteklemek iyi olacaktır.
Fidelerin yerlerinde gelişmeye başlamasından iki hafta sonra ilk çapa, bundan üç hafta kadar sonra da ikinci çapa yapılır. Bu çapalar dışında ara sıra havalandırma amaçlı yapılan çapalar da bitki için oldukça faydalıdır. Ek bir bilgi olarak; domates fidelerini ekmeden önce toprağa açılan çukura kireç döküldüğü takdirde, domatesin çürümesi engellenebilir.
Domates Fideden Nasıl Yetiştirilir?
Bahçenizde domates yetiştirmek istiyorsanız, bahar dönemini tercih edebilirsiniz. Orta büyüklükte bir saksı temin edin. Saksıyı toprakla doldurun. Fidanlıklardan, botanik bahçelerinden temin ettiğiniz domates tohumunu toprağın altı mm derinine ekin. Tohumu eker ekmez, sulayın.
Tohum çimlenme aşamasına geldiğinde saksıyı karanlık bir ortama alın. Tohum çimlendikten sonra, saksıyı bahçenin güneş alan bir yerine yerleştirebilirsiniz. Fideniz küçükse, büyüyene kadar tahta bir çubuk yardımıyla fideyi destekleyebilirsiniz. Yaprak hastalıklarını önlemek için domatesi sabah saatlerinde sulayın.
100’e yakın çeşidi bulunan domatesi bahçe ya da balkonda da yetiştirebilirsiniz. Fideden domates yetiştirmenin kurallar nelerdir? Domates nasıl ekilir?
• Fideyi dikmeden önce kökünde bulunan toprak parçalarını iyice temizleyin.
• Fideyi dikmek için açtığınız çukura bir tatlı kaşığı kadar kireç dökün. Toprağa ilave edeceğiniz kireç, toprağın kökten çürümesini engeller.
• Fidelerin üç – dört yaprağa ulaşmış olmasına özen gösterin.
• Fideyi dikerken, torfunun en üst kısmı toprak yüzeyiyle aynı düzeyde olmalıdır.
• Fidenin boyu 40 – 50 cm’ye ulaştığında, fideyi bir sopaya ip yardımı ile bağlayın.
• Fideler gelişmeye başladıktan sonra iki hafta sonra ilk çapa yapılır. İlk çapadan iki – üç hafta sonra ikinci çapa gerçekleştirilerek, yabani otlar temizlenir.
Domates Hakkında Pratik Bilgiler
Domateslerinizi hasat ettikten sonra şu bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Domatesin kabuğunu kolayca soymak için kaynar suda bir dakika bekletebilirsiniz. Domates tazeliğini yitirmeye başladıysa tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin. Domatesleri buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkarın ve sap yerleri altta kalacak şekilde, birbirine değmeden dizin. Böylece domateslerinizi buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Hemen hemen her yemekte yer alan domatesin kabukları yemeğin görüntüsünü bozabilir. Bunun için domatesi yemeğe ilave etmeden önce kabuklarını soymalısınız. Domates çekirdekleri yemeğe ekşi bir tat verebilir. Yemeğinizin ekşi olmasını istemiyorsanız domatesi yemeğe katmadan önce çekirdeklerini çıkarın.
Domatesin çekirdeklerini kolayca çıkarmak istiyorsanız ilk olarak domatesi ikiye bölün. Böldüğünüz domatesi avucunuzda sıkın. Aldığınız domatesin uzun süre dayanmasını istiyorsanız, onları serin, rutubetsiz ve karanlık bir yerde tutun. Böylece domatesler 14 gün dayanabilirler.
Yemek yaparken vakit kaybetmek istemiyorsanız domates tabletleri hazırlayabilirsiniz. Domatesleri güzelce rendeleyin ve buz kalıplarına koyarak dondurun. Tabletleri istediğiniz an çıkarıp kullanabilirsiniz. Arzunuza göre bu tabletleri kalıptan çıkarıp, poşet içine koyup da buzlukta saklayabilirsiniz.
Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtı ile kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür. Başka bir yöntem ise, domatesi kaynar suda bir dakika bekletmektir.
Domatesin kabuğu, yemeğin tadını ve görüntüsünü bozabilir. Çekirdekleri ise, yemeğin ekşi bir tat almasına neden olabilir. Bu nedenle domatesi yemeğe katmadan önce, kabuklarının soyulup, çekirdeklerinin çıkarılması önerilir. Domatesin çekirdeklerini kolay çıkarmak için, domates ikiye bölünür. Sonra, domates avuç içinde sıkılır.
Domatesler, istenilen zamanda kullanılmak üzere hazırlanabilir. Domatesler rendelenir ve buz kalıplarına koyularak, dondurulur. Böylece istenildiği zaman, el altındaki domates tabletleri hazır bulundurulmuş olunur. Bu tabletler, kalıplardan çıkarılarak, buzdolabı poşetine koyulur ve derin dondurucuda muhafaza edilir.
Uygulayacağınız bu yöntemlerle domatesleriniz daha uzun ömürlü, yemekleriniz daha lezzetli olacaktır. bu öneriler ile kendi domateslerinizi daha kolay bir şekilde kullanabilir ve mutfaktaki iş yükünüzü hafifletebilirsiniz.