Donan Su Borusu Nasıl Açılır?

Kış soğukları başladı, kar kapıda. Soğuk havalarda yaşanan en büyük sorunlardan biri de donmuş su borularıdır.

Su, hayati bir önem taşımaktadır. Donmuş su boruları ise su sirkülasyonunu sekteye uğratacağından ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Donmuş borular sebebiyle suyun akmaması günlük hayatı olumsuz yönde etkiler.

Evde ya da bahçedeki su borularının donması durumunda müdahale edilerek boruların açılması ve tesisattan suyun tekrar akması sağlanmalıdır.

Kullanmak üzere boru vanasında bırakılan hortum, donmaya yol açan en önemli etkendir. Borularınızın donmasına neden olarak, çatlaklar oluşturur. Bunu önlemek için, evinizin bahçesindeki tüm hortumları, vanalarından çıkartın.

Uygulanabilecek en iyi yöntem; suyun, bahçedeki vanalara gitmesini önlemek olacaktır. Bu durumun oluştuğu ilk fark edildiğinde, saç kurutma makinesi kullanılabilir. Vanaların etrafına bir miktar tuz dökerek de, daha kötü durumların oluşması geciktirilebilir.

Su Borusundaki Buzu Çözme Yöntemleri

Donan su borusunun açılması için akla gelen ilk yöntem sıcak sudur. Eğer şanslıysanız, yani borular dışarıdaysa sıcak su dökerek donmayı çözebilirsiniz. Fakat pek çok evin tesisatı içeridedir. Bu sebeple başka bir yöntem uygulamanız gerekecek.

Donan borular için diğer bir yöntem ise boruların pürmüz ile ısıtılmasıdır. Tüpe bağlanan pürmüz ucu ile tesisat borusu ısıtılır ve böylece sorun çözülür. Fakat bu yöntem de demir borularda uygulanabilmektedir. Pek çok evin tesisatında ise plastik borular kullanılmaktadır. Ayrıca bu yöntem için bir tesisatçıdan yardım almak gerekir.

Demir tesisat boruları için ikinci bir yöntem daha uygulanabilir. Borulara kaynak makinesi ile elektrik vermek suretiyle buz çözülebilir. Elektriğin etkisiyle metal borular ısınır ve buzlanma çözülmüş olur. Fakat bu yöntem tehlikelidir ve kesinlikle uzmandan yardım almak gerekir. Bu sebeple çok zorunlu olmadıkça ve uzmandan yardım almadan uygulanması önerilmez.

Donmuş su boruları düdüklü tencere yöntemiyle de çözülebilir. Düdüklü tencereye yarısına kadar su konur ve ısıtılır. Isıya dayanıklı bir hortumun ucu tencerenin buhar tahliye çıkışına dayanır. Hortumun diğer ucu da donmuş boruya en yakın musluğa dayanır. Böylece sıcak su buharı borudaki buzu eritir. Fakat bu yöntemi uygularken de dikkat etmek gerekir.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Düdüklü tencere gerçekten idealçözüm. Tesisatçılar dahi plastik boruysa havaların ısınmasını beklicen dedi. Çok araştırdım 3 gun susuz kaldım kimin aklına geldiyse allah razıolsun. Yalnız ekleyeceklerim var;

    1. Hortum iyi ısınacağı için sert bi hortum olsun biraz eriyip çıkmasın.
    2. Eski tip olsun D. Tencere ve düdüğünü sökün. Gayet basit sökmesi cevirerek çıkıyo. Düdüğü sökünce bi parmaklık bi boşluk oluşuyo oraha,hortumu gecirip yüzükle sıkıştırın iyice
    3. Musluğu da iyice yüzükle tutturun yoksa atıyor.
    4. Başında beklemeyin zira benim 3 saat sürdü.ara sıra bakın buhar vermeye devam ediyor mu diye suyu bittiyse su ekleyin kafi.

    Sular geldiyse bi de çay koyun pek neşeli oluyo :)

    Hadi geçmiş olsun…

  2. Ben fön gibi ısıtıcı (1600watt) ile 30dk. donmuş olan boruyu akıtır hale getirdim. evin içinden borunun geçtiği yerlerde fayansa tutun fön’ü çatlamayacak şekilde yavaş yavaş ısıtarak yaklaşık 4 metre uzunluğunda olan hortum yeri böylece açabildim.

    ama en iyi önlem tabii musluğu çok az damlayacak şekilde açık bırakmak geceleri, böylece donmaz.

    1. Merhaba Hüseyin Bey,

      Yönteminizi paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bu da uygulanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu