Duşakabin Temizliği Nasıl Yapılır?

Duşakabin temizliği için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Uzun süreli kullanımda duşakabinlerin cam ve plastik bağlantı noktalarında küf oluşuyor. Bunlar iyi temizlenmeyen sabun ve şampuan artıklarıdır. Camlarda da su ve kireç lekeleri oluşur. Peki ne yapalım?

Temizliği sık sık tekrarlayın. Bu şekilde kir birikmesinin önüne geçebilirsiniz. Banyodan çıkarken camın üzerine biriken suyu bir bez yardımıyla alırsanız camlardaki leke oluşumunu engellemiş olursunuz. Bekletmek yerine hemen temizleyerek camlarda hijyen sağlayabilirsiniz.

Camın düzgün kurumaması lekelenmelere sebep olur. Banyodan çıkarken sildiğiniz camı açık bırakın. Böylece leke oluşmasını engelleyin. Duşakabin temizliğinde ağır kimyasallar kullanımından kaçınmanız gerekir. Tuz ruhu gibi kimyasallar insan sağlığına zarar veren kimyasalları kullanmayın. Bunun yanı sıra fayanslarınıza da zarar verir.

Duşakabin temizliği
Duşakabin temizliği

Duşakabin Temizliği

Temizlik hassas bir iştir. Banyo yapılan yerin temiz olması, hem hijyenik, hem de estetik açıdan önemlidir. Temizlik sırasında işinize yaracak ipuçlarına buradan bakın:

  • Çeşitli deterjanlar ve kireç sökücüler bu iş için yardımcı ürünlerdir.
  • Cam ile çerçevenin bağlantı yerlerinde oluşan kirleri ince uçlu bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Sirke de duşakabin temizliğinde kullanılabilen bir malzemedir. Kimyasal yerine doğal çözümler tercih edin.
  • Beyaz sirke ve karbonat karışımı da hijyen sağlamada etkilidir.
  • Kuru bir beze, çamaşır yumuşatıcısı dökün. Bu bezle, duşakabini ovun. Sert su lekeleri, yumuşar ve çıkar. Ardından, kuru kağıt peçeteyle güzelce silin. 
  • Bir bardak su ile bir bardak tuvalet ispirtosunu karıştırın. Spreyli bir şişeye koyun ve duşakabine püskürtün. Bir gazete parçasıyla, güzelce silin. Gazete, çizikleri önler. İspirto, krom tutacakları da parlatacaktır. 
  • Bir bardak beyaz sirke ile bir bardak suyu karıştırın. Aynı yöntemle duşakabine püskürtün ve temiz bir bezle silin. 
  • Karbonatlı su karışımı da, su ve pas lekelerine iyi gelir. Bir bardak kaynar suya, bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Su sıcak olacağından, elinizde bulaşık eldivenleri olsun. Karışımı duşakabine püskürtün ve silin. 
  • Dilerseniz bir süngeri sıcak suya batırın. Üstüne toz karbonatı serpin ve direk duşakabine uygulayın. 

Bu metotlar yardımıyla, duşakabininiz cam gibi olsun. Temiz ve ferah bir duşakabinde, banyo yapmanın keyfini çıkarın. 

Duşakabin Camı Nasıl Temizlenir?

Duşakabin camını leke bırakmadan temizlemek mümkün. Lekesiz duşakabin camları için:

Duşakabin camlarını temizlerken ağır kimyasallar kullanmayın. Por çözücü gibi ağır kimyasallar duşakabine ve küvete zarar verir.  Marketlerde satılan cam silici çek-pas ile camları silebilirsiniz. Camı temizlemek için yüzde yüz pamuklu bir bez veya doğal keten bir havlu kullanın. 

Duşakabin alırken su tutmayan camları tercih edin. Duşakabindeki inatçı lekeleri önce alkolle yumuşatın. Sonra da eşit miktarda karıştırılmış su ve limonsuyu ya da su ve sirke karışımı ile silin. Duşakabin ışıl ışıl parlayarak, banyonuzu aydınlık ve ferah gösterecek. 

  • Duşakabin camları için özel üretilmiş deterjanlar kullanın. Bu malzemeleri kirli bölgeye yayarak ovmak suretiyle kullanabilirsiniz. Ardından duruladığınız camları kurulayın. Böylece leke kalmasını engellemiş olursunuz.
  • Doğal yöntemler kullanmak istiyorsanız beyaz sirke karbonat karışımı işinize yarayacaktır. Bu karışımı sünger yardımıyla cama sürün. 15-20 dakika bekleyin. Ardından su döküp süngerle ovarak durulayın.
  • Duşakabin camının temizliğinde yağmur kaydırıcı spreyler de kullanabilirsiniz. Bu spreyi uygularken camın kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Sirke-karbonat karışımıyla temizlediğiniz camı iyice kuruladıktan sonra bu spreyi sıkabilirsiniz. Ardından bir bez yardımıyla iyice silmelisiniz.

Siz de bu yöntemleri kullanarak banyonuzda hijyen sağlayın.

Duş Zemini Temizliği

Duş, kişisel temizliğimizi sağladığımız yerdir. Bu sebeple, temiz olması çok önemlidir. Birkaç ipucu işinize yarayabilir:

  • Her duştan sonra, duş duvarlarına ve yerlere tazyikli su tutun. Ardından temiz bir havlu ile fayansları iyice kurulayın. Bu, duş duvarlarında küf oluşumunu engeller. 
  • Beyaz sirke ve su karışımını duş duvarlarına püskürtün ve yumuşak bir süngerle ovun. Daha sonra bol su ile durulayın. 
  • Duş ıslakken asla duş perdesini veya duşakabin kapısını kapatmayın. Bu, kötü koku oluşumuna yol açar. 

Yukarıdaki bilgiler ışığında, duş temizliğinizi sağlayabilirsiniz. 

Duş Perdesi Temizliği
Duş Perdesi Temizliği

Duş Perdesi Nasıl Temizlenir?

Perde üzerinde oluşan su lekeleri kötü bir görünüm oluşturur. Banyo yapılan yerin hijyenik olması gerektiğinden duş perdesinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Duş sırasından banyonun ıslanmaması için perde ya da kabin bir ihtiyaçtır. Banyoda küflenme sorunun başlıca sebeplerinden biri nemli ortamdır. Banyonu ıslanmasını engellemek ve hijye sağlayabilmek için duş perdesini temiz tutmalısınız.

  • PVC duş perdeleri bir çubuğa asılıdırlar. Bu duş perdesi çubuktan çıkarılıp küvetin içinde bol su ile yıkanabilir. Kumaş duş perdeleri ise 30 derecede çamaşır makinesinde yıkanabilir. Dilerseniz bu duş perdesini uygun ısıda ütüleyebilirsiniz de.
  • Plastik duş perdeleri de makinede yıkanabilir. Plastik duş perdesi makinede zarar görmesin diye makineye havlu gibi yumuşak malzemeler konulabilir. Başka malzemeden bir duş perdeniz varsa, etiketinden temizlik talimatlarına bakabilirsiniz.
  • Duş perdenizde küflenme varsa, bir kova ılık suyun içerisine biraz çamaşır suyu ekleyin. Duş perdesini yarım gün bu kovada bekletin. Ardından perdeyi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
  • Koyu renkli duş perdelerinin temizliğinde çamaşır suyu kullanılmayın. Koyu renkli duş perdelerinin temizliğinde sodalı su kullanabilirsiniz. Duş perdesini çubuğundan çıkın küvete serin. Sodalı suya batırdığınız süngerle fırçalayın. Sonra bol su ile durulayın.
  • Banyoda perdenin kuruması için uygun ortam yoksa, perdeyi balkon gibi açık bir yerde kurutun. Perde tamamen kurumadan önce asmayın.

Bu yöntemleri kullanarak duş perdenizi temizleyin. Ve banyonuzda hijyen sağlayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu