Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır ve sökülür?
Günümüzde duvar kâğıtları, uygulama kolaylığı, dayanıklılığı ve estetik görünümleriyle dekorasyonun vazgeçilmez öğelerinden biri haline geldi. Bu yazı dizinimizde, baştan sonra duvar kâğıdının nasıl yapıştırılması ve çıkarılması gerektiğine ve bu işlemler esnasında dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.
Duvar kâğıdı yapıştırma
Kâğıdı duvara uygulamaya başlamadan önce, duvar zemininin bu işlem için uygun hale getirilmesi gerekir. Öncelikle, duvar ve tavan iyice temizlenmelidir. Aksi durumda, zeminde kalan tozlar kâğıdın yapışmamasına veya kabarcıkların oluşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda, duvar kâğıdını yapıştırırken elektriğe ihtiyaç duyulmayacaksa, prizler sökülebilir. Bu işlem, daha kolay bir çalışma ortamı yaratacaktır.
Şayet zeminde eski duvar kâğıdı var ise, bunlar duvara zarar vermeden çıkarılmalıdır. Ardından, yeni duvar kâğıdı için hazırlanan sıva, düzgün bir şekilde duvara sürülmeli ve kuruması beklenmelidir. Sıva, yeni duvar kâğıdının pürüzsüz durmasını sağlayacaktır. Ayrıca alçıpen ve kuru astarlı duvarların, kâğıdı yapıştırmadan önce astarlanması gerektiği de unutulmamalıdır.
Tüm bunların ardından, duvar kâğıdını yapıştırma işlemine geçilebilir.
- Duvar kâğıdının uygulanacağı duvarın boyutu ölçülür ve yaklaşık 10 cm kesme payı bırakarak, kâğıdın ilk kalıbı kesilir. Ardından kesilecek kalıplar da, ilkine uygun bir şekilde kesilmelidir.
- Yapıştırmada kullanılacak özel tutkal hazırlanır. Bunun için büyük bir kovaya su ve tutkal konulur (on litre su için bir kilo tutkal) ve iyice karıştırılır.
- Tutkal, ortalama 20 dakika boyunca kovada bekletilir.
- Hazır hale gelen tutkal, duvara veya kâğıda sürülür. Bu seçimi yapmada, kullanılacak duvar kâğıdının malzemesi önemlidir. Kâğıdın temin edildiği yere danışıp, konu hakkında fikir alınabilir.
- Tutkal, bir rulo fırça yardımıyla duvara sürülür.
- Hazırlanan kalıplar, yukarıdan aşağıya olacak şekilde yapıştırılır. Hemen ardından, kuru bir bez ile ortadan kenarlara doğru olacak şekilde kâğıdın üzerinden geçilir. Bu işlem, oluşabilecek kabarcıkları önleyecektir.
- Bütün kalıplar yapıştırıldıktan sonra, bir mala yardımıyla zeminin üzerinden geçilir ve hava boşlukları yok edilir.
- Duvarın tavanında ve zemininde kalan fazlalıklar, bir falçata yardımıyla kesilir.
Yapıştırılan kâğıt eklemli ise, eklemlerin birbirine bağlantılı olması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bunun için, kalıpların yapıştırıldıktan sonra kesilmesi daha doğru olacaktır.
Duvar kâğıdı sökme
Duvar kâğıdını çıkartmak, yapıştırmaktan çok daha kolaydır. Bunun için bir kovaya ılık su konulur ve içerisine bir miktar bulaşık deterjanı ilave edilir. Sünger yardımıyla, duvarlar sabunlu su ile silinir. Belli bir süre sonra, duvar kâğıtları kalktıkları noktalardan rahatlıkla sökülebilir.
Duvar kâğıtları bu yöntemler aracılığıyla yapıştırılabilir ve sökülebilir. Yapıştırma işlemi biraz zahmetli olacaktır, ancak kaliteli bir duvar kâğıdı uzun yıllar boyunca kullanılabilir ve kişiye büyük bir kullanım kolaylığı sağlayabilir.