Duvar Kağıtları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Duvar kağıtları bir zamanlar evlerin en önemli dekorasyon öğesiydi. Son zamanlarda yeni çeşitlerinin üretilmesiyle önemi yeniden artan duvar kağıtları hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Bir zamanlar çoğu evin duvarlarını süsleyen kağıtlar, zamanla yerini başka malzemelere bıraktı, unutuldu. Ama onları yeniden evlere sokmanın vakti geldi.
Dekorasyonda farklı renk ve tasarımları kullanmayı seviyorsanız, duvar kağıdı sizin için kaçınılmaz bir fırsat olacaktır. Öncelikle evinizin dekorasyonunda düşündüğünüz renk, tasarım ve modelleri belirlemelisiniz. Bu seçimin yapılmasından sonra, duvarınız üzerinde hangi alanları kaplayacağınızı belirlemelisiniz. Duvar kağıdının en büyük avantajı ise; aynı alan üzerinde farklı renk ve tasarımların kullanılabilmesidir.
Duvar kağıtları yeniliklerle geri dönüyor. Duvar kağıtlarının el boyaması, granit desenlileri, hatta gümüş, altın gibi işlemeleri bulunuyor. Kağıtlar boyayı aratmayacak sağlamlıkta üretiliyor. Üstelik yıkanabilirlik (vinil) özelliği sayesinde banyo ve mutfaklarda da duvar kağıdı kullanabilirsiniz.
Odanız için duvar kağıdı seçiminde, tek renk, desenli ya da işlemeli modelleri tercih edebilirsiniz. Duvarlarınızı tek bir kağıtla kaplayacağınız gibi, farklı iki kağıdı birbiriyle kombine edebilirsiniz. Mesela, desenli bir kağıdın arasına düz renk kağıtlar yapıştırabilirsiniz. Bu aynı zamanda odanızın sofistike bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır.
Geçmişte duvar kağıtları boydan boya duvarlara kaplanıyordu. Günümüzde ise, yaşanılan mekânlarda odak noktası oluşturmak amacı ile duvar kâğıdı kullanımı oldukça yaygınlaştı. Sadece göze çarpan bir duvarı ya da ters görüş ‘abstract’ mekânlar yaratmak için, bir ya da iki duvarı çiçek desenleri ile kaplamak oldukça sık kullanılan seçimlerdendir. Bahar çiçekleri, orkideler, enginar çiçekleri ve sarmaşıklar gibi duvar desenli kağıtlar ile, kişiye özel zevk ve tasarımlara göre farklı renk ve motifli eşyalar bir araya getirilebilir.
Duvar Kağıdı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Güneş ışığına dayanıklı ve ıslak zeminlerde kullanılabilir olmasına özen gösterin. Aldığınız kağıdın aynı zamanda boyanabilir olmasına dikkat edin. Böylece duvar kağıtlarınızı değiştirmek istediğinizde, su bazlı boya ile boyayarak çok zahmete girmeden duvarlarınıza yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Seçtiğiniz duvar kağıtlarının aynı zamanda duvarınıza nefes aldırabilme özelliğine sahip olması gerekir.
Duvar kağıdını seçtikten sonra sıra duvarların kaplanmasına geliyor. Duvar kağıtlarınız ne kadar kaliteli olursa olsun, iyi bir usta ile çalışmıyorsanız, iyi bir sonuç beklememelisiniz. Duvarların kaplanmasında bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, daha önceden bilginiz olan kişilerle çalışabilir ya da duvar kağıdını aldığınız yere danışarak, onların önerdiği ustalarla görüşebilirsiniz.
Duvar kağıtlarınızı perdelerinizle kombine edebilirsiniz. Duvar kağıdı modelinize göre, perdelerinizi seçebilirsiniz. Mesela; duvar kağıdınız desenli ise, perde seçiminizi tek renkten yana kullanmalısınız.
Duvar kağıdı almadan önce firmalara göz atmanızı tavsiye ederiz. Firmaların sezon sonu rulolarını indirimli fiyatlara satın alabilirsiniz.
- Öncelikli olarak, oda içerisinde nasıl bir atmosfer yaratılmak istendiğine karar verilmelidir,
- Duvar kâğıdının kenarlar düzgün kesilmiş olmalıdır,
- Kâğıt üzerinde delik ve yırtık gibi kusurlar bulunmamalıdır,
- Renk tonları birbirinden farklı olmamalı, desen hatası bulunmamalıdır,
- Kolay yapışabilmeli, silinerek ve yıkanarak temizlenebilmelidir. Duvar kâğıdı seçimindeki en önemli püf nokta, kâğıdın temizlik bakımından kolay kullanılabilir olup olmadığıdır,
- Sağlıklı materyallerden üretilmiş olmalıdır,
- Islatılarak sökümü mümkün olmalıdır,
- Çok parlak ve kuvvetli renkler, tek bir duvarda ya da kolonda kullanılmayacaksa seçilmemelidir. Bunun nedeni, bu duvar kâğıtlarından bir süre sonra sıkılabilecek olmanızdır.
Kağıdı Yapıştırmadan Önce Yüzey Nasıl Temizlenir?
- Tavan ve duvarlar temiz ve iyi durumda olmalı.
- Eski duvar kağıdınız varsa, bunu dikkatlice soyun. Duvara zarar vermemeye özen gösterin.
- Yeni duvar kağıdı için hazırladığınız sıvayı düzgünce duvara sürün ve iyice kurumasını bekleyin. Sıva, yeni duvar kağıdınızın pürüzsüz durmasını sağlayacaktır.
- Alçıpen ve kuru astarlı duvarlar, duvar kağıdı yapıştırılmadan önce astarlanmalıdır.
- Eğer duvar kağıdı yapıştırırken elektriğe ihtiyaç duymayacaksanız, prizleri sökün. Böylece daha kolay çalışırsınız.
- Bütün yüzeyin tozunu alın. Toz, duvar kağıdının iyi yapışmasını engeller ve kabarcıklar kalmasına sebep olabilir.
Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?
Duvarlarınızı kaplamaya başlamadan önce, tavanlarınıza ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Tavanlarınızı boya ile boyayabileceğiniz gibi, kağıtla da kaplayabilirsiniz. Eğer tavanlarınızı da kağıtla kaplayacaksanız, kaplama işlemine tavandan başlamalısınız.
Duvar kağıdının birleşme yerlerinde gölgeler oluşur. Bu gölgelenmeyi engellemek için, kağıtları pencereye paralel olarak yapıştırın. Kağıtları yapıştırmadan önce, her parçanın 0.5 cm kadar üst üste geleceğini göz önünde bulundurarak, duvarı işaretleyebilirsiniz.
Duvar kağıdını gerekli olan boydan biraz daha uzun bırakarak kesin. Kağıdı duvara yapıştırmadan önce ambalajın üzerinde bulunan ürün etiketinde kağıdının özelliklerini okuyun. Kağıdı yapıştırmak için kullanacağınız tutkalın duvar kağıdının cinsine uygun olup olmadığına dikkat edin. Kağıdı duvara yapıştırın ve kurumasını bekleyin.
Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür?
Duvar kâğıdını çıkartmak, yapıştırmaktan çok daha kolaydır. Bunun için bir kovaya ılık su konulur ve içerisine bir miktar bulaşık deterjanı ilave edilir. Sünger yardımıyla, duvarlar sabunlu su ile silinir. Belli bir süre sonra, duvar kâğıtları kalktıkları noktalardan rahatlıkla sökülebilir.
Duvar kâğıtları bu yöntemler aracılığıyla yapıştırılabilir ve sökülebilir. Yapıştırma işlemi biraz zahmetli olacaktır, ancak kaliteli bir duvar kâğıdı uzun yıllar boyunca kullanılabilir ve kişiye büyük bir kullanım kolaylığı sağlayabilir.
Duvar Kağıdı Nasıl Temizlenir?
- Duvar kağıtlarının rulo kağıdında bakım ve temizliğe dair öneriler bulunmaktadır. Bu önerileri muhakkak okuyun ve uygulayın.
- Yumuşak, temiz ve suyu iyice alınmış bir bezle ayda bir kez silin.
- 4-5 parça beyaz kağıt havlu ya da fırın kağıdı kullanarak yağ lekelerini temizleyebilirsiniz.
- Sıcak ütüyle duvar kağıdını ütüleyerek boya lekelerini temizleyebilirsiniz.
- Suya dayanıklı olanlarını pirinç sirkesi ve su karışımıyla silebilirsiniz. Sildikten hemen sonra kurulamalısınız.
- Plastik duvar kaplamalarını deterjanlı suyla temizleyebilirsiniz. Fakat hemen kurulamayı unutmayın. Kurulamazsanız kabarırılar.
- Kumaş dokulu duvar kağıtlarınızı önce elektrik süpürgesiyle temizleyip sonra nemli bir bezle silebilirsiniz.
- Hasır gibi su ile temizlenmeyen kaplamalar yumuşak toz alma fırçası, kuru bez veya elektrikli süpürge ile temizlenebilir.
Duvar Kağıdındaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Duvar kağıtları kullanıma bağlı olarak zamanla el izleri, kalem lekeleri vs. ile kaplanır. Bu lekelerden kurtulmak için arap sabunu kullanabilirsiniz. Ilık bir suya bir miktar arap sabunu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma daldırın ve bu bezle duvar kağıdını silin.
Duvar kağıdındaki lekeler için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Ilık suyun içine bir miktar bulaşık deterjanı koyun. Bu suyla lekeleri silebilirsiniz. Fakat bezin fazla sulu olmamasına dikkat edin. Aksi durumda duvar kağıdı zarar görebilir. Bez yerine sünger de kullanabilirsiniz.
Zor lekeler ile karşı karşıyaysanız başka bir yöntem denemenizi öneririz. Bir kovaya dört litre ılık su koyup içine de bir su bardağı sirke, bir su bardağı borax, bir su bardağı da köpüklü amonyak koyup karıştırın. Köpüklü amonyağı, eczaneden temin edebilirsiniz. Bu karışımla lekelerden kurtulabilirsiniz. Sildikten sonra duvar kağıdını kurulamalısınız.
Eğer duvar kağıdınızda yağ lekeleri varsa, bir süngere talk pudra dökerek lekeleri ovalayın. Temizleme sırasında duvar kağıdını aşındırmamaya dikkat edin. Pudralı süngerle ovaladıktan sonra on dakika bekleyin ve ardından duvar kağıdındaki pudrayı bir bez yardımıyla alın.
Hasarlı Duvar Kağıdı Nasıl Onarılır?
Kabarcık ve Kırışıklıklar
Kırışıkların yoğunlaştığı ve duvar kağıdının zerafetini zedelediği durumlarda, tek ihtiyacınız, bir bıçak ve fazladan duvar kağıdı olacaktır. Kabarcık ve kırışıklıkları gidermenin en iyi metodu, sorunlu bölgeyi kesip çıkararak, fazladan duvar kağıdını, sorunlu bölge boyutunca yapıştırmaktır.
- Sorunlu bölgenin alanını ölçün. Fazla duvar kağıdından, sorunlu bölgeden daha büyük olacak şekilde, bir parça kesin. Kesme işlemi için, spatula kullanın. Kesme işleminin zor olduğu durumlarda, kazıma yapın.
- Duvar kağıdının desenini iyi inceleyin ki, bu desen doğrultusunda doğru alanı kesmiş olun.
- Bir miktar duvar kağıdı yapıştırıcısı ile, yeni kestiğiniz parçayı, duvara yapıştırın.
- Yamanın kenarlarını iyice bastırın ve bir müddet böyle bekleyin.
- Fazladan duvar kağıdının deseni, çıkartılmış parça ile birebir uyuşmuyorsa, boşlukları doldurmak için boyama malzemeleri ve keçeli kalemler kullanabilirsiniz.
Bütük Yırtıklar
Bir çok kişi, duvar kağıtlarını büyük parçalar şeklinde yırtıp, çıkartır ve yenileriyle değiştirirler. Yeni duvar kağıtları mükemmel seçim olabilir, fakat bütçenize zarar verir. Bütçeden kazanabilmek için, duvar kağıdının bir kısmını fotokopileyin ve onarın.
- Duvar kağıdından, büyük bir parça çıkarın. Sorunlu bölgeyi desen olarak tamamlayacak ve tamamen kapatacak parçayı seçtiğinizden emin olun.
- Şık ve dayanıklı bir kağıdı, fotokopi makinesine yerleştirin.
- Çıkartılmış parçayı, fotokopi makinesinden geçirin.
- Fotokopisini aldığınız parçayı, duvar kağıdı yapıştırıcısı ile, duvara iyice yapıştırın.
Küçük Yırtıklar
- Ufak yırtıkların onarılması, her zaman daha kolaydır.
- Bir parça ekstra duvar kağıdı kesin ve yırtık üzerine yapıştırın.
- Bu yırtıkları onarmak için diğer yöntemler; renkli fotokopi ile çoğaltılmış duvar kağıdı, internetten bulunmuş desenleri bastırmak olabilir.
- Ufak yırtıklarda, duvar kağıdı ile birebir örtüşmeyecek ve canlılık katacak desen seçimlerine yönelebilirsiniz.
- Yukarıda bahsedilen ipuçlarıyla, duvar kağıtlarınızı onarmak daha kolay olacaktır.
Evinizin dekorasyonu için duvar kağıtları iyi birer alternatiftir. Birbirinden çeşitli modeller ile evinizde farklı bir hava estirebilirsiniz.