Ege Otları Nelerdir? Ege Otları Hakkında Bilgi

Ege’nin kendine has otları bin bir çeşit yemeğe lezzet katıyor. Dağlamadan radikaya, cibes otundan şevketi bostana kadar onlarca çeşit taze ot Ege’nin mutfak kültürünü oluşturuyor.

Yemeklere lezzet katan Ege otlarını tanıyalım.

Cibes Otu

Cibes Otu

Turpgiller familyasından olan cibes otu, lahana ve karnabaharın toplanıp işlenmesinden sonra toprakta kalan kısmından elde edilen ottur. Salatası ve yemeği yapılır.

Şevketi Bostan: Mübarekdikeni, akız adıyla da bilinen şevketi bostan, papatyagiller familyasından dikenli bir ottur. Kaynatılıp salatası yapılır.

Deniz Börülcesi

Deniz Börülcesi

Ispanakgiller familyasından olan deniz börülcesi denize yakın yerlerde yetişir. Tuzlu ve ekşidir. Yemeği ve salatası yapılır.

Arapsaçı: Yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı, ıspanakgiller familyasından bir ottur. Arapsaçının keskin bir anason kokusu vardır.

Turpotu

Turpotu

Çiğ yenildiğinde turp gibi tadar. Beyaz çiçeklidir, haşlanarak salatası yapılır.

Hardal Otu: Tatlı hardal ya da ak hardal olarak da bilinir. Hem salatası yapılır, hem de yumurtalı kavurması yapılır.

Dağlama: Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinen dağlama, tek yıllık otsu bitkilerdendir. Börek ve gözlemelerde kullanılır.

Kazayağı:  Gazyak, karakazıyak olarak da bilinen kazayağı, maydanoza benzeyen bir ottur. Turşularda, salatalarda ve böreklerde kullanılır.

Radika

Radika

Tırtıklı yapraklıdır. Yaprakları koparıldığında içinden süt çıkar. Balığın yanında tercih edilir.

Köremen: Yabani pırasa olarak da bilinir. Bodrum’da nohutla birlikte pişirilir.

Ebegümeci

Ebegümeci

Develik ya da gömeç olarak da bilinen ebegümeci, salata ve yemeklerde kullanılır. Böreği de yapılır.

Kaya Koruğu: Temmuzda başlayıp ekim sonuna kadar açmaya devam eder. Özellikle denize yakın yerlerde yetişir. Haşlanıp salatası yapılır.

Tilkişan: Yabani tatlı kuşkonmaz olarak da bilinen tilkişan, dikenli bir yapıya sahiptir. Yumurtalı ya da yumurtasız kavurması yapılır.

Zahter: Dağ kekiği olarak da bilinen zahter çok güzel kokar. Salatası ve kavurması yapılır.

Ege’nin kendine has olarca çeşit otunun olması sebebiyle İzmir’de her yıl Ot Festivali düzenleniyor. Alaçatı’da düzenlenen Ot Festivali her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu