Ekmek Yapma Makinesi Bakımı ve Onarımı
Ekmek yapma makinesi bakımı ihmal edilmemelidir. Bakını düzenli olarak yaptığınız ekmek yapma makinesini uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Ekmek Yapma Makinesi Bakımı
Ekmek yapma makinelerini bakımında en önemli kısım, temizliktir. Temizleme işlemine başlamadan önce makinenin fişini prizden çekiniz ve soğumasını bekleyiniz. Pişirme haznesinin iç ve dış kısımlarını nemli bir bezle siliniz. Yapışmaz teflon malzeme ile kaplanmış haznenin temizliğinde keskin ve aşındırıcı maddeler kullanmayınız. Hazne iyice kurulandıktan sonra yerine yerleştirilir. Hamur karıştırma kolunu milden çıkarmada zorlanırsanız hazneyi sıcak suyla doldurunuz ve 30 dakika bekleyiniz. Böylece daha kolay çıkacaktır. Hamur karıştırma kolunu nemli bir bezle iyice temizleyiniz. Gövdeyi temiz ve nemli bir bezle siliniz, kesinlikle yıkamayınız. Hazne ve hamur karıştırma kolunu bulaşık makinesinde yıkamayınız. Temizlik işlemi bittiğinde kapağı kapalı olarak diğer kullanım için bekletiniz.
Ekmek Yapma Makinesi Arızaları
Ekmek yapma makinelerinde de diğer elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi arızalar meydana gelir. Bu arızalar direkt olarak cihazı kullanamamıza sebep olabileceği gibi yapılan ekmeğin istenilen kalite ve özellikte olamamasına da yol açabilir. Bu arızalar nelerdir?
Cihaza enerji ulaşmıyor ise priz, fiş , besleme kablosu sırası ile enerjinin gelip gelmediği kontrol edilir, kopukluk varsa giderilir.
Motor dönmüyor ise hamur yoğurma işlemi gerçekleştirilemez. Motorun dönmemesinin nedenlerinden biri motora enerjinin ulaşmamasıdır, bağlantılar kontrol edilerek arıza giderilir. Motorun mili ile pişirme haznesi veya rulman arasında bir sıkışma meydana gelmiş olabilir. Mekanik olarak tamir edilmelidir.
Rezistans ısıtma işlemi yapmıyor ise bu durumda rezistansta kopukluk kontrolü yapılır. Arızalı rezistans değiştirilir. Rezistansa kumanda eden PTC ve 40 devresi kontrol edilir. Bu devrede olabilecek bir arıza rezistansın belirli aralık ve sürelerle çalışmasını engelleyecektir.
Cihaz sigorta attırıyor ise besleme kablosu ve fişten başlayarak cihazın tümünde kısa devre ve gövdeye kaçak kontrolü yapmak gerekir. Bu kontrolün nasıl yapılacağı önceki öğrenme faaliyetlerinde açıklandığından burada tekrar edilmeyecektir.
Pişirme sırasında havalandırma deliklerinden duman çıkışı istenmeyen bir durumdur. Bu dumana sebep, ısıtıcı eleman üzerinde malzemelerin yapışmış veya yağ kalıntılarının bulunmasıdır. Ekmek yapma makinesinin fişini çekerek soğumasını sağlayınız. Isıtma elemanını ( rezistans ) temiz bir bez ile temizleyiniz.
Bu arızaların yanında yapılan ekmeğin daha kaliteli, lezzetli ve istenen özelliklerde olmasını temin etmek için dikkat edilmesi gereken kurallar ve bu kurallara uyulmadığında olabilecek olumsuz sonuçlar, cihazların kullanma kılavuzlarında uzun uzun açıklanmaktadır. Kullanma kılavuzunu dikkatle okumalı ve talimatlara uymalısınız.