Ekşi Maya Tarifi
Ekşi maya tarifi için ihtiyacınınz olan malzemeler yalnızca su ve undur. Ekşi maya nasıl yapılır? Kolay ekşi maya yapımı.
Maya doğada bulunabilen ve birçok çeşidi olan bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ise bu mikroorganizmanın alt grubudur. Mayanın içinde B vitaminleri, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko selenium gibi mineraller ve protein bulunur. Sık kullanılan maya çeşitleri ekşi maya, hazır yaş maya, instant maya ve kuru mayadır.
Maya Çeşitleri
Ekşi maya: Fermente edilerek üretilir. İçeriğinin yüzde yetmişi sudur. Uygun koşullarda dayanma süresi 3-4 haftadır.
Hazır yaş maya: Yaş mayanın dayanma süresini uzatmak üzere üretilmiştir. Yüzde 7-5 ile 8,3 arasında bir oranda su içerir. Ilık suyun içinde ıslatılmak sureti ile kullanılır. Kullanılıncaya kadar 0-4 derece arasında muhafaza edilir. Uygun koşullarda dayanma süresi 3-4 haftadır.
İnstant maya: Çok ince, granül yapısındadır ve hemen çözünür. Su içeriği yüzde 5’e düşürülmüştür. Islatılmasına gerek olmaksızın, direkt olarak una karıştırılmak suretiyle kullanılabilir. Serin ve kuru bir ortamda iki ay kadar muhafaza edilebilir.
Kuru maya: Ev kullanımına uygundur. Krem renginde ve küçük granüller halindedir. Kullanılmadan 15 dakika kadar önce ılık suda eritilerek hazırlanır. Serin ve kuru bir ortamda on iki ay kadar muhafaza edilebilir.
Şimdi ekşi maya tarifi verebiliriz.
Adım Adım Ekşi Maya Tarifi
Malzemeler
- 1 çay bardağı ılık içme suyu
- 2 yemek kaşığı un
Hazırlanışı:
- Gün:
Cam bir kavanozda 1 çay bardağı ılık içme suyu ile 2 yemek kaşığı unu karıştırın. Karışım, kremaya benzer bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Kavanozun üzerini temiz bir bezle örterek, oda sıcaklığında 24 saat kadar bekletin.
- 2. Gün:
Karışıma yarım çay bardağı su ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. İyice karıştırın. Üzerini örterek, oda sıcaklığında 24 saat kadar bekletin.
- 3. Gün:
Bu aşamada maya hacminin iki katına ulaşmış ve ekşi bir koku almış olması gerekiyor. Üzerinde oluşmaya başlayan kabuki belirginleşmiştir. Mayaya yarım çay bardağı sui le yarım yemek kaşığı un ekleyip, iyice karıştırın. Üzerini örterek, oda sıcaklığında 24 saat kadar bekletin.
- 4. Gün:
Bu aşamada, maya hacminin bir önceki güne oranla iki katına çıkmış olması , ekşi kokuyor olması ve gözeneklerinin oluşmuş olması gerekiyor.
- 5. Gün:
Aynı işlemleri uygulayın.
- 6. Gün:
Aynı işlemleri uygulayın.
Son gün, mayanın kabarmış, ekşi kokulu ve gözenekli olması gerekir.
Dört beş gün boyunca un ve su ekleme işlemini 12 saatte bir yapmanız gerekir.
Ekşi mayayı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Haftada en az bir kere yukarıdaki ölçülerde un ve su ile besleyebilirsiniz.
İkinci veya üçüncü günün sonunda mayada yukarıda betimlenen gelişmeleri gözlemleyemiyorsanız, maya tutmamış anlamına gelir. Bu durumda, en baştan başlamanız ve yeniden denemeniz gerekir.
Nohutla Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Gerekli Malzemeler
- 1 su bardağı nohut
- 1 tutam tuz
- 1 tutam toz şeker
- 1 kaşık un
- 1 kaşık süt
Hazırlanışı
- Nohutları bir gece önceden suya koyun. Nohutları bir kaba alın ve kabın içine nohutların üzerini aşacak kadar su ekleyin. Nohutlar bir gün bekletildikten sonra şişecektir.
- Maya için kullanacağınız malzeme buradaki nohutun suyudur. Nohutları kaptan alın. Nohutun suyuna diğer malzemeleri de ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın.
- Elde ettiğiniz karışımı 2-3 gün bekletin. Bu süre boyunca karışımı ara ara karıştırın. Süre sonunda mayanız kullanıma hazır olacaktır.
- Hamur işlerinizde bu mayadan 1 paket maya yerine hazırladığınız malzemeden üç kaşık kullanabilirsiniz.
Ekşi Maya Nasıl Saklanır?
Ekşi mayayı buzdolabından çıkarın. Kavanozdaki mayanın gereksiz kısmını ayırın, ayırdığınız kısmı kullanabilirsiniz ya da ihtiyacı olan birine verebilirsiniz. Kalan mayanın miktarı kadar un ve suyu mayaya ilave edin. İyice karıştırın. Oda sıcaklığında fermente olmasını sağlayın. Maya fermente olurken kavanozun kapağını iyice kapatmayın. Biraz aralık bırakın.
Hacmi iki katına çıktığında maya fermente olmuş demektir. Eğer ekmek yapacaksanız bir yemek kaşığı mayayı ayırın. Kalanı da kavanozun ağzını kapatıp buzdolabında muhafaza edin. Eğer ekmek mayalamayacaksanız kavanozu ağzını kapatıp direkt buzdolabına kaldırabilirsiz.
Bir sonraki beslenmeye kadar ekşi maya buzdolabında yavaş yavaş fermente olmaya devam edecektir. Ekmek mayalayacağınız zaman yukarıda anlatıldığı gibi önce mayayı besleyip ondan sonra bir kaşık ekmek için alabilirsiniz. Ardından yine kavanozu buzdolabına kaldırmalısınız.
Haftada bir ekmek yapıyorsanız mayayı ekstradan beslemeye gerek yok. Her beslemeden sonra ekmek için bir kaşık maya alıp, kalan mayayı buzdolabına geri koyabilirsiniz.
Ekşi mayayı saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri cam kavanozun hijyenidir. Cam kavanozu ve kapağını kaynar su ile dezenfekte etmelisiniz. Eğer ev yapımı sirkeniz varsa dezenfekte ederken bunu da kullanabilirsiniz. Dezenfekte mayanın sağlıklı koşullarda saklanabilmesi ve içinde bakteri ürememesi için önemlidir.
Mayayı alırken tahta kaşık kullanmayın. Tahta kaşık bakteri tutar. Onun yerine iyi bir slikon ya da çelik kaşık kullanmalısınız.
Maya Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Mayanın kullanım ölçüsü önemlidir. Ölçüsü kadar kullanılması gerekir, yoksa mayalanma gerçekleşmez.
- Maya hazırlanıken, cam bir kap kullanırsanız, köpüklenme ve kabarma oranını gözlemleyebilirsiniz.
- Mayalı hamur hazırlanırken tuz mayanın üzerine konmamalı, una karıştırılmalıdır.
- Mayalı hamurda kullanılacak sıvının ılık olması gerekir. Serçe parmağınız ile kontrol ettiğinizde, parmağınızı yakmaması önemlidir.
- Mayalı hamur yoğurulduktan sonra, bir süre üzeri örtülerek karanlık ve ılık bir ortamda dinlenmeye bırakılmalıdır.
- Mayalı hamur fazla bekletilirse ekşir ve kabarmaz. İlla bekletilmesi gerekiyorsa, buzdolabında bekletilmelidir.
- Mayalı hamuru yoğururken, çok uzun süre yoğurmamak gerekir.
- Hamurun kıvamı önem taşır; yumuşak olmalıdır. Sert hamurda mayalanma meydana gelmez.
- Mayalı hamuru hazırlarken tuz mutlaka eklenmelidir. Tuz, mayalı hamura elastikiyet verir.
- Mayalı hamur birkaç defa dinlendirilip, tekrar yoğurulmalıdır.
- Mayalı hamurun pişirileceği fırın önceden 180-200 derecede ısıtılarak hazırlanmalıdır.
- Mayalı hamura şekil verildikten sonra, bir süre daha ılık bir ortamda bekletilmesi, fırında daha fazla kabarmasını sağlar.
- Yumurta sarısı, mayalı hamura şekil verildikten sonra, fırına girmeden hemen önce sürülmelidir.
Kendi üretiminiz ekşi maya ile yapacağınız tariflerin çok daha lezzetli olacağına eminiz. Afiyet olsun.