Elektrikli Isıtıcı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Küçük mekanların ısıtılmasında hem enerjiden tasarruf etmek hem de pratik olması sebebiyle genellikle elektrikli ısıtıcılar kullanılmaktadır.

Eviniz küçükse, stüdyo daireye sahipseniz ya da tek bir odayı ısıtacaksanız elektrikli soba kullanabilirsiniz. Elektrikli soba kullanıyorsanız, yangın ihtimaline karşı yatarken ya da evden dışarı çıkarken elektrikli ısıtıcıyı kapatın. Ayrıca gün içinde de belli aralıklarla ısıtıcıyı kapatarak dinlenmesini sağlayın.

Isıtıcıları koltuk, masa, yatak gibi kolaylıkla tutuşabilecek yerlerden uzak konumlandırın.
Elektrikli sobanın fazla elektrik yaktığını göz önünde bulundurun.

Güvenlik Uyarıları

  • Isıtıcı cihazları mutlaka topraklı prizde kullanılmalıdır.
  • Bağlanacak prizin sigorta sistemi, ısıtıcı cihazın gücüne uygun olmalıdır.
  • Uzatma kablosu kullanılmamalıdır. Uzatma kablosu kullanılması kablonun ısınmasına ve ısıtıcının fazla enerji çekmesine neden olur.
  • Istıcıları ıslak zeminde kullanmamalıdır.
  • Isıtıcıların üzerinde yangın çıkarabilecek herhangi bir cisim bulundurulmamalıdır.
  • Istıcı cihazların arkasında bulunan havalandırma delikleri kesinlikle kapatılmamalıdır. Hava sirkülasyonuna engel olmamak için cihazın arkası, duvardan en az 20 cm mesafede olmalıdır.
  • Cihazın temizleme veya bakım işlemleri için mutlaka soğumuş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kablonun sıcak yüzeylere temas etmesi engellenmelidir. Zarar görmüş veya yıpranmış kablolar kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Cihaz çalışırken, metal aksamlara dokunulmamalıdır.

Isı Nasıl Muhafaza Edilir?

En alt ve en üst katlardan ev seçmemeye özen gösterin. En alt kat, topraktan gelen soğuğu çeker, en üst kat ise, çatıdan gelen soğuk ve sıcağa fazlaca maruz kalır. Ara katlar, ısınma ve serinleme bakımından daha avantajlıdır.

Ne şekilde ısınırsanız ısının, ısı yalıtımını düzgün sağlayamazsanız tam verim alamaz ve yüksek faturalar ödemek zorunda kalırsınız.

Eğer en üst katta oturuyorsanız, çatıda ısı izolasyonu bulunmasına özen gösterin. Isı yalıtımı sayesinde %50’ye varan tasarruf sağlanabilir. Yalıtım, ısının odalarda eşit dağılmasına ve sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olur.

Evin içinde, kendi alacağınız birkaç basit önlemle de ısı yalıtımını destekleyebilirsiniz. Kapı ve pencere kenarlarına, yapışkan bantlar çekerek, hava sızıntılarını engelleyin. Böylece, dışarıdaki soğuk hava eve girmez ve evdeki sıcak hava da dışarı çıkmaz.

Perdeler de, pencereden gelen soğuk havayı engeller. Uzun perdeler kullanarak, ekstra yalıtım sağlayabilirsiniz.

Kullanılmayan veya az kullanılan odalarda ısıtıcı çalıştırmanıza gerek yoktur. Kombi hariç diğer ısıtıcılar, tek bir odanın ısınmasını sağlar. Bu tarz ısıtıcılar kullanıyorsanız, ısıtıcı çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Oda kapısının da kapalı olmasına dikkat edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu