Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi çok az malzemeyle evde yapılabilir. Elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
Elma sirkesi fermente elma suyundan elde edilir. Püf noktalarını bilerek evde kolayca elma sirkesi yapabilirsiniz. Sirke salatalardan turşulara kadar pek çok alanda kullanılabilir.
Elma Sirkesi Yapımı
Malzemeler
- 3 orta boy elma, soyulmuş ve yıkanmış
- 2 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı şeker
Yapılışı
Elmaları güzelce yıkayın. Dilerseniz kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Fakat bunlar da sirkeye tad verir. Elmaları küçük parçalar halinde kesin. Ardından geniş ağızlı, orta boy bir kavanoza koyun. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Şekeri de koyup iyice karıştırın. Ardındna kavanozun kapağını bir kahve filtresi ya da ince bir bezle örtün ve sıkıca kapatın.
Karışımı karanlık bir yerde iki hafta tutun. Bu sırada fermantasyonu hızlandırmak ve küf oluşumunu engellemek için kavanozu her gün karıştırın. Yüzeyde kabarcıklar oluştuğunda kavanozdaki sıvıyı süzün. Sıvıyı tekrar kavanoza koyun ve ağzını filtre ya da bezle örtün, kapağını sıkıca kapatın. Böylece demlensin. Tadını kontrol edin, istediğinizi tada ulaşmışsa kullanmaya başlayın. Elma sirkesi dolapta 1 yıl muhafaza edilebilir. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre 3-6 hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (% 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Elma Sirkesi Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır.
Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konu hijyendir. Kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir.
Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır.
Sirkeleşme için ılık ( 15-25° C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez.
Ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
Elma Sirkesinin Faydaları
Elma sirkesi hem yemeklerde hem de cilt bakımında kullanılmaktadır. Kanıtlanmış bir bilimsel faydası bulunmamakla birlikte, kimi bilim insanları elma sirkesinin faydalarından bahseder. Japon bilim insanlarına göre bu sirke obeziteyle mücadelede kullanılabilir. Her gün bir bardak elma sirkesi içmek faydalıdır.
Bir başka araştırmaya göre elma sirkesi diyabetli insanların kan şekeri ve insülin değerlerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Diğer yandan asit düzeyi göz önünde bulundurularak elma sirkesinin fazla tüketiminden kaçınmak gerekir. Dişlerinize ve midenize zarar verebilirsiniz.