En Çok Kullanılan Mutfak Gereçleri

En çok kullanılan mutfak gereçleri nelerdir? Mutfakta işlerini kolaylaştırmak istiyorsanız kullanışlı mutfak gereçlerinden faydalanabilirsiniz.

Mutfakta harikalar yaratmak istiyorsanız en çok kullanılan mutfak gereçleri için yatırım yapmaya başlayın. İyi bir aşçının elinin altında bulunması gereken mutfak araçları nelerdir?

En Çok Kullanılan Mutfak Gereçleri Nelerdir?

Bıçaklar

Her mutfakta rahat çalışabilmek için iyi kalitede birkaç bıçak olması gerekir. Yemek pişirmenin ön hazırlıkları aşamasında kullanılan bıçaklar sonucu da etkiler. En iyi kalitede bıçaklar karbon çelik karışımı bıçaklardır, sapının ise tahtadansa plastik olması hem bulaşık makinası, hem de kullanım açısından kolaylık sağlar.

Aşçı Bıçağı: Genellikle 20 cm uzunluğunda olan aşçı bıçakları, el büyüklüğünüze göre daha büyük, ya da daha küçük olabilir. Bu bıçağı hemen hemen tüm mutfak işlerinizde kullanabilirsiniz.

Soyma Bıçağı: Mutfağınızda soyma bıçaklarından birkaç farklı çeşit bulundurmanızda fayda var. Bu bıçakları soyma işlemi için kullanacaksınız. Genellikle 7 cm ile 12 cm uzunluk arasındadırlar, kavisli ve düz ağızları olabilir.

Testere Dişli Ekmek Bıçağı: Testere dişli bir ekmek bıçağı da mutfak için vazgeçilmezdir. Bu bıçak ekmeği kesmek, kekleri katlara ayırmak, domates kesmek ve büyük meyve ve sebzeler için gereklidir.

Mutfağınızda bu bıçakları bulundurarak, yemek pişirmeden önceki hazırlıklarınızı kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Mutfakta bıçaklarınızı tehlike arz etmeyecek şekilde yerleştirmeniz çok önemlidir. Bunun için bıçak blokları iyi bir çözüm olabilir. Bıçaklarınızın sürekli keskin olması, çalışırken sizi rahatlatacaktır. Bunun için belli aralıklarla bileylenmeleri gerekir.

Tencereler

Tencere Temizliği

Tencere yapımında kullanıla materyallerin pişirilen yemeğe geçme ihtimali vardır. Bu sebeple tencere çeşitleri içinden sağlıklı yemekler için en doğru seçeneğe yönelmek gerekir. Tencereler kolayca temizlenebilen malzemeden üretilmelidir. Bunun yanı sıra tencerelerin tabanını çizmeyecek şekilde ahşap, bambu ya da silikon mutfak gereçleri kullanılmalıdır. Aşınmış, yüzeyi yıpranmış tencere ve tavalar da kullanılmamalıdır.

Alüminyum: Alüminyum kaplar kullanıma bağlı olarak zamanla besinlerin alkali ve asit içeriğinden etkilenir. Bu sebeple temizliğine dikkat etmek gerekir.

Bakır: Bakır kaplar ısıyı iyi iletir. Bakır kaplar kalaylanarak kullanılmalıdır. Kalayları eskimiş bakır kap ve tencereler kullanılmamalıdır.

Cam: Son derece sağlıklı bir alternatiftir. Fırında ya da ocakta rahatlıkla kullanılabilir. Hem pişirme hem de saklama kabı olarak kullanılabilir. Cam pişirme kapları çizilmemesi için telle ovulmamalıdırlar.

Çelik: Çelik kaplar kolay yıpranmaz ve dayanıklıdır. Çelik kaplar besinleri saklamak için de uygundur.

Demir: Kaliteli dökme demir tencereler bakımına dikkat edilirse ömür boyu kullanılabilir.

Seramik: Kaliteli seramik kaplar kullanılmalıdır. Aksi durumda besinlere kurşun maddesi geçebilir. Bilinen, iyi markalar tercih edilmelidir.

Teflon: Yapışmaz özellikleri ile sıkça tercih edilirler. Kaplaması zarar görmüş, yıpranmış teflon kaplar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Toprak: Zarar görmemeleri için toprak kaplar pişirme sırasında kısık ateş kullanılmalıdır. Toprak kaplar kullanıldıktan sonra iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır.

Rende

Şefler bu araç olmadan yaşayamayacaklarını iddia ediyorlar. İnce rende, her türlü narenciye, rendelenmiş sarımsak, zencefil, taze zerdeçal, taze biberler, sert peynirler, hindistan cevizi, tarçın çubukları ve hatta çikolatayı rendelemek için harika bir iş çıkarır.

Borcam

Yiyeceklerin hazırlanıp pişirilmesi ve sunumu için kullanılabilen bir mutfak eşyası olan borcam nasıl kullanılır?

Fırında, mikrodalga fırında, buzdolabında ve derin dondurucuda kullanılabilir. Mikrodalga fırında kapaksız ve mikrodalga fırının kullanım şartlarına uygun olarak kullanılabilir.

Cam seramik ocak üzerinde doğrudan ve elektrikli ocak ile gazlı ocak üzerinde alev dağıtıcıyla birlikte kullanılabilir. Izgara üzerinde kullanmayınız.

Ocak üzerine önce en düşük ısı ayarında koyunuz. Sonra gerekiyorsa ısıyı kademe kademe, orta derecelere kadar yükseltiniz. Yüksek ısılarda ocak üzerinde alev dağıtıcı ile birlikte bile olsa kullanmayınız. Unutmayınız, birçok yemek çeşidi için lezzetli yemek pişirmenin temel kurallarından birisi, “kısık ateş” yöntemini kullanmaktır.

Maruz kalabileceği maksimum ani ısı değişikliği 230°C’dir. Yavaş yavaş ısıtmak ve soğutmak koşuluyla -40°C’de derin donducuya; 300°C’de fırın kullanımına dayanıklıdır. Ani ve yüksek ısı değişikliklerinden sakınınız. Derin dondurucudan veya buzdolabından çıkardıktan sonra; ısıtma / pişirme işlemine başlamadan önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyiniz.

Sıcak ürün içine ve üzerine soğuk; soğuk ürün içine ve üzerine sıcak sıvı dökmeyiniz. Ürün sıcakken kuru bir bezle tutunuz. Kesinlikle ıslak bez kullanmayınız. Islak veya soğuk zemine koymayınız.

Saklama Kapları

Hazırda böyle kaseler olması, düzenli olmanızı ve yemek yapmaya başlamadan önce malzemelerinizi düzenlemenize yardımcı olur. Üstelik saklama kaplarının kapakları vardır, bu nedenle kalan yemekleri bu kaplarda saklayabilirsiniz.

Mutfak Makası

Bütün bir tavuğu parçalamak, her parçayı dilediğiniz gibi kullanmanıza yardımcı olur. Bunun için de bir mutfak makasına ihtiyaç duyarsınız. Keskin bir çift makasla bu iş çok kolay olur. Otları kesmek için de bu makaslardan faydalanabilirsiniz.

Kesme Tahtası

Sebze meyveleri ve etleri kesmede en önemli yardımcı araç olan kesme tahtaları mutfakta işinizi kolaylaştırıyor. Kesme tahtaları iyi bir yardımcıdır, fakat gıdayla doğrudan temasından dolayı imal edildikleri malzeme de oldukça önemlidir. Kesme işleminden dolayı yüzeyinde küçük yarıklar oluşmaktadır. Bu da mikroplar için ideal bir ortam oluşturur. Hijyen sebebiyle kesme tahtası satın alırken hem temizlik hem de kullanışlılık özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Cam kesme tahtası: Cam malzemesi her zaman en sağlıklı alternatif olarak görünmektedir. Eğer kırık değilse cam kesme tahtasının üzerinde mikrop üremesi mümkün değildir. Her kullanımdan sonra iyice yıkadığınız cam kesme tahtanızı uzun yıllar boyunca güvenle kullanabilirsiniz.

Fakat cam kesme tahtası, bıçak darbelerinden dolayı ya da dikkatsizlik sonucu kırılabilir. Bu anlamda kullanılırken dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra cam malzemesi bıçağın körelmesine sebep olabilmektedir. Satın alırken bu göz önünde bulundurulmalıdır.

Plastik kesme tahtası: Plastik kesme tahtaları tırtıklı yapıdadır. Dolayısıyla mikropları üzerinde barındırma ihtimali yüksektir. Plastik kesme tahtasını kusursuz şekilde temizlemek için, her kullanımdan sonra bulaşık süngeri be bulaşık deterjanı ile iyice yıkamak gerekir.

Duruladıktan sonra, ortadan ikiye kestiğiniz bir limon ile tahtayı ovun. Böylece kesme tahtanız temizlenmiş olacak.

Ahşap kesme tahtası: Kullanılışlıkları ve uzun ömürlü olmaları sebebiyle ahşap kesme tahtaları en çok tercih edilen kesme tahtalarındandır. Ahşap kesme tahtası hem bıçak dostudur, hem de rahat bir kesme ortamı sağlar. Ahşap kesme tahtası da tıpkı plastik kesme tahtası gibi temizlenmelidir. Böylece aynı zamanda hijyenik olacaktır.

Mutfak Robotu

Mutfak robotu, yiyeceklerin doğrama, rendeleme, öğütme, sıkma, karıştırma ya da çırpma gibi işlemlerden geçirilmesinde kullanılan elektrikli ev aletidir. Kullanımı kolay, temizlemesi daha zor bir mutfak aletidir. Mutfak robotunu temizlemek için kullanımdan sonra zaman kaybetmemek çok önemlidir.

Her türlü kesme, kırma işlemleri için bu aletten faydalanmak gerektiği için her evde bir adet bulunması önemlidir.

Blender

Unlu mamullerden pasta, börek ve benzeri yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan yardımcı el aletidir. Esas işlevi karıştırma ve yoğunlaştırmadır. Örneğin, yumurta karıştırmak ya da yumurtayı şekerle karıştırmak gibi basit işlemleri çabucak ve kolayca yapan yardımcı mutfak aletidir. Bu cihazlarda hız kontrol sitemi bulunmaktadır. Kap içerisinde bulunan malzemenin özelliğine göre cihazın hızı ayarlanır.

Motor çalışır durumdayken kap içerisine büyük parçalar atılmaması gerekir. Aksi takdirde cihaz bıçağına veya diğer parçalara zarar verebilirsiniz. Mikserlerde mayonez, omlet, krema, peynirli karışımlar, sos ve çorba hazırlamak ve yumurta çırpmak için çırpıcı teller bulunur. Ürünü çalıştırmadan önce bu çırpıcı teller takılır. Ürünün sürekli kullanılması motor için zararlı olabilir. 10 dakikalık periyotlar hâlinde ara vererek kullanmak cihaz sağlığı açısından iyi olacaktır. Çırpma işi bittiğinde motor durdurularak çırpıcı teller çıkartılır.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu