Enginar Yemeği Nasıl Pişirilir?
Enginar yemeği lezzetli olduğu kadar besin değeri açısından oldukça zengindir. Enginar pişirirken nelere dikkat edilmeli?
Lezzetli bir enginar tarifi için pazardan alınıp temizlenip pişirilene kadar enginarın püf noktalarını bilmek gerekir.
Ülkemizde enginar ile çeşitli yemekler yapılmaktadır. Zeytinyağlı enginar, etli enginar yemeği, enginar dolma, enginar çorbası, enginarlı pilav, enginar salatası bu yemekler arasındadır. Bu yazıda enginarın pişirilmeye nasıl hazırlandığını anlatacağız.
Taze Enginar Nasıl Anlaşılır?
Enginarı sapından tutun ve aşağıya doğru sallayın. Baş kısmı sallanıyorsa enginar tazedir. Sap kısmı sert olsaydı, enginarın başı sallanmazdı. Bu da enginarın taze olmadığı anlamına gelirdi.
Enginar pazarlarda ayıklanmış halde de satılmaktadır. Enginarlar bu şekilde bekleyince kararacağından pazarda limon tozlu suda bekletilir. Bu da enginarın lezzetine etki eder. Alırken buna dikkat etmeniz gerekir.
Sapı kurumamış, nemli olmalıdır. Kafasındaki yaprakların rengi güzel, ne sararmış, ne kurumuş olmalıdır.
Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginarın baş kısmındaki yaprakları etli kısma en yakın yerden kesin. Etli kısmı kesmeyin. Sonra sap kısmını ve baş kısmının sapa yakın yerlerini çok derin olmayacak şekilde soyun. Sap kısmını kullanmayacaksanız keserek baş kısmından ayırın.
Baş kısmının yapraklarını kestiğiniz yerinde tüylü iç kısım çıkacaktır. Bir kaşık yardımıyla u gölgeyi oyarak çıkarın. Ardından enginarı limanlar ovarak kararmasını engelleyin. Eğer enginarı yaprakları ile birlikte pişirmek isterseniz, yaprakları keserken etli kısma uzak bir yerden kesebilirsiniz.
Enginar Nasıl Pişirilir?
Enginarın pişirme suyunu atmayın, bu sudan çorba yapabilirsiniz. Enginarı güzelce temizledikten sonra sıcak suda pişirin. Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatalın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolayca batıyorsa pişmiş demektir.
Enginar Nasıl Servis Edilir?
Enginar yemeği limon sosu, mayonez veya sirke sosu ile sunulur. Haşlayarak tüketmek isterseniz, sofrada yerken yaprakları koparıp sosa batırarak yiyebilirsiniz.
Enginarı elle yiyebilirsiniz. Eğer bu şekilde yemeyi tercih ederseniz, etli kısımlarını dişlerinizle sıyırın. Ancak bu durumda, masaya parmak tası koymayı ihmal etmeyin.
Enginarın göbeği, haşlanarak tabakta servis edilebilir. Bu kısım, yumuşak olduğu için çatalla kolayca yenir. Bu durumda, parmak tasına ihtiyaç duyulmaz.
Afiyet olsun.