Ermeni Mutfağı

Ermeni mutfağı çevre halklarla en fazla etkileşim halinde olan mutfaklardandır. Ermeni mutfağı, Urartu dönemine dayanan bir tarihe sahiptir.

Anadolu’nun kadim medeniyetleri arasında Ermeniler’in de kendine has bir yeri vardır. Ermeniler en az 1500 yıldır Anadolu coğrafyasında yaşamaktadırlar. Birlikte yaşadıkları topluluklarla kültürel etkileşim içinde olmuşlardır. Bu da zengin bir mutfak kültürüne sahip olmalarını sağlamıştır. İstanbul Ermenileri’nin mutfağı dünyanın diğer ülkelerindeki Ermeni mutfaklarından farklılaşır.

Ermeni Mutfağı 2
Görsel: atelierchristine.com/

Ermeni mutfağı Arap, Bizans, Fars, Osmanlı ve Rus mutfaklarından etkilenmiştir. Bunun yanı sıra Ermeniler Müslüman toplumlarla bir arada yaşadıkları için onlardan da etkilenmişlerdir. Fakat Ermeniler bir arada yaşamalarına rağmen yemek konusunda farklı yerlerde alışveriş yaparlardır. Örneğin et için kendi kasaplarını tercih ederlerdi. Çünkü Müslümanlardan farklı olarak kendi kasaplarında et değişik kesilirdi.

Ermeni Yemekleri: Topik, herissa, havidz, dalak dolması, bdug kebabı, işbabyan, anuşabur, khavidz, mafiş.

Ekmek ve Tahıl

Ekmek, Ermeni mutfağında çok önemlidir. Özellikle köylerde kilden yapılmış büyük fırınlarda pişirilirdi. Lavaş ekmeği tonirlerde pişirilir ve uzun süre taze kalırdı. Lavaş pişirildikten sonra kurumaması ve taze kalması için serin bir yere konur. Servis edilmeden önce de nemlendirilir.

Görsel: suitcasemag.com/
Görsel: suitcasemag.com/

Kahve

Ermenice’de kahveye surç (Սուրճ) denir. Ermenistan’da kahve, Türk usulü olarak yapılır. Ancak kahveye “Ermeni kahvesi”, “siyah kahve” ya da “olağan kahve” denir. Genelde tadı daha yoğun ve rengi daha koyu kahverengidir.

Bayram Yemekleri

Ermeniler bayramlar için özel yemekler yaparlar. Noel’de akşam yemeği için balık ve tereyağı ile hazırlanan pilav yemek ve yanında şarap içmek gelenektir. Aziz Sarkis bayramı gecesinde gençler rüya görebilmek için, sonradan hiç su içmeden tuzlu turtalar yer.

Bulgur Çorbası
Görsel: Zerrin | GiveRecipe

Ermeni Mutfağında Balık

Tarihçi Pavstos’un belirttiğine göre, baraj göllerinde alabalık gibi değerli balık türleri yetiştirilmişlerdir. IX. yüzyıl tarihçisi ve filozof Grigor Magistros, dağ nehirlerinde üreyen alabalıkların yüksek besin değerini belirtmektedir. Ermenistan’da balık haşlanarak, yağda kızartılarak, ızgara yapılarak, içi doldurularak, özel baharatlar ve altın renkli safranla hazırlanmaktaydı.

Ermeni Tatlıları

Tatlı olarak daha çok kurutulmuş ve taze meyveler tüketilir. Armut, elma, kayısı, ayva, kızılcık, dut, şeftali, nar, üzüm, erik çeşitleri, limon, portakal, kavun, karpuz gibi meyveler üretilmekteydi. Meyveleri, et ve balık yemekleriyle birlikte kullanmaları da ayrıca dikkat çekicidir.

Food52
Görsel: Food52

Yenilebilir Yabani Bitkiler

Yabani bitkiler daha çok turşu kurmak için kullanılmaktaydı. Yabani otlar tatları ve kokularıyla dikkat çekmekte, vitamin açısından zengin bir çeşitlilik arz etmektedir. Halk tarafında kullanılan yenilebilir yabani bitkiler büyük bir çeşitlilik arz eder ve sayıları 300’ün üzerindedir.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu