Eski Eşyaları Değerlendirmek

Eski eşyaları değerlendirmek için ne yapılır? İşte artık kullanmadığınız eşyaları değerlendirmenin yolları.

Eski eşyalarınızı atmak yerine, onlara farklı işlemler uygulayarak, yeniden hayat kazandırabilirsiniz.

  • Ayakkabı ve giysi kutularını atmak yerine, onları renkli kaplarla kaplayabilirsiniz. Kutunun boyutuna göre içine toka, kemer ya da aksesuarlarınızı saklayabilirsiniz. 
  • Boş bir kuş kafesini çalışma odanızda ofis malzemelerini saklamak için kullanabilirsiniz. 
  • Daha önce kullandığınız davul gibi büyük boyutlardaki müzik aletlerinin bir tarafını kesip, odanıza uygun bir renge boyayıp, raf gibi kullanabilirsiniz. 
  • Meyve suyu kasalarını boyutlandırdıktan sonra kitap ve dergilerinizi saklamak için kullanabilirsiniz. 
  • Eski bir bavulu, ev tekstil ürünlerini saklamak için kullanabilirsiniz. 

Atıl konumda olan eşyalarınızı onararak farklı kullanım alanlarda yaratabilirsiniz. 

Eski eşyalar
Eski eşyalar

Eski Eşyaları Değerlendirmek İçin Ne Yapılabilir?

Satışa Çıkarın

Garage Sale ile eski eşyalarınızı satışa çıkararak, bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.

Garage Sale, yurt dışında sıkça kullanılan bir yöntemdir. Özellikle, evinizin eşyalarını yenilemek istediğiniz zaman, bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için, eski eşyalarınızı satacağınız bilgisini kapsayan bir davetiye hazırlayın. Hazırladığınız davetiyelerinizi, tanıdıklarınıza, çevrenize, ulaşabildiğiniz kişilere dağıtın. Satmayı planladığınız eşyalarınızı, müsait bir alana yerleştirin. Eşyalarınızın üzerine, pazarlık payı kalacak şekilde fiyatlandırma işlemini yapın.

Bu yöntemle, eski eşyalarınızı satarak, evinizin bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

Dönüştürün

Geri dönüşüm için evinizdeki eşyaları ayırarak çevreye katkıda bulunun.

Evinizdeki kağıtları, gazeteleri ve dergileri, çöpe atmayın. Kağıt atıklar için ayrı bir kutu kullanın. Aynı şekilde, giysilerinizi, kullanılmış pil ve diğer elektronik atıkları ayrı kutulara koyun. Giysi ve oyuncak gibi eşyaları, etrafınızdaki gönüllü projelerine göndererek değerlendirebilirsiniz. Kağıt atıklar için, bağlı bulunduğunuz belediyelerden yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde cam, plastik ve teneke kutuları da geri dönüşüm için ayırabilirsiniz. Bu şekilde, evinizdeki çoğu eşya geri dönüşüm çerçevesinde tekrar değerlendirilebilme imkânı bulacaktır.

Kullanılmamak üzere kenara atılmış eşyalarınızı, başkaları için ve çevre dostu projeler için değerlendirerek, evinizin dekorasyonu ve temizliğine dikkat ettiğiniz gibi, çevrenize de duyarlı davranmış olacaksınız.

Eskiyen çizmeden saksı yapımı

Eski eşyaları değerlendirmenin, onları dekorasyonun en dikkat çekici objelerinden biri haline getirmenin ardı arkası kesilmiyor. Bu değerlendirmelerin arasında, çizmeleri birer saksıya dönüştürmek yer alıyor.

Severek aldığınız ve uzun yıllar boyunca kullandığınız yağmur çizmeniz ve hatta botunuz artık eskidi. Ancak, siz onu ne çöpe atabiliyor, ne de eskidiği için ihtiyaç sahibi birine verebiliyorsunuz. O halde gelin, onları birer saksıya çevirelim.

Eskiyen çizme veya botunuzun altında, toprağın havasızlıktan zarar görmemesi ve bitkinin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için delikler açın. Ardından, daha önce saksıda yetiştirdiğiniz gül veya papatya gibi fidanları ya da diğer canlı balkon bitkilerini ayakkabılar içindeki toprağa dikin. Bitki seçiminde elbette ki, canlı çiçekler yerine yapay olanları da tercih edebilirsiniz, ancak canlı çiçekler her zaman daha güzel sonuçlar verecektir.

Çizme veya botlardan yarattığınız saksılarınızı, evinizin ya da bahçenizin dilediğiniz noktasına yerleştirebilirsiniz. Hatta bu saksıları, bahçedeki çitinize monte dahi edebilirsiniz.

Eski kurdelelerinizi değerlendirin

İşinize yaramaz diye, dikiş kutusunun bir köşesinde duran kurdelelerinizi gizlendikleri yerden çıkarın. Eski kurdelelerinizle eşyalarınızı süsleyebilirsiniz.

Runnerları kurdele ile süsleyin

Eski kurdelelerinizle runner’ları süsleyebilirsiniz. Masanızın üzerinde duran düz, işlemesiz runner’ların kenarını eski kurdelelerinizle süsleyebilirsiniz. Runner’ı düz bir zemine yayın. Kurdelenizi ruuner’ın boyundan biraz fazla kesin. Daha sonra kurdeleyi runner kenarlarından bir – iki santim içte kalacak şekilde iple tutturun. Köşelere geldiğinizde fazla boyları birbiriyle fiyonk biçiminde birleştirin. Renkli ipler yardımıyla kurdelenizi runner’a dikin.

Runner’ın tüm kenarlarını süslemek yerine, püskül yaparak örtünün iki kenarından sarkıtabilirsiniz.

Çerçevelerinizi giydirin

Çerçevelerinizin daha şık gözükmesi için kenarlarını kurdele ile süsleyebilirsiniz. Çerçevenin arkasında duran ince levhayı çıkarın. Levhanın etrafını göz önünde bulundurarak kurdeleyi kesin. Levhanın kenarlarına kurdelenin enini düşünerek, kumaşı tutabilecek bir yapıştırıcı sürün. Daha sonra kurdeleyi yapıştırıcının üzerine yerleştirin.

Yerleştirdikten sonra, iyice yapışması ve arasında hava boşluğu kalmaması için elinizle üstünden geçin. Çerçeve boyundan daha küçük boydaki fotoğrafınızı levhanın üzerine yerleştirip, yerine asabilirsiniz.

Yapıştırıcının miktarının çok olmamasına dikkat edin. Fazla miktarda sürülen yapıştırıcı, kumaşı üstüne koyduğunuzda etrafından taşar.

Değerlendirin

Bazı maddelerin doğada yok oluşu çok uzun zaman alabiliyor. Yok olana kadar çevreye bir çok zarar veriyor. Evinizde bulunan eski eşyalarınızı atmak yerine, geri dönüşümünü sağlayabilir ya da ihtiyacı olanlarla paylaşabilirsiniz. Eski eşyaları değerlendirmek mümkün.

Cam: Reçel, meyve suyu şişeleri ve kavanozlar,

Kağıt ve karton: Eski gazete, kullanılmış kağıtlar, ambalajlar, kartonlar, mukavva ve meyve suyu şişeleri,

Metal eşyalar: Konserveler, yağ tenekeleri ve alüminyum kutular,

Plastik:

  • Pet: Su, meyve suyu şişeleri
  • Ps: Ayran, yoğurt ve margarin kapları
  • Pvc: Su ve yağ şişeleri
  • Pp: Plastik şişe kapakları
  • Pe: Deterjan kapları, yağ ambalajları, leğen gibi hacimli kaplar,

Piller: Doğaya zarar vermemek için olabildiğince pil kullanımını azaltmanızı öneririz. Pil yerine; mekanik güneş enerjisiyle çalışan saatler ve elektronik eşyalar gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Eğer pil kullanmanız gerekiyorsa şarj edilebilen piller kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu piller diğer pillere oranla daha ekolojiktir.

Hangi nedenle olursa olsun pillerinizi çöpe atmayın. Biriktirdiğiniz pilleri, zararlı madde atık kutularına atabilirsiniz.

Cep telefonu ve bilgisayar: Kullanmadığınız veya çalışmayan eski telefon ve bilgisayarlarınızı çöpe atmayın. Bu maddeleri atmak yerine belediyelerin belirlediği yerlerdeki geri dönüşüm kutularına bırakabilir ya da yine belediyelerin atık dönüşüm büroları ile kontak kurabilirsiniz. Böylece hem çevreyi korumuş, hem de evinizi kullanmadığınız maddelerden temizlemiş olursunuz.

Okumadığınız kitaplarınızı, giymediğinizi eşyalarınızı, kullanmadığınız mobilyaları sosyal sorumluluk kurumları ile paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu