Eski Mobilyalar Nasıl Yenilenir?
Eski mobilyalar nasıl yenilenir? Mobilya yenileme ile eski mobilyaları çeşitli işlemlerle yenileyerek atmak yerine kullanmaya devam edebilirsiniz. Yeni bir mobilyaya ihtiyacınız olduğunda da yeterli bütçeniz yoksa ikinci el ürün alıp yenileme yapabilirsiniz. Eski mobilyalarınızı yenileyerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Yapmanız gerekenler sadece altı adımdan oluşuyor.
Evinizin dekorasyonunu yenilemeye karar verdiğinizde, mevcut eşyalarla neler yapabileceğinizi göz önünde bulundurmanız bütçenize faydalı olacaktır. Evinizdeki eski mobilyaları atmak yerine değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için birkaç basit yöntem bilmeniz yeterli olacak.
Ya da bit pazarından alacağınız çok ucuz eski mobilyaları yenileyebilirsiniz. Biraz çalışmayla bunları dikkat çekici ve zarif mobilyalara dönüştürebilirsiniz.
- Mobilyayı güzelce zımparalayın. Bosch titreşimli zımpara veya eksantrik zımparanız için 100’lük kum zımpara kâğıdı kullanın. Zor erişilebilir bölgeler için Bosch delta zımpara kullanın.
- Daha sonra mobilyanın yüzeyini ıslak bir süngerle silin.
- Ahşap kuruduktan sonra bir kez daha zımparalayın; bu kez 240’lık kum zımpara kâğıdı kullanın.
- Şimdi yüzeyleri ikinci bir kez ıslak süngerle silin.
- Kuruduktan sonra sırada üçüncü zımparalama işlemi var – yine 240’lık kum zımpara ile.
- Yüzeyleri yumuşak bir fırça ile fırçalayın. Artık vernik, cila veya boya uygulayabilirsiniz.
- Şık ve antika bir görünüm için cilalama veya boyama işleminden sonra mobilyaya biraz patina sürün. Bu işlem için patinanın kısa bir süre mobilyaya tesir etmesine izin verin ve daha sonra bir bezle silin.
Mobilyalar Nasıl Yenilenir?
- Mobilya yenileme için mobilyayı güzelce zımparalayın.
- Daha sonra mobilyanın yüzeyini ıslak bir süngerle silin.
- Ahşap kuruduktan sonra bir kez daha zımparalayın.
- Yüzeyleri ikinci bir kez ıslak süngerle silin.
- Kuruduktan sonra sırada üçüncü kez zımparalayın.
- Yüzeyleri yumuşak bir fırça ile fırçalayın.
- Artık vernik, cila veya boya uygulayabilirsiniz.
Şık ve antika bir görünüm için cilalama veya boyama işleminden sonra mobilyaya biraz patina sürün. Bu işlem için patinanın kısa bir süre mobilyaya tesir etsin, ardından bir bezle silin.
Eski Kapılar Nasıl Yenilenir?
Mobilya yenileme için Kapılarınızı değiştirmek yerine istediğiniz renge boyayarak hem dekorasyonunuzdaki diğer eşyalarla farklı bir uyum yakalayabilir, hem de eskiyen kapılarınızı değerlendirmiş olursunuz.
Dikkat etmeniz gerekenler:
- Ahşap bakımı için kapılarınızı vernikli, yağlı ve ahşap koruyucu boyalarla boyayabilirsiniz.
- Eski kapınızı aynı renge boyamak istemiyorsanız zımparaladıktan sonra boyamalısınız.
- Vernikli bir kapının üzerine tekrar vernik sürülecekse kapının hafifçe zımparalanması gerekir.
- Yağlı boyadan verniğe ya da ahşap boyaya geçiş yapılacaksa, yağlı boya tamamen zımparlanmalıdır.
- Boya hangi çeşit olursa olsun iki kat uygulanmalıdır. İkinci kat için, birinci kat boyanın kuruması beklenmelidir.
- Boyama için uygun malzemeler kullanılmadır. Kıl dökmeyen gerçek kıl fırçalar, kıvrımlı bölgelerde fırça, düz bölgelerde ise parmak rulo kullanılması gerekir.
Eski Sehpalar Nasıl Yenilenir?
Eskiyen sehpalarınızı da diğer tüm mobilyalar gibi kolaylıkla yenileyebilirsiniz. En sık kullanılan yöntemlerden biri boyamadır.
Bunun için öncelikle, sehpa üzerindeki cilayı bir zımpara yöntemiyle temizleyin ve zımpara sonucu oluşacak tozu, sehpa üzerinden tamamen yok edin. Ardından sehpanızı dilediğiniz renge boyayın. Bunu yaparken sehpa ayakları ile üst bölümü farklı renklerde boyayabilir, hatta üzerine desenler çizebilirsiniz. Boyama işleminin ardından, boyanın kuruması bekleyin ve son olarak da sehpanızı cilalayın.
Sehpanızı dekupaj yöntemiyle de yenileyebilirsiniz. Zevkinize uygun malzemeyi seçtikten sonra yapacağınız şey, boyama işleminde olduğu gibi sehpanızı zımparalamak ve ardından boyamaktır. Boyama işlemi yaparken açık renk kullanabilirsiniz.
Dekupaj yapacağınız malzemeyi sehpanızın üzerine yerleştirdikten sonra, tutkala batırdığınız fırçayı üzerinden geçirin ve böylece malzemenin sehpaya yapışmasını sağlayın. Tutkalın kuruduğundan emin olduktan sonra sehpanızı vernikleyin.