Et Mangalda Nasıl Yumuşak Olur?
Et mangalda nasıl yumuşak olur diye merak ediyorsunuz. Çünkü mangalda pişen et sertleşebiliyor. Ama kolayı var. Püf noktalarını bilerek yumuşacık et pişirin. Malum mangal sezonu da yaklaşıyor. Onun için mangala dair her şeyi derledik: Mangallık et hazırlama, mangalda hangi et pişirmeliyiz ve mangallık et nasıl marine edilir?
Mangalda et pişirmek, hazırlık aşaması ve pişirme süresi ile adeta bir ritüele dönüşüyor. Hemen hemen herkes severek yer ızgarayı. Mangal lezzetli, üstelik kızartmaya göre daha sağlıklı. Hatta çoğu diyet listelerinde hem öğlen, hem de akşam menüsünde ızgaraya yer veriliyor.
Ön hazırlıkları, görev paylaşımı, et ve sebzelerin pişme süreçleri başlıbaşına bir deneyim. Barbekü yaparken kullanılacak barbekünün yanı sıra, et ve sebzelerin tazeliği, içecekler ve sohbet, deneyimin kalitesini direkt olarak arttıran faktörler.
Barbeküler ihtiyaca göre çeşitlilik gösteriyor. Tekerlekli barbeküler, ayaklı barbeküler ve ızgaralar aynı amaç için kullanılan cihazlar. Barbekü modelleri kömürlü ve gazlı olabileceği gibi, servis arabalı da olabiliyor. Elektrikli ızgaralar ise daha az yer kaplayan, pratik alternatifler.
Barbekü yaparken gerekli bazı aksesuarlar da bulunuyor. Barbekü aksesuarları arasında; önlük, ısıya dayanıklı eldiven, sos fırçası, ateşleme bacası, tel temizleme fırçası ve şiş kebap setini sayabiliriz.
Mangalda Hangi Et Pişirmeliyiz?
Izgara için en iyi et hangisi? Kırmızı et için dananın sırt kısmını tercih edin. Mangalık et için dana antrikot, dana pirzola, kontrfile ve bonfile alın. Ama kırmız et yemeyenler olabiliyor. Onlar için beyaz et ya da balık alın. Mesela tavuk pirzola ya da tavuk kanat. Eğer mangal çöp şiş yapacaksanız da doğru eti seçin. En iyi çöp şiş tavuğun göğüs kısmı, dana bonfile ve dana ciğeri ile oluyor.
Dana döşünden çekilen kıymayı da köfte için tercih edin. Mangallık et çeşitleri arasından yumuşak olduğu için kuzu etini de sayabiliriz. Bunun için kuzu bonfile yani küşleme de lezzetli oluyor.
Mangallık Et Hazırlama
Et mangalda nasıl yumuşak olur? Mangallık et nasıl marine edilir? Eti terbiye etmek ya da diğer tabiriyle eti marine etmek onu yumuşatmak ve tatlandırmak anlamına geliyor. Bu da etin taze ot ve baharatlardan hazırlanmış bir sıvı içinde bekletilmesi ile oluyor. Etin içinde bekletildiği sıvıya marinat diyoruz.
Izgarada et yaparken, etin sinirlerinden ve yağlarından arındırın. Izgara et yaparken su ve yağ kaybı olacağı için, bunu malzemeyi terbiye ederek önlemek gerekiyor. Çok sade bir şekilde, sadece yağ ile terbiye yapabilirsiniz. Ayrıca çok çeşitli malzemeler katılarak hazırlanan bir karışım ile de terbiye yapabilirsiniz..
Eti terbiye etmek için hazırlayabileceğiniz pratik bir marinat tarifi: Her bir kilo et için üç orta boy soğanı robottan geçirdikten sonra, bir tülbentin içine koyarak suyunu yayvan bir kabın içine çıkarın. Soğan suyunu çıkardığınız kabın içine yarım bardak zeytinyağı ile beraber kekik ve defne yaprağı koyun. Etinizi bu kabın içine yatırın ve bir gün bekletin.
Bu pratik tarif ile terbiye ederek yumuşamasını ve tatlanmasını sağlayacaksınız. Pişirdiğinizde yumuşacık ve çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Mangel Eti Nasıl Çizilir?
Mangal etinin çok daha lezzetli ve yumuşak olması için eti çizmeniz gerekiyor. Keskin bir bıçak yardımıyla, önce etin üzerinde, tek yön doğrultusunda ve boylu boyunca, yaklaşık 3 mm derinliğinde çizikler oluşturun. Daha sonra ilk çiziklerinize ters yönde ve dik olacak şekilde çizikler oluşturun. Etin üzerinde küçük baklava şekilleri oluşmuş olacak. Çizdiğiniz eti terbiyeleyin ve her iki tarafını da mangalda pişirin.
Bu çizik işlemi ile terbiyenin lezzeti ete daha derinden nüfuz eder. Ek olarak, çizikler mangaldaki sıcaklığın ete ulaşmasını da kolaylaştırır ve etin tamamının yumuşak ve sulu bir şekilde pişmesini sağlar.
Mangal etlerinizin üzerini çizerek çok daha lezzetli, yumuşak ve sulu etler elde edin. Mangal keyfinizin hakkını verin.
Mangalda Et Nasıl Pişirilir?
Izgarada yapılan yemeklerin tadı daha bir lezzetli oluyor. Bu lezzet doğru yöntemler ile kolaylıkla elde edilebiliyor. Izgara yapacağınız herhangi bir şeyi ızgara üzerine koymadan önce, ızgaranın iyice ısınmasını bekleyin. Aksi halde, kızartılacak etler ızgaraya yapışıyor.
Mangalda Et Kaç Dakikada Pişer?
Et yaparken, etin en ideal pişme derecesini anlamak için baş parmağınız ile yüzük parmağınızı birleştirin. Baş parmağın altındaki o yuvarlak kısma dokunun. O yumuşaklık ile etin yumuşaklığı aynı olursa, bu orta pişmiş demektir ve ideal olan bu.
İşaret parmağı ile aynı işlem yapıldığında ise bu az pişmiş anlamına geliyor. Serçe parmağı ile yapıldığında ise çok pişmiş anlamına geliyor. Ancak çok pişirmek, etin suyunun azalmasına neden olacağı için bu şekilde pişirilmemesini tavsiye ediyoruz.
Etlere ve sebzelere ızgara izleri çıkarmak mümkündür. Özellikle de çapraz baklava deseni olmasını sağlamak görüntü güzelliği veriyor. Bunun için önce et veya sebzeyi ızgara üzerine 45 derecelik bir açıyla yerleştirin. Sonra pişirme süresinin yarısında etler veya sebzeler, bu kez tam tersi yönde 90 derece çevrin. Ardından ızgara üzerine tekrar yerleştirin. Böylece çapraz baklava deseni elde edin.
Etin Yumuşak Olması İçin Ne Yapılmalı?
Et mangalda nasıl yumuşak olur? Mangallık et hazırlama ile başlayın. Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararır ve su vermeye başlar. Bu durumda eti fazla bekletilmeden çevrin. İkinci yüz normal şekilde pişirin ve sonra tekrar çevrin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Bu şekilde yapılan et daha yumuşak oluyor.
Kırmızı etin yumuşak olması için tuz kullanın. Eti tuzlayın. O şekilde 1 saat bekletin. Ardından bir kağıt peçete ile suyunu alın. Eti bu şekilde pişirirseniz yumuşak oluyor.
Izgarada et yapılacağı zaman, özellikle biftek, bonfile ve pirzolaların sadece maşa kullanılarak çevrilmesi tavsiye ediyoruz. Eğer etler, çatal batırılarak çevrilirse çatalın açacağı deliklerden etin içindeki lezzetli su dışarı akar. Bu şekilde yapılan ızgara et veya tavuk, lezzetsiz ve kuru olur. Etlerin, çok fazla pişirilerek kurutulmamasını öneriyoruz. Etlerin en azından orta derecede pişmiş olması ve biraz sulu kalması tavsiye ediyoruz.
Lokum Gibi Et Pişirmenin Püf Noktaları
Izgara yapacağınız etin sinirlerini ve yağlarını temizlemelisiniz. Izgarada pişen etin bir yüzü sararıp su salmaya başladığı zaman, eti çevirin. Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız bir tarafını bir, öteki tarafını iki kez pişirin. Ete duman kokusunun sinmesini istemiyorsanız ızgara telinin üstüne bir elma ya da limon kabuğu koyun.
Pişirdiğiniz ete farklı bir lezzet katmak istiyorsanız, ızgara üstüne birkaç tane biber atabilirsiniz. Biber kokusunun etlere sinmesini istemiyorsanız, biberleri etleri almaya yakın ızgaranın üzerine koyun. Pişirdiğiniz ette su kaybı olmaması için eti terbiye edebilirsiniz. Eti sade yağ ile terbiye edebileceğiniz gibi, çeşitli baharatlarla yağı karıştırarak da terbiye edebilirsiniz.
- Barbekü etlerinin bir gün önceden dinlendirilmesi ve örneğin yoğurt, süt ve sirke ile marine edilmesi lezzeti arttırır.
- Balık ve tavuğun taze olmasına özen göstermek gerekir.
- Yeni lezzetler yaratabilmek için farklı kombinasyonlar deneyin. Keşfetmeye açık olun.
- Et pişene kadar barbekü kapağını mümkün olduğunca açmayın. Böylece ısı kaybını önlemiş ve etlerin daha lezzetli olmasını sağlamış olursunuz.
- Eti bir gün önceden marine edip, dinlendirdikten sonra, pişirme esnasında pişmesine yakınken, üzerine bir kat daha sos sürerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Etin yanında garnitür olarak servis etmek istediğiniz sebzeleri de et ile birlikte pişirebilirsiniz. Sebze seçiminizde tat ve renk çeşitliliğini göz önünde bulundurmanızı öneririz.
Bu öneri ışığında yumuşacık et pişirin. Afiyet olsun.