Et Nasıl Saklanır?

Hemen tüketilmeyecek olan etler uygun koşullarda saklanırsa ilerideki günlerde taze şekilde tüketilebilir. Peki et nasıl saklanır?

Kısa süre içerisinde tüketilmeyecek olan kırmızı et, tavuk ve balık uygun koşullarda buzdolabında saklanmalıdır. Kırmızı et ve beyaz et birbirinden farklı koşullarda saklanır. Bayram da yaklaşıyor. Kurban etinin tamamı kısa sürede tüketilmeyeceğinden taze kalabilmesi için nasıl saklanacağını bilmek gerekir.

Kırmızı Et Nasıl Saklanır?

  • Eti kendi saldığı suda bekletmeyin.
  • Etin su salmasını önlemek amacıyla, çelik ya da plastik kaplarda saklayın.
  • Eti buzdolabının en soğuk bölümünde muhafaza edin.
  • Eti mümkünse, bütün olarak saklayın. Parçalara ayrılmış, dilimlenmiş etin saklama süresi daha kısalır.
  • Eti saklarken, yemeklik, kızartmalık gibi kullanım amaçlarına göre ayırarak, saklayın.
  • Eti bir kaba koyup, saklamayacaksanız, folyo ya da yağlı kağıda sararak, saklayabilirsiniz.
  • Etleri buzlukta saklıyorsanız, çözülmesi için dolaba koyun. Çözülmüş etleri de hemen tüketmelisiniz.
  • Etleri saklamak için hazırladığınız paketlerde üç sıradan daha fazla et üst üste konulmamalıdır.

Tavuk Eti Nasıl Saklanır?

  • Tavuk eti fazla bekletilmemelidir. Satın aldığınız tavuk etini buzdolabında en fazla bir gün bekletin.
  • Tavuk etini temizledikten sonra parçalayacaksanız, tahta et tahtası kullanmayın. Tavuk eti mikroorganizmalar karşı, kırmızı ete nazaran daha dayanıksızdır. Bu yüzden tavuk etini plastik ya da mermer üzerinde kesin.
  • Kısa sürede tüketmeyeceğiniz tavuk etini öncelikle temizleyin. Temizlediğiniz tavuk etini plastik bir folyoya sararak, derin dondurucu da bekletebilirsiniz. Temizleyerek dondurucuya kaldırdığınız eti, üç ay süresince saklayabilirsiniz.

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban bayramı yaklaşıyor. Kesilen etlerin nasıl saklanacağına dair Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Cebeli şunları söylüyor: “Eti ince bir şekilde doğrayıp, but, sırt, kaburga ve kemik tarafını ayrı ayrı kesmeliyiz. Etler kesilip dağıtıldıktan sonra bunu saklamamız gerekiyor. Bunun için etleri ve kemikleri ayrı sarıp ayrı tabaklara koymalıyız. Bu tabakları da buz görmeyecek şekilde dondurucunun içine yerleştirmeliyiz.” Türkiye’de kesilen kurban etlerinin hemen yenmesi çok yanlış, etler mutlaka dinlendirilmeli.

“Eti ince bir şekilde doğrayıp, but, sırt, kaburga ve kemik tarafını ayrı ayrı kesmeliyiz. Etler kesilip dağıtıldıktan sonra bunu saklamamız gerekiyor. Bunun için etleri ve kemikleri ayrı sarıp ayrı tabaklara koymalıyız. Bu tabakları da buz görmeyecek şekilde dondurucunun içine yerleştirmeliyiz. Kurban etlerimizi -18 derecede saklamalıyız. Et buzu görürse tamamen özelliğini kaybediyor. Bu nedenle iyi sarmalıyız.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu