Ev Alırken Yapılması Gereken Yasal İşlemler

Yasal olarak konut alım süreci belediye ve tapu aşamalarından oluşuyor. Ev alırken yapılması gereken yasal işlemler nelerdir?

Ödemenin nasıl yapılacağı kararlaştırıldıktan sonra, ev alımı için yasal süreçler başlamış olur. Yasal olarak konut alım süreci belediye ve tapu aşamalarından oluşuyor.

Belediyede Yapılacak Olan İşlemler

Evi satın alma sürecinde yapılacak olan ilk işlem, konutun bağlı bulunduğu belediyeden rayiç bedelin belirlenmesidir. Rayiç bedel, belediyenin belirlediği mahallenin m² bazında en alt limitten yüksek olması şartı ile evin satın alma bedelini, belediyeye bildirdiğiniz ve belediyenin de resmileştirdiği bedeldir. Yapılması basit bir işlem olmakla birlikte, bedelin doğru olarak beyan edilmemesi durumunda ağır ceza ve vergi yüküne maruz kalınabilen bir sürecinde aynı zamanda başlangıcıdır.

Tapuda Yapılacak Olan işlemler

Rayiç bedelinizi belirledikten sonra alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcını tapunun anlaşmalı olduğu bankaya tapu döner sermaye bedeli ile birlikte yatırıyor. Harçlar yatırıldıktan sonra gerekli evraklar ile tapuya başvuruda bulunuyorsunuz.

Gerekli Evraklar

  • Kimlik aslı ve fotokopisi,
  • Resim, (Satıcı 1, Alıcı 2 resim)
  • Tapu aslı ve fotokopisi,
  • Evin borcu yoktur yazısı, (Rayiç bedel alınırken belediyeden alınacak)
  • Kredi kullanılacaksa bankanın ipotek evrakları.

Tapuya evrakların tesliminden sonra bulunduğunuz bölgenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte aynı gün içerisinde satış işlemini yapılabilir, ya da randevu ile ortalama 2 gün içerisinde işleminiz tamamlayabilirsiniz.

Öte yandan evin yasal olarak birden fazla sahibi varsa, tapuda bizzat bulunmaları ya da vekalet vermeleri gereklidir. Yoksa satıcı sadece kendi üzerine düşen payını satabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu