Ev ve Bahçe İçin Yüzme Havuzu

Eviniz ya da bahçenizde uygun bir alanınız varsa ve yüzme havuzu yaptırmak istiyorsanız, eğlence dolu günler sizi bekliyor demektir.

Özellikle yaz aylarının en önemli aktivitelerinden biri olan yüzmeyi hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Ev ya da bahçenize yaptıracağız yüzme havuzu sadece yazın değil, uygun koşullarda yapılması durumunda kış aylarında dahi kullanıma uygun olabilir.

The Pool Craft Company
Görsel: The Pool Craft Company

Öncelikle yüzme havuzu yapımı aşamasının biraz zahmetli olduğunun farkında olmalısınız. Önemli bir tadilat süreci geçireceksiniz, fakat sonuç mükemmel olacak. Hem evin için hem de bahçede yapılan çalışma büyük bir inşaat faaliyeti gerektirir.

Yüzme havuzlarının genel olarak yer üstü ve yerle eşit seviyede olmak üzere iki çeşidi vardır. Yapımında birçok farklı malzeme kullanılan yüzme havuzları rutin bir bakıma da ihtiyaç duyarlar.

Lewis Aquatech
Görsel: Lewis Aquatech

Yüzme Havuzları Hangi Malzemelerden Yapılır?

Önceden kazılmış bir çukur içine tek parça halinde montelenen küvetlerde fiberglas malzeme kullanılır. Fiberglas, yüzeyinde yosun tutmaz.  Bu malzeme zaman içinde yenilenmeye ihtiyaç duyar.

Beton zemin plasterle kaplabilir. Bu malzeme diğerlerine göre daha çok aşınıp yıpranır. Çoğunlukla 7 yıldan sonra yeniden kaplanması gerekir.

Gömülü çakıllarla çevrelenmiş agrega kaplama ise normal kaplamalı betonların biraz daha kalitelisidir. Karo malzeme ile kaplı betonlar diğer kaplama malzemelerine göre daha az bakıma gerektirir.

Burr & McCallum Architects
Görsel: Burr & McCallum Architects

Yüzme Havuzunun Özellikleri

  • Büyük havuzlar kendi ısıtma sistemlerine sahiptir. Kış aylarında ısıtma sistemi kapatılarak tasarruf edilebilir.
  • Filtre sistemleri havuzun içindeki suyu temiz tutar. Fakat suyun kalitesi uygun cihazlarla test edilmelidir. Filtreler zararlı kimyasalların salınımına sebebiyet verebilir.
  • Kış ayları için havuzların üstü kapatılabilir. Bunun için otomatik kapak sistemleri mevcuttur.
  • Çocukların düşmesini engelleyecek bazı havuz kenarlıkları da önemli havuz aksesuarlarındandır.
TaC studios, architects
Görsel: TaC studios, architects

Yüzme Havuzunun Bakımı Nasıl Yapılır?

Haftada 4-8 saat ayrılarak havuz bakımı yapılabilir. Temel bakım malzemeleri, vakumlu tmeizleyici, fırçalar, su test kiti ve yaprak süpürücü ile temizlik yapılabilir.

Rengi değişmiş su muhakkak temizlenmelidir. Filtreler tıkanmış olabilir. Bunun için bir profesyonelden yardım alınması gerekir.

Yosunları temizlemek için kimyasal madde kullanılabilir. Bunun yanı sıra yorsun görülmeye başlandığında suyu değiştirmek daha iyi bir yöntemdir.

Kışın suyun donma tehlikesine karşı borulara ve giriş yerlerine antifirizler konmalıdır. Böylece havuz kış mevsimine hazırlanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu